Jei tris kartus per dieną suvalgysite po dubenėlį uogų ir tai darysite mėnesį, būkite tikri, kad perėjote visą šių ligų profilaktikos kursą. Pajusite, kad sustiprėjote, pagerėjo medžiagų apykaita. Jūsų organizmas gavo vitaminų, vaisių rūgšties, mineralų, atsikratė šlakų.
Liaudies medicinos žinovai teigia, kad agrastai valo kraują, taigi teigiamai veikia odą. Galbūt didžiausia tų uogų vertybė ta, kad jose yra gintaro rūgšties. Ji nedingsta netgi tada, kai agrastai verdami. Ši rūgštis ypač padeda, kai yra galvos smegenų kraujagyslių spazmai.
Sergant inkstų ir šlapimo pūslės ligomis, norint išvalyti žarnyną geriau vartoti agrastų užpilą. Naudingiau uogas ne virti, bet du šaukštus jų užpilti stikline virinto vandens, indą uždengti ir 3 val. pastatyti tamsioje vietoje. Paskui reikėtų pridėti truputį medaus ir per dieną gurkšnoti. Agrastų lapų užpilas rekomenduojamas gerti sergantiesiems plaučių tuberkulioze.
Taigi kai tik prinoks agrastai, pasinaudokite šiomis jų savybėmis. Bet tai daryti gali tik tie, kurie neserga cukriniu diabetu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, enterokolitu ir kolitu, nes šios ligos gali paūmėti.
Parengė L.Žukaitė
“Sekundė”
Vido Venslaviškio nuotr.