• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Natūralūs vaistai

Rudens gėrybės stiprina sveikatą

2008 12 lapkričio
Rudens gėrybės stiprina sveikatą

Pušies spygliai ir kankorėžiai labai tinka gydomosioms vonioms. Pakanka keletą šakelių užpilti šaltu vandeniu, pusvalandį pavirinti, palaikyti 12 valandų – ir ekstraktas voniai paruoštas. Tokios vonios ramina, stiprina nervus ir širdį, padeda nuo nemigos, reumato.

Galima prisirinkti spanguolių. Jau senovėje jų sultys ne be pagrindo buvo laikomos priemone nuo skorbuto, jomis plaudavo paprastas ir šlapiuojančias žaizdas. Jos buvo vadinamos vaistais nuo kosulio ir gera karščio mažinimo priemone.

Klinikinėje medicinoje spanguolės ilgą laiką buvo naudojamos temperatūrai mažinti ir nuo skorbuto. Vėliau spanguolių tepalas pradėtas sėkmingai naudoti nuo odos ligų.

Pastarųjų metų tyrimai įrodė spanguolių sulčių naudingumą gydant šlapimo takų ligas ir vartojant kaip priemonę nuo akmenų bei smėlio susidarymo inkstuose.

Liaudies medicinoje vartojamos ir šviežios, ir perdirbtos spanguolės – jų sultys, ekstraktai, gėrimai, giros. Spanguolių gira ir sirupas vartojami, kai sumažėja vitaminų kiekis maiste (žiemą ir pavasarį) ar po sunkių ligų (operacijos, traumos). Spanguolių preparatai vartojami nuo įvairių uždegiminių ligų, sukeliančių aukštą temperatūrą.

Sultys iš uogų gaunamos nesunkiai: uogos sugrūdamos mediniu grūstuvu ir išspaudžiamos. Išspaudos maišomos su vandeniu ir dar kartą spaudžiamos. Paskui sultys perkošiamos pro marlę ir emaliuotame inde kaitinamos iki 100 laipsnių, saldinamos ir greitai išpilstomos.

Spanguolių preparatai netinka sergantiesiems ūminiais skrandžio ir žarnyno uždegimais (ūminiu gastritu, kolitu, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opos paūmėjimu).

Parengė L.ŽUKAITĖ

“Sekundė”

Vido Venslaviškio nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

Žolelių sezonas: kaip jas teisingai rinkti ir džiovinti?

2022 13 liepos
Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

Auksinis imuniteto pagalbininkas: kuo skiriasi medaus rūšys ir kaip jį panaudoti ne tik maistui

2022 4 vasario
Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

Gyvenimas po vėžio diagnozės. Ką onkologiniai pacientai turėtų žinoti apie fitoterapiją?

2021 29 spalio
Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

Apsaugai nuo peršalimo: natūralūs preparatai, kuriuos lengvai paruošite namuose

2021 24 spalio
Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

2021 23 liepos
Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

Nemalonūs pojūčiai akyse? Vaistų galite rasti ir pievose

2021 15 liepos
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas