• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Atvėsus orams, norime sušilti tiek iš išorės, tiek iš vidaus, ir nė nesuprasdami pradedame valgyti, valgyti ir dar kartą valgyti. Deja, pasirinkus tik greitai pasisavinamų angliavandenių prisotintus užkandžius, pasitenkinimas ir džiaugsmas išnyksta taip pat greit kaip ir atsiradęs. Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės ,teigimu maistas vienareikšmiškai daro įtaką ne tik mūsų fizinei, bet ir psichologinei savijautai, ypatingai prasidedant sezonų pokyčiams, kai saulę, keičia niūresni orai.

„Organizmui visus metus yra būtinas visavertis, vitaminų ir kitų naudingų medžiagų gausus maistas. Į valgiaraštį svarbu įtraukti kuo įvairiausių produktų: nuo daržovių, vaisių ir kiti mėsos ir pieno. Subalansuota mityba yra ypatingas raktas į gerą savijautą“, – sako V. Juodkazienė.

Šiai nuomonei pritaria ir gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė. „Kiekvienas iš mūsų turi suprasti, kad mūsų kūnas yra tarsi namai, kuriuose vyksta gyvenimas. Tik sveikuose namuose yra gera gyventi. Maistas, kurį pasirenkame, teikia džiaugsmą ir pasitenkinimo jausmą. Todėl svarbu nepiktnaudžiauti mažai naudos turinčiais užkandžiais, ypač kai organizmui reikia dar daugiau įvairių medžiagų imunitetui palaikyti ir stiprinti šaltuoju sezonu“, – sako D. Vaitkevičiūtė ir dalinasi savo įžvalgomis apie mitybą rudens sezonu.

Gydytojos dietologės patarimai, kaip atrasti džiaugsmą maiste:

Viduržemio jūros mitybos šalininkai – jaučiasi laimingesni, turi daugiau energijos. Gerai psichologinei būsenai palaikyti žmogaus organizmui reikalingos tokios maistinės medžiagos kaip omega–3 riebalų, EPA ir DHA rūgštys. Šių medžiagų galima rasti žuvyse, ypač lašišoje, silkėje, jūros gėrybėse, kai kuriuose augalinės kilmės aliejuose.

Vitaminas B ir vitaminas D. Gerai nuotaikai svarbu B grupės vitaminai, esantys avižose, pupelėse, žirniuose, jautienoje, špinatuose, kiaušiniuose, žaliosiose lapinėse daržovėse, citrusiniuose vaisiuose. Nedera pamiršti ir laimės vitamino – vitaminas D lemia geresnę nuotaiką, kognityvinę sveikatą, padeda išvengti depresijos. Vitamino D gausite valgydami riebios žuvies, kiaušinių trynių.

Piktnaudžiaujant paprastaisiais angliavandeniais – nuotaika tik prastės. Paprastieji angliavandeniai, kurių daugiausia yra greitajame maiste, makaronuose, saldžiuose gėrimuose, desertuose, cukruje, turi vadinamąjį aukštą glikeminį rodiklį. Tai reiškia, kad suvartoję daug paprastųjų angliavandenių turinčio maisto, labai greitai pasisotiname, gauname energijos ir atitinkamai jaučiamės geriau. Tačiau tai trunka labai trumpą laiką ir netrukus vėl norisi ką nors suvalgyti. Tad piktnaudžiaujant paprastaisiais angliavandeniais nuotaika tik prastėja, gresia nutukimas, įvairios ligos. Tuo tarpu kompleksiniai angliavandeniai – lėčiau įsisavinami, ilgesniam laikui suteikia sotumo jausmą bei energiją. Pavyzdžiui rinkitės: grūdus, kruopas – avižas, soras, grikius, bolivines balandas, ruduosius ryžius, pilno grūdo produktus, nesaldžius vaisius, daržoves.

Nėra vienos taisyklės, kada ir ką valgyti. D. Vaitkevičiūtė pastebi, kad yra nuomonių, jog angliavandenių reikėtų vengti vakare ir juos keisti baltyminiu maistu. Jos nuomone vertėtų visada atsižvelgti į individualų atvejį, vietoj aklo vadovavimosi bendromis taisyklėmis. Pasitaiko, kad kai kurių žmonių organizmai sunkiau virškina baltymus, todėl jiems kaip tik reikėtų vengti baltyminio maisto prieš miegą. Jeigu žmogus sportuoja, po jo kai kada kaip tik rekomenduojama suvartoti angliavandenių gausaus maisto, kad organizmas atsigautų. Žinoma, jei turite antsvorio, sergate cukriniu diabetu, greitųjų angliavandenių reikėtų vengti. Gydytojos dietologės teigimu, nėra bendros taisyklės, kada ir ką valgyti, tinkamos visiems žmonėms. Svarbu subalansuota mityba, fizinės veiklos ir poilsio režimas tiek rudenį, tiek bet kuriuo sezonu.

Nesakykite saldumynams „ne“ – saikas svarbiausia. Normalu, kad kartais mums norisi pasilepinti kuo nors, kas nebūtinai sveika, bet dieviškai skanu. Tiesiog svarbu, kad tai netaptų kasdienybe arba reiktų stengtis rinktis sveikesnes alternatyvas – vaisius, džiovintas datules, bananus. Gydytoja dietologė išduoda, kad pastaruosiuose gausu natūralaus cukraus, todėl jie veikia mūsų organizmą panašiai kaip šokoladas – suvalgius nuotaika iškart pagerėja ir atsiranda daugiau energijos.

Fizinis aktyvumas. Nors mityba yra viena iš sudedamųjų mūsų geros savijautos šaltinių – fizinis aktyvumas bei miego ir poilsio režimas taip pat prisideda prie to, kaip mes jaučiamės. Tad rudenį svarbu ne tik tinkamai maitintis, bet ir neapleisti mėgstamų fizinių veiklų bei kokybiškai pailsėti.

Pexels.com/Cleyton Ewerton nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą

Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą

2022 16 rugsėjo
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Top 5 vasaros BBQ patiekalai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas