Trijų augalų mišinys
Liaudies medicinos žinovas Virgilijus Skirkevičius pataria prisirinkti, prisidžiovinti erškėtrožių arba pasigaminti jų uogienę. Kad uogelės geriau džiūtų, jas reikia perpjauti per pusę.
Erškėtrožes labai tinka vartoti, jei yra kepenų, tulžies pūslės, kraujo problemų,vargina sklerozė. Iš uogų dar labai veiksmingi šermukšniai ir gudobelės.
Pixabay.com/Erzsebet Apostol nuotr. Erškėtuogės
Gudobelės gerina širdies veiklą ir, pasak Rytų medicinos žinovo, naikina polipų auglius, padeda sergant akmenlige, veikia visą virškinimo traktą. Šių trijų minėtų augalų džiovintų uogų mišinys – puikus vaistas nuo visų ligų.
Valgomąjį šaukštą mišinio užplikykite stikline karšto vandens termose, – siūlė V.Skirkevičius. –Įsidėkite medaus, kad būtų saldu, ir gerkite.“
Gudobelių uogose yra ir pektinų, kurie pamaitina virškinimo trakte esančias gerąsias bakterijas.
„Pektininės medžiagos labai vertingos. Jų yra ir obuoliuose, tad prisidžiovinkite jų. Itin vertingi laukiniai obuoliai. Labai smulkiai supjaustytuų džiovintų laukinių obuolių dėkite į arbatas. Jei į minėtą erškėtuogių, šermukšnių, gudobelių uogų mišinį įdėsite laukinių obuoliukų ir juo paskaninsite arbatą, ji bus dar skanesnė ir pagerins kepenų, kasos, inkstų sistemų veiklą“, – sakė liaudies medicinos žinovas.
Pixabay.com/Hans Braxmeier nuotr. Gudobelės uogos
Jis rekomendavo nepraeiti ir pro uogomis apkibusį putiną, kol paukščiai jų nenulesė: „Surinktas uogeles sumaišykite su medumi, padėkite į šaldytuvą. Šaukštas putino uogų su medumi – puikus vitaminų šaltinis, priemonė nuo kosulio, gerklės skausmo.“
Sėklos ir šaknys
Vaisių sėklos sausina, naikina gleives, padeda kosint. V.Skirkevičius pataria prisirinkti kmynų, krapų, kalendrų sėklų. „Po arbatinį šaukštelį susmulkintų sėklų suvalgykite užgerdami vandeniu prieš valgį, – siūlė jis. – Jos gerina ir kepenų veiklą, skatina, pasak Ajurvedos, virškinimo ugnį.“
Pixabay.com/PDPics nuotr. Kalendrų sėklos
Organizmą stiprina ir kiaulpienių šaknys. Rudenį surinktos jos švelnesnės nei pavasarį, ne tokios aštrios, ne taip stipriai skatina tulžies veiklą, maitina kepenis, turi raminamųjų savybių.
„Sutarkuokite jas daržovių tarka, išdžiovinkite orkaitėje ir suvalgykite po šaukštą per dieną su medumi, taip darykite 21 dieną“, – patarė V.Skirkevičius. Kiaulpienių šaknis valgyti patartina tiems, kurie turi rūpesčių dėl kasos, kraujotakos, limfos drenažo, kuriuos vargina vadinamosios rožės.
Šaltalankių lapai
Liaudies medicinos ekspertas patarė prisirinkti ir šaltalankių lapų. Geriau juos skinti nuo vyriško medžio, nevedančio vaisių, ir vartoti kaip kasdienę juodąją arbatą. Skanesnė ji bus fermentuota.
„Lapus sutrinkite ir suspauskite trilitriniame stiklainyje, kad kiek sudrėktų, palaikykite saulėje kelias dienas, po to sudžiovinkite orkaitėje. Lapai turi paruduoti ar net kiek pajuoduoti. Šioje arbatoje bus daug flavanoidų, antioksidantų, stiprinančių imuninę sistemą“, – tokie liaudies medicinos eksperto patarimai.
Jis siūlo du valgomuosius šaukštus lapų užpilti puse litro karšto vandens termose ar arbatinuke ir gerti. Tinka vartoti ir nefermentuotų lapų arbatą, tik ji nebus tokia skani, bet stipriau veiks uždegimus.
Pixabay.com/Tatyana Kazakova nuotr. Šaltalankiai
Daugelis aviečių lapelius ar uogas vartoja virusinėms kvėpavimo takų infekcijoms gydyti, prakaitavimui skatinti, temperatūrai mažinti, tačiau ne visi žino, kad ji labai tinka nuo visų uždegimų, ypač moteriškų negalavimų (cistų, polipų, mėnesinių ciklo sutrikimo, kraujavimų klimakteriniu periodu). Sumedėjusius aviečių stiebelius galima rinkti ir rudenį.
„O jei turime prisirinkę žemuogių ir juodųjų serbentų lapelių, sumaišę turėsime puikią vaistinę arbatą“, – sakė V.Skirkevičius.
Lijana Cibulskienė
Pixabay.com/Larisa Koshkina nuotr. Putino uogos