• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Natūralūs vaistai

Morkos – ir sveikatai gerinti, ir grožiui puoselėti

2011 17 lapkričio
Morkos – ir sveikatai gerinti, ir grožiui puoselėti

Kaip karotenas bus pasisavintas, priklauso nuo to, ar morkos bus supjaustytos, ar smulkiai sutarkuotos. Nustatyta, kad valgant pjaustytas daržoves, karoteno gaunama tik 5 proc., o iš tarkuotų morkų organizmas jo pasisavina 20 proc.

Taip pat svarbu žinoti, kad morkose esantį karoteną organizmas pasisavins greičiau, jei patiekalai iš jų bus gardinami aliejumi. Virtose morkose vitamino A nesumažėja, o štai džiovintose – beveik nebelieka. Daugiau karoteno turi ryškesnės spalvos morkos, o šviesesnėse jo yra mažiau.

Morkos – išskirtinė daržovė, pasižyminti ir tuo, kad virtos jos išlaiko daugiau naudingųjų medžiagų nei žalios. Tik išvirtose morkose antioksidantų lygis padidėja 34 proc.

Morkos ne tik skanu, bet ir padeda gerinti sveikatą. Jos stiprina organizmą – valo kraują, iš organizmo šalina toksinus ir kenksmingąsias medžiagas, normalizuoja medžiagų apykaitą, didina visų vidaus organų aktyvumą. Morkos labai padeda nuo avitaminozės ir mažakraujystės.

šios oranžinės pailgos daržovės vartojamos esant regėjimo sutrikimams, viršutinių kvėpavimo takų katarui, stomatitui ir burnos ertmės uždegimams. Sergant angina, patariama gerklę skalauti morkų sultimis su medumi. O liaudies medicinoje smulkiai tarkuotų morkų bei jų sulčių kompresais gydomi nudegimai, nušalimai, žaizdos bei opos.

Morkų negalima valgyti sergant plonosios žarnos uždegimu, skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opa. Nuo per didelio morkų bei jų sulčių kiekio delnų ir pėdų oda gali tapti gelsva, net oranžinė. Tai rodo, kad organizmas neperdirba karoteno ir vitamino A pertekliaus. Nuo penkių stiklinių morkų sulčių per dieną oda jau gali pradėti gelsti.

Ieva Radzevičiūtė

Vido Venslaviškio nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

2022 13 liepos
Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

2022 4 vasario
Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

2021 29 spalio
Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

2021 24 spalio
Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

2021 23 liepos
Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

2021 15 liepos
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas