• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Natūralūs vaistai

Pilvotasis gydytojas

2007 5 vasario
Pilvotasis gydytojas

Žaliosiose gūžėse gausu cukrų, baltymų, riebalų, ląstelienos, fermentų, mineralinių druskų, lizocino, be to, įvairių vitaminų: C, P, B1, B2, B6, K, D. Yra ir padedančio išgydyti opas vitamino U.

Dėl didelio kalio druskų kiekio kopūstai vartotini sergant inkstų ligomis. O varginamiesiems aterosklerozės labai naudingi taip pat šiose daržovėse esantys pektinai, padedantys pasišalinti iš organizmo toksinams ir cholesteroliui. 2-3 kartus per dieną geriamos kopūstų sultys padidins tulžies išsiskyrimą, jei sutrikusi tulžies pūslės veikla. Sultys naudingos ir sergantiesiems kepenų ligomis, pavyzdžiui, bet kurio tipo hepatitu.

Kopūstlapiuose yra vyno akmens rūgšties, skatinančios angliavandenių virtimą riebalais, taigi tai puiki priemonė, padedanti sulieknėti. O valandą prieš gulantis išgėrus kopūstų sulčių, miegas bus ramus ir gilus. Diabetikams rekomenduojama dažniau gerti raugintų kopūstų sulčių.

Visiems žinoma, kad šviežios daržovės turi daugiau naudingų maisto medžiagų nei kulinariškai apdorotos. Verdant daug mineralinių medžiagų ir vitaminų pereina į vandenį. Bet dėl kopūstų žmonėms pasisekė: visų pirma, ši daržovė gerai išsilaiko kelis mėnesius, antra, kopūstų sriuboje, į kurią dar dedama ir kitų daržovių, naudingų maisto medžiagų tikrai netrūksta.

šviežiuose kopūstuose atradus vitaminą U gydytojai gavo dar vieną priemonę, padedančią kovoti su virškinimo organų opomis. Pirmąkart apie tai, kad baltagūžių kopūstų sultimis pavyko išgydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, buvo pranešta 1952 m. Nuo tada šviežios ir išdžiovintos kopūstų sultys imtos naudoti opoms gydyti daugelio pasaulio šalių ligoninėse. Medikai mano, kad vitaminas U didina skrandžio gleivinės atsparumą žalingiems faktoriams, o jei ji jau pažeista opaligės, greitina audinių regeneraciją ir padeda greičiau sugyti.

Taigi sergantieji virškinimo organų ligomis tikrai pagerintų savijautą ir sveikatą, jei prieš valgį gertų po pusę stiklinės pašildytų kopūstų sulčių. Tokie nemalonūs pojūčiai, kaip skausmas, pykinimas, vėmimas, rėmuo, susilpnėtų arba visai išnyktų.

Retas vitaminas

Įdomu, kad dirbtiniu būdu gautas grynas vitaminas U, pvz., tabletėmis, pasižymi silpnesniu gydomuoju poveikiu nei natūralios kopūstų sultys. Matyt, gydant opas svarbios yra ir kitos kopūstuose esančios medžiagos: askorbo rūgštis, aminorūgštys, vandenyje tirpūs vitaminai, atsakingi už medžiagų apykaitą, mikroelementai ir mineralinės druskos. Pasigydžius kopūstais normalizuojasi virškinimo organų ir žarnyno veikla, padidėja apetitas, todėl pagerėja savijauta. Beje, ląsteliena, kurios kopūstuose gausu, puikiai išvalo žarnyną.

Kopūstų sultimis, pasižyminčiomis antibakterinėmis savybėmis, galima skalauti burną ir gerklę esant uždegimams, tik jas reikia atskiesti vandeniu. Be to, pasirodo, kad vitaminas U padeda įveikti tokias odos ligas, kaip egzema, žvynelinė, neurodermitas.

Tarp kitko…

Jei jau pradėjote gydytis kopūstais, tai juos ir laikykite vaistais. Imti gerti kopūstų sultis arba kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius be gydytojo žinios nereikėtų, ypač vartojantiesiems kokius nors medikamentus. Augalų aktyviosios medžiagos, sąveikaudamos su „tikrais“, vaistinėje pirktais vaistais, gali turėti nepageidaujamą poveikį ir, užuot pasveikus, galima sau pakenkti.

Parengė A.Gotautaitė

“Sekundė”

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

2022 13 liepos
Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

2022 4 vasario
Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

2021 29 spalio
Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

2021 24 spalio
Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

2021 23 liepos
Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

2021 15 liepos
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas