• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Burokėliai pagerins kraują

2012 15 lapkričio
Burokėliai pagerins kraują

Burokėliuose yra geležies, kobalto, vario, cinko, mangano. Daugelis šių mikroelementų įeina į fermentų, dalyvaujančių kraujo gamyboje, sudėtį. 100 g burokėlių yra maždaug 10 mg vitamino C. Be to, burokėliuose yra vitaminų B1 , B2 , PP, ląstelienos ir organinių rūgščių. Be to, šiose daržovėse gana daug pektinų, kurie stabdo bakterijų, žarnyne sukeliančių puvimą, veiklą.

Dar burokėliuose yra betamino, kuris gerina kepenų veiklą ir dalyvauja cholesterolio apykaitoje. Įdomu tai, kad kuo burokėlio šakniavaisis tamsesnis, o pjūvyje mažiau šviesių žiedų, tuo jis vertingesnis. Sveikiausia valgyti šviežius burokėlius, nes apdorojimas karščiu ar šalčiu gerokai sumažina šios daržovės antioksidantų kiekį. Virti burokėliai tinka sergantiesiems hipertonija, nes magnis mažina padidėjusį arterinį kraujospūdį, ramina nervų sistemą.

Ypač vertingos yra burokėlių sultys. Jos – efektingiausia natūrali kraujo gerinimo priemonė. Burokėlių sultys naudingos, jei išsiplėtusios venos, sutirštėjęs kraujas, padidėjęs kraujo spaudimas ar yra kitų širdies bei kraujagyslių veiklos sutrikimų. Burokėlių sultys padeda organizmui atlikti visas fiziologines funkcijas, valomo kepenis, inkstus ir tulžies pūslę, skatina limfinę sistemą. Dėl specifinio burokėlių sulčių skonio ne visi jas gali gerti grynas, todėl rekomenduojama sultis skiesti morkų, obuolių, apelsinų ar kitomis sultimis santykiu 1:3.

Burokėlių mišrainė

4 kg burokėlių, 0,5 kg paprikų, 0,5 kg svogūnų, 0,5 l aliejaus, 0,5 l švelnaus pomidorų padažo, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė 9 proc. acto, 2 šaukštai druskos.

Burokėlius virkite tol, kol suminkštės. Paskui juos nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Smulkiais kubeliais supjaustytus svogūnus pakepinkite įkaitintame aliejuje. Kai svogūnai suminkštės ir pageltonuos, sudėkite smulkintas paprikas. Dar truputį pakepkite. Masę supilkite ant virtų sutarkuotų burokėlių ir viską sumaišykite. Sudėkite cukrų, pomidorų padažą, actą ir druską. Viską dar kartą patroškinkite 10–15 min. Paskui supilstykite į stiklainius ir juos užsukite dangteliais.

Šokoladinis burokėlių pyragas

85 g 70 proc. juodojo šokolado, 250 g pieniško šokolado, 3 kiaušiniai, 300 g cukraus, 240 ml saulėgrąžų aliejaus, 300 g virtų burokėlių, keli lašai vanilės esencijos, 30 g kakavos miltelių, 200 g miltų, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnis druskos.

Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C temperatūros. Kepimo formos vidų ištepkite aliejumi ir apibarstykite miltais. Sulaužytą gabaliukais juodąjį šokoladą ištirpinkite karštų garų vonelėje. Burokėlius supjaustykite gabaliukais ir sutrinkite smulkintuvu ar grūstuvu iki vientisos masės. Kiaušinius išplakite su cukrumi, aliejumi ir vanilės esencija. Sudėkite burokėlius bei ištirpintą šokoladą ir išmaišykite. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Po truputį mišinį suberkite į burokėlių masę ir išmaišykite. Tešlą pilkite į kepimo formą. Kepkite apie valandą. Iškepusį pyragą išverskite iš formos ir palikite ataušti. Per tą laiką sulaužykite gabaliukais pienišką šokoladą ir taip pat ištirpinkite. Juo apliekite pyragą.

Burokėlių traškučiai

3 burokėliai, druska.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Burokėlius gerai nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais. Juos išdėliokite ant kepimo skardos ir apibarstykite druska. Kepkite apie 15–20 minučių. Kepimo laikas priklauso nuo griežinėlių storio.

Sumuštiniai su keptais burokėliais

4 burokėliais, 2 šaukštai medaus, 2 šaukštai balzamiko acto, 2 šaukštai aliejaus, čiobreliai, kmynai, 2 skiltelės česnako, 2 svogūnai, 1 šaukštas sviesto, 1 šaukštas rudojo cukraus, 1 prancūziškas batonas, 100 g fetos sūrio.

Burokėlius nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant kepimo skardos. Nedideliame indelyje sumaišykite medų, balzamiko actą, aliejų, čiobrelius, kmynus, smulkintus česnakus. Gautu padažu apšlakstykite burokėlius ir kepkite juos karštoje orkaitėje apie 15 min. Kol burokėliai keps, paruoškite svogūnus: juos nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir, pakepinkite svieste su cukrumi, kol dailiai pagels. Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis, jas paskrudinkite sausoje keptuvėje. Tada ant kiekvienos riekelės tepkite fetos sūrio, dėkite po keptą burokėlio griežinėlį ir krėskite šaukštą svogūnų.

Ieva Radzevičiūtė

SXC.hu – Zsuzsanna Kilian nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas