„Kas svarbiau: ko nori protas, širdis ar akys?“ – klausė R. Radavičiūtė.
Lietuviškos gamtos dovanos
„Papasakosiu, kaip aš suprantu sveiką maistą, kaip jį gaminu. Sveikais vadinu visus žaliavalgiškus žaliuosius kokteilius. Juos labai palanku gerti rytais. Jie suteikia energijos ir jėgų pusei dienos. Į kokteilius reikėtų dėti mūsų pievose augančių žolių, daržovių ir vaisių“, – sakė R. Radavičiūtė.
Geriausia vartoti vyšnių, slyvų, obuolių, kriaušių, serbentų, agrastų, braškių ir kitų soduose bei daržuose augančių gėrybių. Iš jų rekomendavo gaminti ne tik žaliuosius kokteilius, bet ir drebučius, kitus patiekalus.
„Valgyti gamtos gėrybes geriausia tuo laiku, kai jos natūraliai auga. Prisirpo soduose obuoliai – jie geriausi. Taip ir su visomis kitomis daržovėmis ir vaisiais. Reikia naudotis tuo laikotarpiu, kai gamta dovanoja. Gyventi gamtos ritmu“, – sako R. Radavičiūtė.
Ką daryti žiemą? Pašnekovė siūlo nepamiršti moliūgo – „visų daržovių karaliaus, kuris tinka visais metų laikais“. Jo nereikia šaldyti, tamsioje ir vėsioje vietoje jį galima išlaikyti nuo derliaus iki derliaus.
Rytą pradėti nuo vandens
Ponia Raimonda pasakoja, kad po nakties, pusvalandį iki pusryčių, tinka išgerti vieną ar dvi stiklines šilto, geriausia kūno temperatūros, vandens. Šis vanduo išvalo žarnyną, vidaus organai gauna energijos. Vandenį būtina gerti visą dieną. Prieš miegą pataria taip pat išgerti bent pusę stiklinės šilto vandens.
„Reikėtų nepamiršti apie skonį. Rytą vyrauja saldus skonis, tad labai tiktų valgyti saldžiai, tada ir nuotaika būna gera. Saldumas – tai meilė ir džiaugsmas. Kodėl vaikai iš ryto nori šokolado?“ – šypsojosi moteris.
Pusryčiams ji rekomendavo pasimėgauti uogomis ar sirupu saldinta avižine ar grikių koše. Kiekvienas turėtų pajusti, kokių pusryčių norėtų organizmas.
„Pagal ajurvedą, žmonės yra trijų tipų: vanduo, oras ir žemė. Kiekvienas žmogus turi jausti, ko jam reikia. Skoniai keičiasi pagal sezoną. Žiemą valgome sunkesnį, šildantį maistą, vasarą norime vėsinančio“, – sakė R. Radavičiūtė.
Vėsinantys produktai yra: jogurtas, rūgpienis, kefyras, kopūstai, ryžiai. Šildantys: pienas, grietinė, varškė ir kiti.
Pixabay.com – Pascua Theus nuotr.
Ji siūlo, atsižvelgiant į savo kūno tipą, per dieną gauti ne tik visų reikalingų maisto medžiagų, bet ir visų šešių skonių: saldaus, rūgštaus, sūraus, aštraus, kartaus ir aitraus.
„Kartais geriausia iki pusiaudienio gerti tik šiltą vandenį. Taip valysis organizmas, šalinsis toksinai. Du kartus per mėnesį daroma tokia procedūra bus naudinga“, – sakė specialistė.
Pokyčių ieško vis daugiau žmonių
Sveiko maisto žinovė daugiau nei 20 metų yra vegetarė. „Jaučiuosi puikiai. Viską kepu ir gaminu pati“, – sakė ji.
Vakare po šeštos valandos valgyti nerekomenduoja, nevalgo tokiu laiku ir pati. Valgantys saulei nusileidus sau labiau kenkia, negu padeda, nes vėlai suvalgytas maistas, pasak maisto žinovės, žarnyne stovės ir pus, kaupsis toksinai.
„Dažnai bėgame, skubame, daugybę darbų prisikaupę, o laiko pabūti su savimi ramiai, atsigerti neskubant arbatos – nebelieka. Po kurio laiko atsiranda ligos. Skubėtis, nekreipti dėmesio į mitybą, nuovargis, stresas– patys sau sukrauname ligų kraitį“, – akcentavo R. Radavičiūtė.
“šiaulių krašto ” – Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Ponios Raimondos receptai
Džiovintų vaisių saldumynai
Reikės: 100 gramų datulių, 100 gramų razinų, 100 gramų slyvų, 100 gramų abrikosų, kokoso drožlių apvolioti.
Visus džiovintus vaisius nuplauti arba nuplikyti. Viską sumalti arba susmulkinti smulkintuvu. Iš gautos masės suformuoti norimos formos saldainius. Juos apvolioti kokoso drožlėse. Patiekti.
Kokoso drožlių ir kondensuoto pieno saldumynai
Reikės: 400 gramų kokoso drožlių ir indelio saldaus kondensuoto pieno. Aromatui stiprinti įdėti šiek tiek vanilės arba migdolų.
Visus ingredientus išmaišyti ir formuoti saldainius. Kondensuotas pienas įsigeria į kokosą ir neišyra. Skanaus.
Žaliasis kokteilis
Reikės: banano, garšvos, dilgėlės, šiek tiek 12 procentų riebumo grietinėlės, šlakelį vandens, įberti sėlenų. Viską suplakti ir gerti. Toks kokteilis suteikia gerosios energijos.
Natalija KONDROTIENĖ
Pixabay.com – Zsuzsanna Toth nuotr.