• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Natūralūs vaistai

Kiaušinio lukštas – kalcio šaltinis

2007 22 sausio
Kiaušinio lukštas – kalcio šaltinis

Jį įveikti ne taip lengva, nes pagrindiniai preparatai – kalcio chloridas, gipsas ir kreida – sunkiai organizmo pasisavinami. O vištų kiaušinių lukštus sudaro 90 procentų kalcio karbonato – jis puikiai papildo organizmą kalciu. Be to, kiaušinių lukštuose yra dar 27 žmogui būtini mikroelementai. Kai kurių iš jų, pvz., prolibdeno, su įprastu maistu gauname per mažai ir dėl to sutrinka organizmo biocheminės reakcijos.

Kiaušinių lukštų sudėtis beveik tokia pati kaip kaulų ir dantų, be to, juose esančios medžiagos skatina kraujodaros funkcijas. Vartojantiesiems vištų kiaušinių lukštus šalutinio poveikio nenustatyta. Ančių kiaušinių lukštų vartoti nepatartina dėl galimos infekcijos. O vištų kiaušinių lukštų galima duoti net mažiems, bet vyresniems nei metų vaikams – tai puikus vaistas nuo mažakraujystės ir rachito. Labai naudinga „lukštų profilaktika“ ir nėščiosioms. Visiems suaugusiesiems, norintiems išvengti osteoporozės ir stuburo ligų, jos griebtis patartina dukart per metus.

Kaip paruošti kiaušinių lukštus vartoti?

Pirmiausia vištų kiaušinius reikia gerai nuplauti šiltu vandeniu su muilu ir perplauti švariu vandeniu. Lukštus geriausia laikyti uždaromame stikliniame inde (bet ne polietileno maišelyje). Papildomai sterilizuoti nebūtina, bet prieš duodant vaikams lukštus reikia 5 min. palaikyti verdančiame vandenyje. Beje, kiaušinių, išvirtų kietai, lukštai nebe tokie naudingi, bet verdant puikiai sterilizuojami. Vartojama nuo 1,5 iki 3 gramų lukštų kasdien – tai lemia, kokio amžiaus yra žmogus.

Smulkinti lukštus geriausia grūstuvėlyje. Nustatyta, kad malami kavamale kiaušinių lukštai netenka dalies vertingų savybių. Į miltelius sutrintus lukštus rekomenduojama vartoti rytais su varške arba koše arba tiesiog sumaišius su keletu lašų citrinų sulčių.

Parengė A.Gotautaitė

"Sekundė"

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

2022 13 liepos
Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

2022 4 vasario
Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

2021 29 spalio
Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

2021 24 spalio
Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

2021 23 liepos
Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

2021 15 liepos
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas