• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Natūralūs vaistai

Rauginti kopūstai – geros nuotaikos užtaisas

2011 28 lapkričio
Rauginti kopūstai – geros nuotaikos užtaisas

Tačiau kopūstams raugti tinka ne visos paskutinio rudens mėnesio dienos. Senoliai tvirtina, kad iki lapkričio 7-osios kopūstų raugti nepatartina. Šiuo darbu užsiimti nereikėtų ir per mėnulio pilnatį, nes tada išrūgę kopūstai bus minkšti, rūgštūs. Geriausias metas tam – kai danguje šviečia delčia arba jaunatis.

Kiti tvirtina, kad skaniausi kopūstai yra paraugti būtent aštuntąją mėnulio jaunaties dieną.

Tinkamai paruošti, saugomi ir naudojami rauginti kopūstai – puikus vitamino C ir B grupės vitaminų, taip pat kalio, kalcio, fosforo druskų šaltinis. Juose daug pieno rūgšties, kuri teigiamai veikia virškinimo procesus.

Rauginti kopūstai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda susirgus inkstų, žarnyno ligomis. Juose esantys B grupės vitaminai aktyvina smegenų veiklą ir kelia nuotaiką. Šie vitaminai taip pat stiprina kaulų raumenų audinius, o tai labai svarbu fizinį darbą dirbantiems žmonėms. Vitaminas B3 suteikia organizmo ląstelėms energijos, didina ištvermę, mažina nuovargį. Kopūstuose gausu vitamino B5, kuris suteikia blizgesio plaukams ir stiprina nagus.

Naujausi tyrimų rezultatai parodė, kad rauginti kopūstai mažina tikimybę susirgti krūties vėžiu. Bent tris kartus per savaitę valgant kopūstų patiekalus rizika susirgti plaučių vėžiu sumažėja net iki 74 proc.

Rauginti kopūstai

– 10 kg kopūstų, 200 g druskos, 1 kg morkų, 200 g cukraus.

Kad ilgai išsilaikytų, rauginti labiausiai tinka vėlyvųjų veislių baltagūžiai kopūstai. Juos rauginti geriausia medinėse statinėse arba emaliuotuose induose. Kopūstus supjaustykite, morkas nuskuskite ir sutarkuokite stambia tarka. Susmulkintus kopūstus, morkas, druską ir cukrų sumaišykite dideliame dubenyje ir dėkite į indą, kurio dugnas išklotas nuplautais baltais kopūstų lapais.

Sudėjus į indą 15–20 cm storio sluoksnį paruoštų kopūstų, grūstuve ar kočėlu juos sumuškite. Ant šio sluoksnio dėkite kitą sluoksnį – ir vėl spauskite tol, kol viršuje atsiras sulčių. Kai dubuo bus beveik pilnas (palikite 10–15 cm nuo viršaus), jį pridenkite marle, mediniais dangteliais ir prislėkite akmeniu.

Sulčių turi būti tiek, kad jos gerai apsemtų dangtelius. 10–15 cm nuo viršaus paliekama nepripildyta, nes rūgdami kopūstai pakyla, ir sultys gali pradėti bėgti. Pirmąsias 6–8 dienas (laikas priklauso nuo kopūstų kiekio, mažesnį kiekį reikia laikyti trumpiau) kopūstus laikykite šiltoje (15–18 °C) patalpoje. Po 2–3 dienų paviršiuje pasirodys putos, o tai reiškia, kad rūgimas prasidėjo.

Rūgimo metu keletą kartų per dieną kopūstus išbadykite medine lazdele, kad iš visur, ypač iš dugno, pasišalintų susidariusios dujos. Nuimkite dangtelius ir akmenį. Po 6–8 dienų, nors kopūstai dar neišrūgę, vėl gerai suspauskite, prislėkite ir pastatykite patalpoje, kurioje būtų 8–10 °C laipsnių temperatūra. Praėjus 20 dienų po užraugimo, kopūstus galima valgyti. Išrūgusius kopūstus geriausia laikyti 0–4 °C temperatūroje.

Rauginti kopūstai su obuoliais (taip pat spanguolėmis ar kmynais)

– 10 kg kopūstų, 200 g druskos, 500 g cukraus, 1 kg antaninių obuolių, 1 kg morkų.

Obuolius supjaustykite skiltelėmis, išimkite sėklalizdžius ir išpjaustykite sudaužytas vietas. Supjaustytus kopūstus ir visus kitus priedus, išskyrus obuolius, sumaišykite ir į indą dėkite sluoksniais. Ant kiekvieno sluoksnio paberkite pjaustytų obuolių (spanguolių, kmynų).

Rauginti kepti kopūstai

– 10 kg kopūstų, 200–250 g druskos, 1–2 šaukštai garstyčių miltelių.

Kopūstų gūžes nuvalykite ir supjaustykite į dalis. Jas sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje. Kai atvės, dėkite eilėmis į emaliuotą kibirą, pabarstant druska ir garstyčiomis. Pridėjus ne pilną indą, paviršių uždenkite marle, mediniu dangteliu ir paslėkite akmeniu. Kopūstai įrūgs per 4–5 dienas.

Sterilizuoti rauginti kopūstai

Neturint vėsaus rūsio raugintiems kopūstams laikyti, juos galima sterilizuoti. Išrūgusių kopūstų sūrymą nusunkite, perkoškite ir virinkite puode apie 10 minučių. Kopūstus sukimškite į stiklainius. Sūrymą atšaldykite ir užpilkite ant kopūstų. Stiklainius pridenkite dangteliais ir kaitinkite 90 °C temperatūroje. 1 l stiklainius kaitinkite 15–20 min., 3 l – 25–30 min. Tada juos sandariai uždarykite.

Rauginti kopūstai su burokėliais ir paprikomis

– 10 kg kopūstų, 3 kg burokėlių, 500 g paprikų, 10 g laurų lapelių, 100 g petražolių lapelių, 10 l vandens, 600 g druskos.

Kopūstų gūžes padalykite į 8 dalis, pašalinkite kotą ir sudėkite į indą sluoksniuodami su burokėlių griežinėliais, stambiai supjaustytais petražolių lapeliais ir paprikomis. Verdančiame vandenyje ištirpinkite druską ir karštu sūrymu užpilkite kopūstus. Juos paslėkite ir laikykite 18–20 °C temperatūroje, kol įrūgs. Įrūgusius perneškite į vėsią patalpą.

Ieva Radzevičiūtė

Vido Venslaviškio nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

2022 13 liepos
Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

2022 4 vasario
Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

2021 29 spalio
Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

2021 24 spalio
Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

2021 23 liepos
Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

2021 15 liepos
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas