90 proc. arbūzo sudaro vanduo, organizmas jį lengvai pasisavina, taip išsivalo šlakai ir toksinai. Arbūzo minkštime gausu magnio, kalio, kalcio, fosforo, geležies bei organizmui vertingo cukraus – gliukozės, fruktozės, sacharozės.
Skirtingai nei kiti maisto produktai, arbūzas virškinamas ne skrandyje, o žarnyne. Todėl sveikos mitybos šalininkai laikosi svarbios taisyklės – arbūzo negalima derinti su kitais produktais, nes ilgainiui tai gali baigtis skrandžio skausmu ir net gastritu.
Arbūzas – vertingas natūralus vaistas sergant cistitu, pielonefritu. Jis puikiai pašalina iš organizmo druskų perteklių. Naudingas jis ir sergant podagra, artritu, o vartojant saikingai – net ir sergant diabetu. Beje, arbūzą rekomenduojama valgyti ir pajutus pagirių simptomus – jame esantys šarminiai junginiai neutralizuoja abstinencijos sindromą.
Suvalgius net ir visai nedaug šios uogos galima apgauti skrandį laikantis dietos – taip bus lengviau pakentėti iki kito valgio.
Deja, arbūzo žievė tarsi kempinė sugeria visas ant jo patenkančias medžiagas. Kenksmingus chemikalus – taip pat. Taigi verčiau atsisakyti pagundos pirkti šių milžiniškų uogų arti judrių kelių, verčiau įsigyti parduodamus turgavietėse ar parduotuvėse. Beje, saugiau nepirkti ir perpjautų arbūzų – jo minkštime greitai dauginasi bakterijos, o ar pardavėjo peilis buvo idealiai švarus, lieka neaišku.
Renkantis arbūzą įsidėmėkite šiuos prinokusios uogos požymius:
• Žievės dryžiai turi būti aiškiai kontrastingi. Ryškūs tamsūs ir šviesūs dryžiai parodo, kad arbūzas nuskintas jau prinokęs, o ne dirbtinai nokintas patalpoje.
• Jei ant žievės matyti geltona dėmelė – tai taip pat požymis, kad arbūzas noko lysvėje.
• Net lengvai ranka patapšnojus prinokusį arbūzą jis šiek tiek rezonuoja – prinokusio arbūzo minkštime gausu mikroertmių.
šaldytuve neperpjautas arbūzas gali būti laikomas iki 2 savaičių. Supjaustytą teks suvalgyti per kelias dienas.
Beje, jei įdomu, ar arbūzą auginant nenaudota daug chemikalų, pamėginkite jo minkštimo gabalėlį sutrinti stiklinėje vandens. Nuo „švaraus“ arbūzo vanduo tik susidrums, o nuo chemiškai apdoroto nusidažys ryškia raudona spalva.
Parengė L.ŽUKAITĖ
"Sekundė"