• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Natūralūs vaistai

Klevų ir beržų sula: vaistas, ar tiesiog gėrimas?

2012 23 kovo
Klevų ir beržų sula: vaistas, ar tiesiog gėrimas?

Sula – gamtos dovana žmonėms

Tačiau kodėl sula yra taip vertinama ir stengiamasi jos į valias atsigerti tas kelias savaites, kol medžiai jos duoda?

Vienuose šaltiniuose rašoma, jog sula – tiesiog maloniai gaivinantis gėrimas, kituose – jog ji tirpdo šlapimtakių akmenis, saugo nuo mažakraujystės, bronchito, anginos, furunkuliozės, podagros, avitaminozės, mažina organizmo rūgštingumą, gerina medžiagų apykaitą.

Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Ekonominės botanikos laboratorijos, tyrinėjančios augalų sudėtį, vedėjas Juozas Labokas GRYNAS.lt patikino, jog sula – tikra gamtos dovana.

„Ten yra ištirpusių ir mineralinių medžiagų, ir cukrų, angliavandenių. Tai toks subalnsuotas naudingų medžiagų kokteilis. Ne veltui žmonės sulą visaip raugina, stengdamiesi kuo ilgiau išlaikyti,“ – dėstė J. Labokas.

Klevo – skanesnė, beržo – paprasčiau gauti

Mokslininkas pasakojo, jog, pavyzdžiui, Kanados cukrinių klevų sula netgi naudojama cukraus gamybai. Tačiau lietuviškų klevų suloje nėra tokios didelės cukraus koncentracijos, ji nėra labai saldi.

„Iš klevo sula pradeda tekėti anksčiau, iš beržo – vėliau. Sulos gėrimas ir jos išgavimas yra svarbūs dalykai, ypač liaudies kultūroje, etnokultūroje,“ – dėstė J. Labokas.

Vyras pasakoja, jog klevo sula turi daugiau cukrų, todėl ji saldesnė ir dažniausiai labiau vartojama, jos ieškoma pirkti. Tačiau klevų – ypač storų, suaugusių – Lietuvoje auga mažiau. O beržas – trečias pagal populiarumą medis mūsų krašte, todėl jo sulos gauti prekyvietėse ar prisisunkti patiems tiesiog paprasčiau.

Tinka įprastiems gėrimams trumpam pakeisti

„Kas mėgsta – užsiima tuo ir kiekvieną pavasarį prisisunkia sulos. Užsienyje – Ukrainoje, Baltarusijoje sula dar populiaresnė nei pas mus. Ten ištisa pramonė išvystyta – beržų sula gausiai pardavinėjama, pilstoma bei fasuojama, – aiškino Ekonominės botanikos laboratorijos vedėjas. – Juk medis – tai tarsi biofabrikas. Jis ploniausiomis šaknelėmis ištraukia iš žemės vertingas medžiagas. O žmogui tereikia ateiti ir „atsisukti kranelį“.

J. Labokas priminė, jog būtent dabar yra laikotarpis, kai medžiai turi sulos. Jos atsiranda vos „išėjus“ pašalui.

Mokslininkas svarstė, jog vertingų medžio syvų padauginti greičiausiai neįmanoma – sula juk skirta atsigaivinti. Žmonės mėgina sulą išsaugoti konservuodami ar raugindami. Tokiu būdu gaivų gėrimą iš tiesų galima išsaugoti iki vasaros, nors jo skonis šiek tiek pakinta.

„šviežios sulos atviroje taroje ilgai neišlaikysi – tuoj prasidės rūgimo procesai, ji surūgs,“ – perspėjo J. Labokas.

Ekonominės botanikos laboratorijos vedėjo nuomone, sula puikiai tiktų pavasario laikotarpiu pakeisti vandenį ar sultis. „Ypač jei šviežia,“ – pridūrė jis.

Tinka įvairioms ligoms palengvinti

Klinikos „Dietos sistema“ gydytoja – dietologė Kristina Jasmontienė teigė, jog dar senovėje sula buvo vertinama kaip pirmas vitaminų šaltinis po šaltos ir sunkios žiemos.

„Tai išties unikalus gėrimas savo maistine verte: mažai kaloringas (100 ml apie 10 kJ), tik pėdsakai riebalų, beržų suloje yra 1-2 proc., o klevų – 2-4 proc. oligosacharidų (fruktozės ir gliukozės) – todėl klevų sula saldesnė. Suloje taip pat yra platus spektras mineralinių medžiagų – magnio, mangano, natrio, kalcio, kalio, geležies, cinko ir fosforo. Savo chemine sudėtimi klevų ir beržų sula panašios,“ – aiškino K. Jasmontienė.

Gydytoja teigė, jog tikima, kad sula mažina kraujospūdį, padeda gydyti lėtines peršalimo ligas, tinka sergant anemija, medžiagų apykaitos ligomis (pvz. podagra), ypač padeda esant inkstų akmenligei, varginant pabrinkimams.

Gydytoja dietologė ir GRYNAS.lt rekomenduoja atsigerti sulos, kol medžiai suteikia tokią galimybę.

Kaip nežalojat medžio išgauti gaivių bei pavasariu kvepiančių jo sulčių GRYNAS.lt jau rašė praėjusiais metais. Visą šią informaciją galite rasti ČIA. http://www.grynas.lt/gamta/sulos-rinkimo-instrukcija-kaip-nepakenkti-medziui.d?id=42989231#a_emb_130198428279335_2639

Laima Juozokaitė

Vido Venslaviškio nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

2022 13 liepos
Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

2022 4 vasario
Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

2021 29 spalio
Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

2021 24 spalio
Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

2021 23 liepos
Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

2021 15 liepos
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas