Česnakas savo lakiaisiais fitoncidais užmuša kenksmingus mikrobus, o augale susikaupę aktyvūs organiniai junginiai naikina į organizmą patekusias patogenines medžiagas, padeda jam apsivalyti nuo toksinų, net ir pačias kepenis saugo nuo apsinuodijimo. Įsidėmėtina, kad česnakas, ypač jame esančios sulfidinės grupės, padeda kepenims ardyti chemikalus, skatinančius piktybinių auglių vystymąsi. Trumpai drūtai, jeigu jūsų maistas pilnas pesticidų ir įvairių cheminių priedų, valgykit kuo daugiau česnakų. Naudojant česnaką su kitais vaistiniais augalais, jo gydomasis poveikis dar prasiplečia.
Toliau – keletas visais atvejais naudingų receptų.
Nuo visų invazijų
Gydant aštrias virusines kvėpavimo takų infekcijas, lydimas kosulio, slogos, taip pat chronišką bronchitą, tonzilitą, plaučių uždegimą, naudingos inhaliacijos: česnaką smulkiai sutrinti į tyrelę, ją greitai, kad neišsisklaidytų fitoncidai, užtepti ant gabalėlio marlinio tvarsčio ir įdėti į arbatinuką arbatai plikyti, uždengti dangteliu. Apžioti arbatinuko snapelį ir lėtai įkvėpti per burną, po to lėtai iškvėpti per nosį. Inhaliacijų trukmę reikia didinti nuo 2 iki 10–15 min. ir kartoti 3–5 kartus per dieną, kaskart pasiruošiant naują česnaką ant švaraus tvarsčio. Česnaką galima derinti su svogūnu, juoduoju ridiku, krienu, kėnių aliejumi, jeigu ligonis nėra jiems alergiškas.
Beveik nuo visų organizmo negalavimų galima gintis ir taip: lygiomis dalimis sumaišyti česnako tyrelės, raudonojo vyno, obuolių arba vynuogių acto, aliejaus, gerai išmaišyti plakikliu, po to įdėti dvigubą kiekį karšto beržų lapų antpilo, šiltai apklojus palaikyti 3 valandas. Vartojant 3 valg. Šaukštus mišinio skiesti 1/3 stiklinės karšto erškėtuogių nuoviro ir išgerti 20–30 min. prieš valgį. Tokį mišinį sveika vartoti 2–3 kartus per dieną. Laikyti šaldytuve, bet geriau pasiruošti nedidelius kiekius.
Imunitetui stiprinti
Imti po 250 g miežių ir avižų grūdų, užpilti 2 l vandens, pamirkyti per naktį, užvirinti, po to palaikyti 30 min. Šiltai apklojus, perkošti. Grūdus sumalti mėsmale, sumaišyti su 4 trintų česnakų galvučių tyrele, pridėti 200 g medaus ir 30 g valerijonų šaknų miltelių. Viską sumaišius virti ant silpnos ugnies pamaišant, kol susidarys skysto padažo konsistencijos masė. Ją ištepti ant medinio padėklo 2–3 cm sluoksniu, kad atauštų ir iš dalies sukietėtų. Po to supjaustyti 2,5×2,5 cm dydžio kvadratėliais ir laikyti uždarame stiklainyje sausoje, vėsioje vietoje. Suvalgyti kasdien po 3–6 kvadratėlius prieš pietaujant. Gera priemonė imunitetui stiprinti.
Garuose suvirti ir sutrinti į tyrelę 200 g česnakų, sumalti 300 g graikinių riešutų branduolių, 200 g miškinių riešutų branduolių, po 25 g imbiero, saldymedžio šaknies, jonažolės žiedų miltelių, 50 g krapų sėklų miltelių, viską gerai išmaišyti 1 litre medaus. Vartoti po 1 valg. Šaukštą 2 valandos po valgio. Unikali biocheminė mišinio sudėtis suteikia jam stiprų gydomąjį ir profilaktinį poveikį. Jis stiprina organizmo imunitetą net nuo vėžio.
Padeda atgauti jėgas
Išsekus jėgoms, ypač onkologiniams ligoniams naudinga 3–4 kartus per dieną suvalgyti po šaukštą česnako ir medaus viralo. Tam tikslui 200 ml česnakų sulčių sumaišyti su 500 g medaus ir virti uždengtame inde verdančio vandens vonioje 30–40 min., nugraibant nuo paviršiaus putelę. Laikyti vėsioje tamsioje vietoje sandariame inde. Pavasarį naudinga česnakus virti beržų suloje.
Lengvas receptas – paruošti 1 valg. Šaukštą trintų česnakų ir 2 šaukštus smulkintų sausų čiobrelių, užpilti 0,5 l vandens, užvirinti, virti 10 min. ant silpnos ugnies uždengtame inde, ataušinti, perkošti. Gerti vietoj vandens.
Išlydyti 300 g sviesto ir 600 g medaus, indą kaitinant verdančio vandens vonioje 30 min., pamaišant mediniu šaukštu ir kruopščiai nugriebiant susidarančias putas, po to pridėti 200 g trintų česnakų tyrelės, 2 valg. Šaukštus erškėtuogių miltelių, po 1 šaukštą į miltelius sutrintų kraujažolių, jonažolių žiedų (miltelius išsijojus) ir valandą maišyti mediniu šaukštu. Vartoti kas valandą po 1–2 šaukštus, juntant pervargimo, nusilpimo būseną.
Bendram organizmo stiprinimui sumaišyti 1 kg pašildyto medaus ir 200 g česnakų tyrelės, 4 valg. Šaukštus į miltus sutrintų graikinių riešutų, 3 šaukštus trintų dilgėlių lapų, kruopščiai išmaišyti mediniu šaukštu, kaitinant 15–20 min. verdančio vandens vonioje.
Antpilėliai – į sveikatą
Organizmą puikiai stiprina ir medžiagų apykaitą reguliuoja toks antpilas: 100 g kadagių uogų užpilti 2 l baltojo vyno, palaikyti vėsiai tamsoje 2 savaites, kartais sukratant, po to įdėti 2 susmulkintas česnakų galvutes ir palaikyti dar 10 dienų. Perkošti ir gerti po 50 ml 1–2 kartus per dieną pavalgius.
Galima tradiciniu būdu pasidaryti trauktinių iš pavienių augalų, jas laikyti atskirai ir prieš vartojant sumaišyti nedideliame buteliuke tokiomis proporcijomis: po 3 dalis česnako ir vienagraižės vanagės, po 2 dalis jonažolės, ugniažolės, šaltekšnio žievės ir kiaulpienės šaknies trauktinių. Vartoti po 1 valg. Šaukštą su trupučiu vandens 3 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio. Ir tai daryti kelis mėnesius – tokia organizmą stiprinanti priemonė patariama onkologiniams ligoniams.
Atmintina, kad česnakas visais pavidalais, net verdamas jūsų barščiuose, turi priešvėžinį poveikį, taip pat naudingas sergant širdies ir kraujagyslių ligomis.
Pagal Rytų išmintį
Vienas iš Rytų medicinos receptų sveikiems žmonėms „Kaip pailginti gyvenimą“: imti 500 ml nerafinuoto sėmenų aliejaus ir 500 g mėsmale sumaltų česnakų. Gerai išmaišyti ir palikti 3 dienoms tamsioje vėsioje vietoje. Turėsime „česnakinį“ aliejų. Po to 300 g miežių sumalti į miltus ir gerai sumaišyti su „česnakiniu“ aliejumi. Laikyti šaldytuve. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 30 min. prieš valgį 30 dienų. Toks kursas patartinas 1 kartą per 5 metus.
Japonijoje parauginti česnakai laikomi būtina visų priešvėžinių procedūrų dalimi. Ji nepakenks ir sveikiesiems. Štai vienas receptas, kaip pasigaminti paraugintų česnakų.
Į trilitrinio stiklainio dugną įdėti juodųjų serbentų, vyšnių ir krienų lapų, krapų, sudėti 1 kg nuvalytų česnakų, 80 g druskos ir užpilti1 l šilto virinto (bet ne verdančio!) vandens.
Sūrymas turi visiškai apsemti česnakus. Stiklainį uždengti dvigubu sluoksniu marlės. Laikyti 15–22 °C temperatūroje. Po 4–5 dienų česnakai tinkami vartoti. Ne tik sveika, bet ir gardu!
Natūropatas Anatolijus Malovičko