• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Ar sveikas maistas gali būti skanus?

2012 31 sausio
Ar sveikas maistas gali būti skanus?

Galų gale gausime du kraštutinumus. Pirmas – sveika mityba yra man nepasiekiama, nes reikia atsižvelgti į tiek daug skirtingų ir dažnai prieštaringų veiksnių, todėl net neverta pradėti. Antras – valgau tai kas skanu, ir tai yra man sveika.

Kaip ir visais kraštutinumų atvejais, juose yra šiek tiek tiesos, bet tikrai ne tiek, kad jų būtų verta laikytis. Iš tiesų sveika mityba apima daug veiksnių, kuriuose gana sunku susigaudyti. Maistas turėtų būti šviežias, neužterštas chemikalais (ekologiškas), maistingas (turtingas baltymais, mikroelementais, vitaminais ir t.t.), kuo natūralesnis (išlaikyti gamtos sukurtą maistingųjų medžiagų santykį, jų gamtinę prigimtį), racionas turi atitikti individualaus organizmo poreikius bei galimybes jį suvirškinti ir būti visom prasmėm priimtinas (skanus).

Nes tik šviežias maistas išlaiko maistingąsias medžiagas, tik natūralus – gerai įsisavinamas ir nepalieka kenksmingų medžiagų (toksinų ar papildomų kilogramų pavidalu), tik ekologiškas maistas leidžia išvengti GMO bei pesticidų ir padidinti tikimybę, kad tos mūsų trokštamos maistingosios medžiagos jame yra. Tik individualiai pasirenkant maistą pagal savo organizmo ypatybes ir skonį galima tikėtis, kad organizmas jį sėkmingai suvirškins.

Todėl nelabai praktiška atrodo skaičiuoti kalorijas ir atskirus mikroelementus, nors turėti šiokį tokį supratimą apie savo vartojamų produktų sudėtį bei savybes tikrai pravartu. Pavyzdžiui, verta žinoti, kad kakava yra labai kaloringa, o ankštinai itin „liesi“. Kad džiovintuose vaisiuose visai nemažai geležies, o tarkim vištiena (nors ir mėsa) jos neturi. Kad jogurtas nėra lengvai virškinamas produktas, ypač sumaišytas su uogomis ar vaisiais. Kad vaisių bei daržovių sultys (net ir tikros) nėra gėrimas, o maistas. Kad sausainiai taip pat gali turėti vitaminų (jei pagaminti pvz., iš pilno grūdo miltų).

Nelabai praktiška yra save apriboti vien savo ar savo artimųjų išaugintais bei ekologiškais maisto produktais, bet išnaudoti galimybę tokius vartoti kuo dažniau tikrai pravartu. Ypač kai kalbame apie mūsų kasdienį racioną sudarančius produktus.

Nelabai praktiška ir ne visiems priimtina vartoti vien neapdorotus, nepagamintus produktus (pvz., pirkti miltus, ne duoną; grūdus, ne dribsnius, vaisius, ne sultis ir t.t.), tačiau skaityti sudėtį, iš ko kas pagaminta, tikrai verta.

Nelabai praktiška negatyviai vertinti kiekvieną naują maisto ruošimo technologiją – dalis jų pagerina maisto kokybę (pvz., leidžia ilgiau išlaikyti produktus šviežius nenaudojant cheminių konservantų ir aukštos temperatūros). Tačiau tikrai verta ir įmanoma vengti visų rafinuotų produktų: rafinuotų aliejų, rafinuotų miltų, rafinuoto cukraus ir druskos. Nes jie nėra nei turtingi maistingomis medžiagomis, nei švieži, nei natūralūs, nei lengvai pasisavinami, o dažnai ir kenksmingi. Tik pigesni už natūralius analogus.

Nelabai sveika baidytis visų maisto priedų E, nes tarp jų pasitaiko visai nekaltų ingredientų, tokių kaip dažikliai burokėlių sultys ar ciberžolė ar tešlą kildinanti geriamoji soda. Bet jei perkate neekologiškus produktus, įsiminti kenksmingiausius E tikrai pravartu (sertifikuoti ekologiški produktai yra be kenksmingų E pagal jų auginimo ir gaminimo standartą).

Galų gale – tikrai neprotinga valgyt tik tai, kas skanu, nors atsižvelgti į skonį būtina. Nes tik skanus maistas gerai suvirškinamas ir atneša tą naudą, kurios mes iš jo norėjome. Skonis ir kvapas taip pat padeda mums atskirti šviežius produktus nuo sugedusių, įvertinti kokybę, atsirinkti, kas mus tinka, kas ne.

Tai gal teisingas antrasis kraštutinumas – valgai tik tai, kas skanu, ir vargo nematai? Deja, ne. Visų pirma dėl to, kad masiškai gaminamame maiste paprastai yra pridėta vaizdo, kvapo ir skonio stipriklių. Jie apgauna mūsų jusles ir signalizuoja apie šviežią ir maistingą produktą, kurio ten visai nėra. Tam pakanka ir kelių E – natrio glutamato, dar kokio dažiklio ir aromatizatoriaus.

Antra, norėdami remtis vien savo juslėmis, turėtume labai gerai jas pažinti. Tačiau tai retas gebėjimas.

Paprastai mes renkamės ne tai, ką signalizuoja mūsų kūnas, bet tai, ko nori mūsų protas (akys). O jie nori gražaus, blizgančio, gerai išreklamuoto, saldaus ir riebaus…

Taigi norėdami valgyti kas mums skanu, turėtume rinktis šviežią, natūralų, ekologišką maistą ir taip susigrąžinti savo gebėjimą pažinti jo savybes iš vaizdo, kvapo ir skonio. Taip pat vertėtų nuolat prisiminti savojo proto triukus ir stengtis jį atriboti nuo išankstinių nuostatų skanu-neskanu, mėgstu-nemėgstu. Maži vaikai juk taip ir elgiasi – jei maisto vaizdas neatrodo priimtinas, jo net neragauja.

Būtent vaikai yra labiausiai neabejingi spalvotiems popieriukams ir dailiems indukams. Tačiau subrendę žmonės turi daugiau galimybių valdyti savo spontaniškus norus ir atsižvelgti į vieną kitą racionalią rekomendaciją. Darant tai sąmoningai, tas maistas, kuris anksčiau atrodė gal ir nepatrauklus, tampa skanus. Ir bene rimčiausias priekaištas sveikam maistui – kad jis esą yra neskanus – prapuola.

Doc. dr. Guoda Azguridienė, „Sveiki produktai“ valdybos narė, ekonomikos analitikė

SXC.hu nuotr.- Luka Rister nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas