Atlikto tyrimo duomenimis, žmonėms, sergantiems 2 laipsnio diabetu, per dieną išgeriantiems po stiklinę pomidorų sulčių, pavyko 30–40 proc. sumažinti trombocitų agregaciją (kraujo gebėjimas sudaryti trombus). Diabetikams pasigamina daugiau cheminių elementų, sukeliančių trombocitų agregaciją, nei sveikiems žmonėms. Todėl diabetikams ir išauga širdies ligų rizika.
Dar viena priežastis, dėl kurios reikia teikti pirmenybę pomidorų sultims, o ne gazuotiems limonadams – šiuose gėrimuose gausu cukraus, todėl padvigubėja diabeto rizika. Įrodyta, kad kasdien geriantieji limonado 50 proc. dažniau suserga diabetu nei tie, kurie jį geria tik kartą per mėnesį.
Parengė A.Kaminskienė
“Sekundė”
Vido Venslaviškio nuotr.