Ropių tėvyne laikoma Europa ir Azija, iš dalies net Sibiras. Ropes augino senovės egiptiečiai ir persai. Egipte ropėmis buvo maitinami piramides statę vergai.
Pasak šiaulių universiteto Botanikos sodo jaunesniosios mokslo darbuotojos dr. Aurelijos Malciūtės, spanguolės pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes yra vienos iš vertingiausių laukinių uogų mūsų šalyje.
Vasarą krimtome šviežias uogas, daržoves, daug laiko leidome gamtoje, mėgavomės saulės šiluma ir visa kita gamtos teikiama nauda. Atvėsus orams, kai šių gėrybių nebeliko, gerą savijautą ir tam tikrų medžiagų trūkumą galime...
švieži žalumynai – puikus prieskonis ir tikras sveikatos šaltinis. Jie ne tik suteikia patiekalams malonų aromatą ir skonį, bet ir turi nemažai kitų naudingų savybių.
Krapas yra vienmetis, nereiklus, trumpos vegetacijos augalas. Sėti galima labai anksti, nes dygsta esant 2-3 laipsniams šilumos. Dygsta ilgai – apie 10 dienų, kartais iki dviejų savaičių. Kad sudygtų greičiau, prieš sėją sėklos 2-3...
Žmonės agurkus valgo jau beveik 60 amžių. Jie pagerina apetitą, riebalų bei baltymų pasisavinimą ir kartu palankiai veikia medžiagų apykaitą. Agurkas – mažiausiai kaloringa daržovė, bet joje yra daug žmogaus organizmui svarbių...
švieži apelsinų vaisiai turi beveik 7 proc. cukraus, organinių rūgščių, pektinų, daug mineralinių medžiagų, ypač kalio, dažinių medžiagų, fitoncidų ir vitaminų: C, B, grupės, provitamino A. Dėl tokio vitaminų komplekso...
Atrodo, apie obuolius žinome viską. Juose daug vitaminų, mineralinių medžiagų ir t. t. Anglai sako: „Suvalgyk kasdien po obuolį ir tau neprireiks gydytojų.“ Specialistai kiekvienam žmogui rekomenduoja per metus suvalgyti ne mažiau...
Vaistažolių arbatos kartais išgydo tikrai ne prasčiau nei tabletės. Arbatos geriamos drąsiau nei vaistai, nes joms nebūtinas receptas. Be to, manoma, kad vaistažolės nepakenks.Pasirodo, toks įsitikinimas klaidingas. Vartojamos ne pagal...
Ir dabar manoma, kad nešlifuotas gintaras ar jo milteliai turi gydomųjų savybių, sako Gintaro muziejaus vyriausioji muziejininkė Regina Makauskienė. „Yra įrodymų, kad gintaro rūgštis, kurios yra baltiškame gintare, padeda deguoniui...
Imbierų spalva kinta nuo dirvožemio, klimato ar cheminių priemonių, kuriomis jie apdorojami, teigia „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė. Tačiau ji siūlo imbierus pakeisti netgi vertingesniu lietuvišku šakniavaisiu.
Spanguolės ir bruknės – itin naudingos uogos. Jos pradedamos rinkti ne anksčiau kaip rugsėjį, kai gerai sunoksta, nes pusžalės uogos turi kur kas mažiau vertingų medžiagų.