“Ši knyga jau seniai atrasta už Atlanto ir pripažinta kaip visų žaliavalgių ir sveiką gyvenimo būdą propaguojančių entuziastų vadovas, pagaliau atrado kelią ir į mūsų knygynus. Kasdien sparčiai plečiantis sveiką gyvenimo būdą propaguojančių žmonių ratui, buvo būtina turėti sava kalba parašytą svarų informacijos šaltinį, kuris taptų kelio į kitokį gyvenimą pradžia”, – sako knygą išleidusios VšĮ “Žalia mityba” vadovė Gražina Gum.
Autorinė V. Kulvinsko knyga “Kaip išlikti XXI amžiuje” pasaulyje parduota daugiau nei pusės milijono tiražu. Vien JAV šios knygos išleisti 53 leidimai, Vokietijoje – 14 leidimų. Knygos puslapius varto ir joje skelbiamomis idėjomis vadovaujasi tokios žvaigždės kaip tenisininkė Venus Williams, komikas Dickas Gregory, TV šou žvaigždė Philipas M. Thomas ir kt. Knygai neabejingas buvo ir pats Michaelis Jacksonas bei legendinė aktorė Gloria Swanson. Šiuo metu lietuvišką jos vertimą galima rasti ir visuose Lietuvos knygynuose.
“Tikiu, jog ši knyga nepalieka abejingų. Stengiausi, kad mano skleidžiamos idėjos paliestų skaitytoją ir priverstų jį susimąstyti apie tai, kaip iš tiesų mes gyvename, kodėl gyvename taip, kad patys žudome save per savo neišmanymą, ir kokiu keliu mums eiti, kad gyvybės syvai tekėtų kiekviena mūsų ląstele ir pilni vidinio budrumo bei džiugesio būtume visada pasirengę žengti per XXI amžių, kad ir koks jis būtų”, – teigia Viktoras Kulvinskas.
V. Kulvinskas sukūrė žaliavalgystės principais grįstą teoriją, kuria vadovaujasi tūkstančiai žmonių visame pasaulyje. Jų tarpe ne viena jaunyste ir energija spinduliuojanti Holivudo žvaigždė, jų tarpe Demi Moore, Uma Thurman, Woody Harrelsonas ir kt.
V. Kulvinskas pabrėžia, jog mityboje svarbiausia daug fermentų, mažai baltymų, mažai krakmolo ir daug skysčių turintis neapdorotas vegetariškas maistas. Autorius taip pat sukūrė niekada anksčiau nesuformuluotą teorinį modelį vėžiui, artritui, mėnesinėms ir gyvenimo pailginimo formulei, kuris atlaikė net ir priekabiausių mokslininkų analizę.
Visa tai jis išdėstė aštuntajame dešimtmetyje JAV pasirodžiusioje knygoje “Kaip išlikti XXI amžiuje”. Ši iš karto buvo pripažinta įspūdingiausiu moksliškai pagrįstu neapdoroto maisto naudos žmogaus sveikatai dokumentuotų įrodymų rinkiniu. Tokia ji išliko iki šiol – gyvo maisto biblija pripažįstama sveikatos specialistų.
“Valgydami sveiką ir natūralų maistą galime būti taupūs. Nemažai maisto galima užsiauginti patys, net jei neturime nuosavo namo, šalia kurio būtų didžiulis daržas. Pavyzdžiui, įvairias sėklas galima daiginti, želmenis auginti namuose, balkone. Taip nebrangiai jūs turėsite tikrai sveikų ir maistingų produktų, iš kurių galėsite paruošti daug energijos teikiančių ir skanių patiekalų”, – sako mokslininkas.
Pasak jo, žalias (gyvas) maistas – tai geriausias kelias ne tik į sveikatą, jaunystę, bet ir į ilgaamžiškumą. Svarbu vengti gyvulinės kilmės, aukštesnėje nei 45 laipsnių temperatūroje kepto ar virto maisto, stiprių pagardų ar nenatūralių prieskonių. Taip pat visą maistą būtina labai gerai sukramtyti. Tai bus ne tik pagalba virškinimo sistemai, bet ir mankšta veido raumenims, o tai padės išlaikyti jaunyste veide. Visgi, jei ilgai kramtyti nesinori, kiek įmanoma daugiau maisto reikėtų smulkinti trintuvu ar plaktuvu.
“Apskritai valgykite tik tada, kada iš tiesų norite. Beveik visi žmonės valgo per daug. Derinkite ir rinkitės maistą taip, kaip jums liepia jūsų kūnas. Svarbiausia, niekada nevalgykite sunkiai virškinamo maisto, prieš imdamiesi sunkaus fizinio darbo. Na, o prieš sudėtingą protinį darbą, patartina laikytis pasninko ir gerti tik sultis arba vandenį. Tokiu būdų jūsų smegenys nebus apsunkintos ir apkrautos maistu, galės efektyviau dirbti”, – dėstė JAV gyvenantis ir Hipokrato institutą įkūręs V. Kulvinskas.
Kalbėdamas apie lietuvių mitybos ypatumus, V. Kulvinskas teigė, jog renkantis maistą būtina atsižvelgti į klimatą, kuriame gyvename.
“Kadangi Lietuvoje žiemos metu klimatas yra ganėtinai šaltas ir yra sudėtingiau vietoje užsiauginti žalią maistą, vis tiek galima rasti kuo maitintis. Vienas produktų – riešutai, kuriuos sudaro apie 60 proc. riebalų, kurie būtini šaltesniame klimate gyvenantiems žmonės. Riebalais taip pat turtingos yra saulėgrąžos. Šaltuoju metų laiku taip pat reikėtų rinktis šiltą maistą. Pavyzdžiui, šaltą vandenį keisti šiltu. Be to, net ir pagal žaliavalgystės principus galima pasigaminti sriubą – tiesiog vanduo neturi būti šiltesnis nei 45 laipsniai”, – patarimus dalina V. Kulvinskas bei pabrėžia, jog staiga ir radikaliai keisti gyvenimo būdo nereikia. Viską reikia daryti pamažu. Galima pradėti nuo to, jog kitaip (gyvu maistu) maitinsitės tik kartą per savaitę ir pamažu didinsite sveikos mitybos dienų skaičių.
Gimęs Lietuvoje per Antrąjį pasaulinį karą (1939 m.), V. Kulvinskas emigravo į JAV, ten įgijo matematikos magistro laipsnį, dėstė Konektikuto universitete, buvo Harvardo universiteto, Masačiusetso technologinio instituto, Smitsonian astrofizinės observatorijos, Apolono projekto ir kt. kompiuterių konsultantas. V. Kulvinskas yra fizikos garbės bendrijos Sigma Pi Sigma narys, drauge su Lietuvoje gimusia dr. Ann Wigmore Bostone įkūrė Hipokrato sveikatos institutą.
V. Kulvinskas teigia pradžioje žinojęs labai mažai apie sveiką gyvenimo būdą ir tai, kaip tai atrodo, tačiau palaipsniui mokslininkas pradėjo tuo aktyviai domėtis, atlikinėjo įvairius eksperimentus. Nors jaunystėje pats valgė nesveiką, kaloringą, riebų, gyvulinės kilmės maistą, rūkė ir vartojo alkoholį, atsiradus sveikatos problemoms, nusprendė keisti savo gyvenimo būdą. Taip grįžo ne tik energija, sveikata, bet ir ėmė jaustis laimingas. “šiandien aš noriu, kad visi žmonės būtų laimingi ir sveiki”, – sako Hipokrato institute bei įvairiuose pasaulio kampeliuose seminarus vedantis V. Kulvinskas.