• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

5 priežastys, kodėl spaudžiant šaltukui verta valgyti sriubas (receptai)

2021 1 vasario
5 priežastys, kodėl spaudžiant šaltukui verta valgyti sriubas (receptai)

Argi šaltą žiemos dieną gali būti kas nors geriau už dubenėlį karštos sriubos? Lėkštė sočios sriubos ne tik sušildo, bet ir pakelia nuotaiką. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad sriubos – organizmui itin naudingas patiekalas: jos neapsunkina skrandžio, suteikia energijos bei sotumo jausmą, be to, tai yra ir natūralus būdas imunitetui stiprinti.

Dar vienas sriubos pliusas, anot V. Juodkazienės, nesudėtingas paruošimas – juk ne veltui sakoma, kad sriubą išvirti galima ir iš kirvio koto. „Sriubą lengvai galite virti iš bet kurių šaldytuve turimų daržovių. Šis patiekalas labai tinka sezoninių daržovių vartojimui, o šiuo metu sriuboms tiks morkos, kopūstai, moliūgai – derinkite skirtingas daržoves, kad atrastumėte labiausiai patinkantį skonį. Taip pat sriubas galite paįvairinti ir neįprastais ingredientas ar prieskoniais“, – sako maisto ekspertė.

Ji pastebi, kad gyventojai šaltuoju metų laiku labiau atsigręžia į mūsų klimatinėms sąlygoms būdingas žiemos sezono gėrybes – bulves, burokėlius, kopūstus, morkas, svogūnus. „Šios Lietuvoje užaugintos daržovės gali būti saugomos per visą žiemą, todėl parduotuvėse jų įsigyti galima visada, o pirkėjai tai noriai ir daro“, – kalba V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė pataria verdant sriubą daržoves naudoti su luobele, žinoma, gerai nuplautas. Taip sriuboje bus daugiau skaidulinių medžiagų. Taip pat svarbu daržovių nepervirti.  Išvirusios jos turėtų išlaikyti savo struktūrą. Jeigu gaminsite trintą sriubą, reikėtų nepersistengti su vandens kiekiu – jeigu jo bus per daug, teks nupilti kartu su maistinėmis medžiagomis ir vitaminais.

Namuose galima nesudėtingai pasiruošti bet kokią mėgstamą sriubą – nuo lietuvių pamėgtų barščių iki trintų ir sočių daržovinių, aštrių azijietiškų ar tirštų bei maistingų itališkų sriubų. Ir nors pagrindinė sriubos misija žiemą – sušildyti, V. Juodkazienė dalijasi dar penkiomis priežastimis, kodėl šaltuoju metu laiku verta valgyti sriubas.

Nebrangu ir lengva pagaminti. Sriuboms ar įvairiems tirštiems troškiniams nereikalingas sunkus ir ilgas gaminimo procesas: ilgiausiai užtruksite virdami sultinį, o vėliau tereiks supjaustyti norimus ingredientus ir juos sumesti į puodą. Sriubos taip pat yra puikus būdas kovoti su maisto švaistymu, nes joms išvirti puikiai tiks ir bet kokie daržovių ar kruopų likučiai.

Tinka šaldymui. Išvirę didelį puodą naminio sultinio – dalį jo galite užšaldyti. Tokiu būdu skanią ir sveiką sriubą, pritrūkus laiko, pasigaminsite vos per kelias minutes.

Organizmui naudingas maistas. Sriuba – populiarus maistas tarp žmonių, kurie laikosi sveikesnės mitybos principų. Kadangi didžiąją jos dalį sudaro vanduo, šis patiekalas turi mažai kalorijų, tačiau suteikia ir sotumo jausmą. Taip pat valgydami sriubą suvartosite ir daugiau daržovių, kurios dėl vitaminų ir skaidulinių medžiagų yra būtinos kasdienėje mūsų mityboje.

Padeda kovoti su peršalimu. Sriubos puiki prevencinė priemonė norint išvengti peršalimo, ypač jeigu sriubą skaninate šviežiu česnaku, svogūnais, salierais ir morkomis – visuose šiuose produktuose yra gausu imunitetą stiprinančių medžiagų.

Tiks kiekvieno skoniui. Dar vienas sriubos pliusas – skonių įvairovė. Sriubas galima ruošti įvairias – tereikės pasitelkti savo fantaziją. Be to, ruošdami sriubą galite laisvai improvizuoti ar varijuoti mėgstamais savo ingredientais. Sriubos gali būti lengvos vegetariškos, sočios iš mėsos, trintos, aštrios. Todėl net ir kasdien gamindami sriubas, galite nuolat keisti valgiaraštį ir kaskart nustebinti namiškius.

Pixabay.com/Sinawa nuotr.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis visame pasaulyje pamėgtų sriubų receptus, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.

Tailandietiška Tom Yum sriuba

Jums reikės:

Šaukštelio kokosų aliejaus

Citrinžolės

Gabalėlio imbiero šaknies

Kelių aitriųjų paprikų

Kelių nedidelių pomidorų

Kelių mėgstamų grybų

Saujos krevečių

Nedidelio gabalėlio vištienos filė

Sultinio

Indelio kokosų pieno

Šviežių kalendrų

Žaliosios citrinos

Šlakelio žuvies padažo

Svogūno laiškų

Paruošimas:

Puode su kokosų aliejumi apkepinkite citrinžoles, imbiero šaknies riekeles, smulkiai supjaustytas aitriąsias paprikas, pomidoro skilteles bei ketvirčiais supjaustytus grybus. Įmeskite krevetes be kiautų, plonai pjaustytą vištienos filė, dar pakepkite, kol krevetės taps rausvos. Supilkite sultinį, kokosų pieną, leiskite užvirti ir virkite apie 5 min. Pagardinkite sriubą žuvies padažu, žaliųjų citrinų sultimis, kalendromis, smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais.

Itališka daržovių sriuba „Minestrone“

Jums reikės:

Morkos

Kelių saliero stiebų

Kelių bulvių

Svogūno

Šlakelio aliejaus

Pomidorų tyrės

Kelių šviežių pomidorų

Skardinės konservuotų pupelių

Stiklinės mėgstamų makaronų

Nedidelio gabalėlio kopūsto

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas:

Morkas, saliero stiebus, bulves supjaustykite kubeliais, svogūną smulkiai sukapokite. Puode įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite svogūnus, česnakus, o po kelių minučių suberkite morkas, bulves ir salierus. Pakepinkite 5 min. Įmaišykite pomidorų tyrę, supjaustytus pomidorus, supilkite sultinį. Kai sriuba užvirs, leiskite jai pavirti 10 minučių. Suberkite pupeles, makaronus – dar virkite 10 minučių, galiausiai sudėkite pasmulkintą kopūstą ir pavirkite dar 2 minutes. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pagardinkite pipirais. Patiekite su traškia duona. Skanaus!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas