• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Ar reikia tapti žaliavalgiu norint gyventi sveikiau?

2014 14 lapkričio
Ar reikia tapti žaliavalgiu norint gyventi sveikiau?

Retai abejojama, ar tokie žmonės maitinasi sveikiau, tačiau dažną nuo šios mitybos atbaido ne tik žinių trūkumas, bet ir tai, kad siekiant gyventi sveikiau, reikia tam skirti daugiau lėšų.

Apie tai, ar verta imtis radikalių priemonių norint gyventi sveikiau, ko kiekvienas galime pasimokyti iš vegetarų ir žaliavalgių, kokius paprastus jų vartojamus produktus galėtume įtraukti į kasdienį mitybos racioną, kalbamės su specialistais.

Kuo skiriasi vegetarai ir žaliavalgiai?

Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė pasakoja, kad visų pirma, reikėtų atskirti, kaip besimaitinantys žmonės laikomi vegetarais, o kaip – žaliavalgiais.

„Vegetaras – žmogus, nevalgantis gyvūninės kilmės produktų. Žaliavalgis – tas, kuris nevalgo maisto, įskaitant ir gyvūninės kilmės produktus, apdoroto aukštesnėje nei 42 laipsnių temperatūroje. Visgi dažniausiai žaliavalgiai yra vegetarai-veganai, valgantys tik augalinės kilmės maistą, apdorotą ne aukštesnėje nei 42 laipsnių temperatūroje“, – sako E. Cikanavičiūtė.

Ar tikrai būti vegetaru arba žaliavalgiu sveika?

Pasak gydytojos, dažnai tarp vegetarizmo ir sveiko maitinimosi dedamas lygybės ženklas. Deja, tai nėra visiška tiesa.

„Tradicinė medicina nėra linkusi į kraštutinumus ir nors tyrimais nustatyta, kad vegetarizmas ir žaliavalgystė yra siejami su mažesniu svoriu, mažesne cholesterolio koncentracija kraujyje bei mažesne rizika susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, visgi žaliavalgystė ir griežtas vegetarizmas, tyrimų duomenimis, nėra rekomenduojami kaip ilgalaikiai maitinimosi būdai“, – teigia E. Cikanavičiūtė.

Ensalada VegetarianaFreeimages.com – Gabriel Bulla

Jos teigimu, tai sąlygoja nepakankamas kalorijų, riebalų, baltymų, vitamino B12 ir D, geležies, kalcio, cinko suvartojimas ir su tuo susiję sveikatos sutrikimai. Tarp jų įvardijamas mitybos nepakankamumas, anemija, menstruacijų sutrikimas ar išnykimas, nevaisingumas, kaulų retėjimas, valgymo sutrikimų atsiradimas.

„Paradoksalu, bet sulaukiame pacientų, kurie net ir būdami vegetarai, kovoja su anstvoriu bei su juo susijusiomis ligomis. Reikia žinoti, kad žmonės, besilaikantys vegetarizmo ir žaliavalgystės principų, turi tinkamai sureguliuoti savo mitybą, kad apsisaugotų nuo minėtų medžiagų trūkumo, vartoti tik aukštos maistinės vertės produktus bei periodiškai ir reguliariai tikrintis savo sveikatą“, – pataria gydytoja.

Kuo vegetarai ir žaliavalgiai keičia įprastus produktus?

Pasak gydytojos dietologės, žmonės, nevalgantys gyvūninės kilmės produktų, visų pirma, stokoja visaverčių baltymų, vitaminų B12 ir D, kalcio, geležies, cinko.

„Baltymų šaltinis veganams yra sojos produktai, ankštinės daržovės, riešutai. Kalcio – riešutai, chalva, figos, bet jo kiekiai šiuose produktuose, lyginant su pienu ir jo produktais, yra gan maži. Todėl veganams rekomenduotina vartoti ne tik kalcio, bet ir vitaminų B12, D bei geležies, kurių pagrindiniai šaltiniai yra gyvūninės kilmės produktai. Puikus cinko šaltinis yra kviečių gemalai. Geležies taip pat turi ir tamsiai žalios daržovės, tik reikia žinoti, kad šiai geležiai įsisavinti reikalingas vitaminas C“, – pasakoja E. Cikanavičiūtė.

Kokių produktų kiekvienas gali įtraukti į savo racioną?

Gydytoja dietologė pasakoja, kad norint gyventi sveikiau, nebūtina imtis kraštutinių priemonių, o tiesiog į savo racioną įtraukti sveikatai naudingų produktų, tokių kaip daržovės, vaisiai ar minėti riešutai, kurie padeda gauti įvairių maisto medžiagų, vitaminų, mineralų, antioksidantų.

„Pavyzdžiui, migdolai ir žemės riešutai turi daugiausiai baltymų, lyginant su kitais riešutais, o kaloringiausi makadamijos riešutai, graikiški riešutai turi daugiausiai omega 3 riebalų rūgščių, magnio. Cinko ir seleno daugiausiai turi anakardžių riešutai, kalcio ir vitamino E – migdolai, folatų – lazdyno riešutai“, – pasakoja ji.

Ji pabrėžia, kad kaip ir maisto, taip ir riešutų racionas turi būti įvairus, nes skirtinguose riešutuose įvairių maisto medžiagų kiekiai ir proporcijos yra skirtingos.

Fruit 'n' NutsFreeimages.com – Chris Chidsey nuotr.
Svarbiausias patarimas norintiems gyventi sveikiau

Gydytoja pasakoja, kad vis dažniau pasitaiko pacientų, kurie kreipiasi tiesiog norėdami pradėti sveikiau gyventi. Pasak jos, apsilanko ir vaikų bei paauglių, kurie kreipiasi norėdami sužinoti, kaip tinkamai maitintis, nes pasiklysta taip daugybės informacijos internete, žurnaluose, televizijoje.

„Svarbiausia žinutė tokiam žmogui – nėra labai blogo ar labai gero maisto. Daug svarbiau yra suvalgomas tokio maisto kiekis ir proporcijos, jo įvairovė, valgymo režimas. Būtent dėl to racionas turi būti subalansuotas, o maistas labai įvairus, šviežias, dažniau namie gamintas, spalvotas ir sezoninis (kalbant apie vaisius, daržoves bei riešutus), skanus ir labai malonus valgyti“, – apibendrina ji.

Freeimages.com – Lionel Titu nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas