• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Ant pavasarinio stalo – žolelių penkiukė

2018 16 balandžio
Ant pavasarinio stalo – žolelių penkiukė

„Po vieną pirmąsias pavasario žoles vartoti geriau tik žinant savo organizmo savybes, – perspėja „Žolinčių akademijos“ prezidentė, sveikuolė ir knygų autorė Danutė Kunčienė. – Jei kraujas linkęs tirštėti ar didelis hemoglobino kiekis, tuomet rinkitės kiaulpienes. Kai vargina mažakraujystė, labiau tinka dilgėlės, mat turi daug geležies.“

Kiaulpienės

D. Kunčienė sako galinti apie kiaulpienių naudą kalbėti ilgai. „Naudingiausi jų lapeliai ir šaknys, kuriose itin daug inulino, padedančio sergant cukriniu diabetu arba kai kraujyje yra padidėjęs cukraus kiekis. Būtent dabar yra tinkamiausias laikas išsikasti kiaulpienių šaknų, kol lapeliai dar maži. Šaknyse gausu kalio, kalcio, geležies, magnio, lapeliuose – vitamino C, karotino“, – sako žolininkė.

Bijantiems kartoko lapų skonio, D.Kunčienė pataria palaikyti juos sūriame vandenyje. „Bet, žinokite, kartus skonis – skonių karalius. Jei valgytume pakankamai karčių produktų, pagerėtų ir kepenų veikla, ir žarnynas išsijudintų, ir vidurių užkietėjimas negrėstų“, – pataria pašnekovė. Ji primena, kad senovėje žmonės ypač vertino kiaulpienių sultis. Jei sumaišytumėte po šaukštelį kiaulpienių ir jaunų dilgėlių sulčių, gautumėte patį geriausią vaistą: dilgėlės tirština kraują, o kiaulpienės – skystina, tad itin naudinga šias žoles vartoti kartu.

Garšva

Ji ypač naudinga sergantiems diabetu, podagra, valo kepenis, atkuria pažeistas ląsteles, gerina inkstų ir kvėpavimo sistemos būklę. „Klaidingai manoma, kad liauni garšvos lapeliai džiugina tik pavasarį. Jei norite jos visada turėti šviežios, paaugusius lapelius nukirpkite ir vėl atžels liauni lapeliai, – sako pašnekovė. – Jei yra garšvos perteklius, džiovinkite. Sutrinkite į miltelius kartu su kiaulpienės ir dilgėlės lapais ir visus metus turėsite organizmo stiprintoją.“
D.Kunčienė sako, kad garšvų lapeliai labai tinka su tompinambais, riešutais. „Per šv. Jurgį niekas neįsivaizduoja kiaušinienės ar omleto be garšvos! Tai ypatingas valgis. Skanu garšvą valgyti su rūgpieniu: dar paskaninkite meškiniu česnaku“, – sako žolininkė.

Dilgėlė

Ji ypatinga tuo, kad turi daug kalcio, be to, jis dilgėlėje yra karbonato pavidalu, tad nepavojingas inkstams net vartojant didesnėmis dozėmis. Pagal baltymų kiekį dilgėlė nenusileidžia ankštiniams! Dilgėlių pluošte yra ligninų, vitaminų C, K, E, B grupės.Dilgėlės mažina cukraus kiekį kraujyje, teigiamai veikia kasą, šlapimo pūslę.

Pixabay.com/Hans Braxmeier nuotr.

„Beje, pirmosios dilgėlės taip netirština kraujo, tad pagyvenę žmonės neturėtų jų vengti, – sako žolininkė. – O kad nekąstų į liežuvį, patariu dilgėlės lapelių apatinę pusę mediniu voleliu padaužyti. Tada drąsiai galėsite į salotas dėti termiškai neapdorotas dilgėles. Žinoma, tiks ir nuplikyti, tačiau taip neliks kai kurių naudingųjų medžiagų.“

Žliūgė

Ji lyg pirmieji špinatai, pasirodo anksti, vos nutirpus sniegui. Turtinga vitaminų C, E, karotino, eterinio aliejaus, sinapinės rūgšties. Žliūgė skatina medžiagų apykaitą, stiprina skrandį, žarnyną. „šiltnamius turintys žmonės žliugę gali skanauti ir nuo pirmųjų kovo dienų. Nors žliūgė neturi tiek naudingų medžiagų kaip kiaulpienė ar garšva, iš jos galima išsivirti skanios sriubos, paskaninus dilgėle, bulve. Žliūgė tiktų prie balandos, tik reiks luktelti – pastaroji dygsta vėliau“, – daugelio mūsų daržo piktžole vadinamą augamą giria D. Kunčienė. Žolininkė sako, kad žliugę, kaip ir špinatus, geriau naudoti vieną, atskirai.

Plautės

Plautės violetiniais, rožiniais žiedeliais pražysta kartu su žibutėmis. „Plaučių reikėtų susidžiovinti, jos itin lengvina kosulį. Dėkite ir į salotas, ne tik gerkite plaučių arbatą. Užkimus gerklei, vieną šaukštą džiovintų plaučių užpilkite stikline beveik verdančio vandens ir 5–8 kartus per dieną skalaukite gerklę. Sergant bronchitu ir astma, šaukštą susmulkintų plaučių užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite termose apie 15 minučių, tada tris kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio, išgerkite po trečdalį stiklinės. Organizmui pastiprinti, mažakraujystei gydyti ar pablogėjus medžiagų apykaitai kasdien patariama suvalgyti po du šaukštus susmulkintų džiovintų plaučių lapų“, – patarimus dalija D.Kunčienė.

Pirmųjų žolelių salotos
Į lėkštę įberkite kiaulpienių, plaučių, dilgėlių lapelių, įtarkuokite topinambo, morkos ar obuolio, salotas pagardinkite alyvuogių aliejumi, druska. Jei norite sotesnių salotų, imkite 300 g plaučių lapelių, 100 g svogūnų laiškų ar česnakūnių, druskos, smulkintą virtą kiaušinį, viską sumaišykite ir apipilkite natūraliu jogurtu.

Aida Žemaitytė

Pixabay.com/Brigitte Werner nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas