Vadinate save žolininke, nors girdėjau, kad turite ir ekstrasensės savybių. Ar pasinaudojate tuo diagnozuodama, gydydama?
Taip, esu žolininkė. Tikras žolininkas jaučiasi neatsiejama Visatos dalimi. Jis jaučia Žemės alsavimą, kosmoso bangas, augmenijos ir gyvūnijos gyvybingumą, žmogaus vidinius procesus. Žolininkas pastebi tai, ko nepastebi kiti. Tikrasis žolininkas yra ekstrasensas, burtininkas, o tiksliau – jis turi stipriai išreikštą intuiciją. Žolininkas negydo. Jis jaučia harmonijos sutrikimą ir siūlo priemones jai atkurti.
Pažįstate gamtą, Visatą, žmogui parenkte reikalingas žoleles. Ar visais atvejais jos gali padėti? Ar jos veiksmingos, jei organizmas jau yra pripratęs prie stiprių cheminių vaistų?
Svarbu žinoti – niekas negali padėti žmogui pakilti iki absoliučiai sveikos būsenos. Vaistažolės gali padaryti daug daugiau nei cheminiai vaistai. Žolelė valo organizmą, prisotina jį mineralais ir vitaminais, veikia žalingas bakterijas, gesina virusines infekcijas. Ar yra pasaulyje nors vienas panašių savybių turintis cheminis vaistas? O svarbiausia, kad žolelių arbata yra gyvos energijos nešėja, todėl vaistažolės visada padeda. Tik ar žmogus sugeba pajusti tą poveikį?
Jei žmogus geria žolelių arbatas, vartoja papildus, daug juda ir yra vegetaras, ar jis gali tikėtis nesirgti?
Pavojai slepiasi ten, kur nėra saiko. Kenkia, kai be saiko vartojamos šviežiai spaustos sultys, per daug sportuojama. Siūlau įsiklausyti į organizmą.
Reikia druskos ir cukraus
Daug metų esate vegetarė. Kodėl prieš vegetarizmą pasisako gydytojai, akcentuodami jam „netinkamą mūsų, šiauriečių, klimatą“? Kokie jūsų argumentai?
Remiuosi savo praktika. Mėsėdžiai dažniau serga, sunkiau pasveiksta susirgę, prasčiau valdo emocijas ir nuotaikas. O su vegetarais ir veganais lengva ir paprasta dirbti.
Koks jūsų maisto racionas? Ar tiesa, kad prie papildų galima priprasti, neva organizmas, nuolat penimas reikalingomis medžiagomis, negamins jų pats?
Mano racionas labai įvairus: visos daržovės (žalios, virtos, troškintos), vaisiai (žali, džiovinti, uogienės), kruopos, pupelės, kukurūzai, žirniai, sojos, kartais fermentinis sūris, kiaušiniai, žuvis.
Maisto papildus vartoju, jei jaučiu poreikį. Pasitikiu kinų ir Tibeto medicina. Ar įmanoma priprasti? Ir čia reikia saiko bei įsiklausyti į savo organizmą. Žmonės greitai pripranta prie kur kas blogesnių dalykų – persivalgymo, alkoholio, nikotino, šokolado ir nesuka sau galvos, ar organizmas kenčia nuo to, ar ne.
Pasisakantieji prieš vegetarizmą akcentuoja: o iš kur gausite kalcio, B grupės vitaminų, baltymų? Iš tiesų ar pakanka šių medžiagų daržovėse ir grūdinėse kultūrose? Ar būtina išbraukti druską, cukrų iš savo raciono?
Kalcio yra visose žolėse, vaisiuose, daržovėse. Pavyzdžiui, šimtas gramų salotų lapų turi tiek pat kalcio, kiek šimtas gramų jautienos. Salotų kalcis jonizuotas, todėl geriau pasisavinamas, o norint suvirškinti mėsos gabalą, tenka išeikvoti daug energijos. Todėl pavalgius mėsos norisi prigulti, o salotų – lėkti.
B grupės vitaminų turtingos visos kruopos, duona. Baltymų yra pupelėse, žirniuose, sojų produktuose. Druska – būtina gyvybei palaikyti. Juk ir Žemės planetoje neatsirado gyvybė, kol vandenynai ir jūros netapo gana sūrūs.
Cukrus – gliukozės šaltinis, be jos nesidalys nė viena ląstelė mūsų organizme, neįvyks energijos sprogimas, kuris reikalingas šiam procesui. Vaikai valgo daug saldumynų, geria daug vandens, tokiu būdu jie gauna energijos augti.
Stebėkime save
Kaip teisingai suderinti žoleles arbatai?
Arbatžoles rinkimės patys. Gal kam nors tinka arbata tik iš vieno komponento, o kam nors reikia dviejų ar penkių žolelių. Eksperimentuokime.
Ar tiesa, kad vegetarai greičiau gali susirgti osteoporoze?
Nesutikau nė vieno vegetaro, sergančio osteoporoze. Bet kiek daug ja serga mėsėdžių. Statistika tikrai ne mėsos naudai.
Virginija Barštytė
Martyno Vidzbelio nuotrauka