Moliūgas – universali daržovė, nes valgomos visos jo dalys – minkštimas, sėklos, lapai, žiedai. Juos galima kepti, virti, dėti į sriubas, košes ir tyres.
Net 92 proc. moliūgo sudaro vanduo, o likusiuose 8 proc. yra kone visa vaistinė. Ne veltui 5 tūkst. metų senumo indų medicinos mokslas Ajurveda tuos, kurie kenčia dėl inkstų ir kepenų ligų, ragina gerti šviežias moliūgų sultis, sutrintas minkštimas dedamas ant odos, sergant egzema ar nusideginus. Moliūgus valgyti ypač tinka, kai šalta ir drėgna. Jei juos sumaišysite su migdolais ir nerafinuotu cukrumi, gausite imunitetą stiprinantį vaistą.
Moliūgų sriuba su vištiena
1 vištienos krūtinėlė, 500 g moliūgo, svogūnas, 2 morkos, 250 g sviesto, 4 šaukštai manų kruopų, 1 l daržovių sultinio, 50 ml grietinėlės, pipirai, druska .
Svogūną smulkiai supjaustykite ir su trupučiu sviesto pakepinkite keptuvėje, kol suminkštės. Sutarkuokite morkas suberkite į keptuvę. Supjaustykite vištieną, suverskite į keptuvę ir apkepkite. Viską verskite į puodą ir suberkite moliūgą, užpilkite sultiniu ir virkite apie 15–20 minučių. Kai moliūgas suminkštės, suberkite manų kruopas. Kai sriuba sutirštės, nukelkite puodą nuo ugnies ir sriubą sutrinkite smulkintuvu. Supilkite grietinėlę, išmaišykite, įberkite maltų pipirų ir druskos. Patiekite su skrebučiais.
Daržovienė
2 porai, 2 bulvės, 2 ropės, 2 morkos, 0,5 kg moliūgo, saliero kotas, 1,5 l vištienos sultinio, druska, pipirai, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, šaukštas grietinės.
Daržoves susmulkinkite. Porus apkepkite įkaitintame aliejuje ir sudėkite į puodą. Tada suberkite bulves, ropes, morkas, salierą. Pagardinkite druska ir pipirais. Nuolat maišydami troškinkite apie 10 minučių. Supilkite sultinį ir virkite dar 20 minučių. Pagardinkite grietine.
Moliūgų apkepas
0,5 kg moliūgo, 200 g liesos varškės, kiaušinis, druska, cukrus.
Smulkiai sutarkuokite moliūgą. Sumaišykite su varške ir kiaušiniu, įdėkite prieskonių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Kepkite pusę valandos.
Netikras zuikis
400 g maltos kiaulienos, 400 g moliūgo, 2 kiaušiniai, 6 šaukštai džiūvėsėlių, 2 česnako skiltelės, prieskoniai mėsai, druska, juodieji pipirai.
Moliūgą supjaustykite kubeliais. Sudėkite likusius produktus ir sumaišykite. Masę dėkite į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kekso kepimo skardą. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 45 minutes.
Žiemos pagardas
2 kg moliūgo, 5 svogūnai, 4 dideli saldieji pipirai, 1 aitrusis pipiras, 1 kg pomidorų, 100 ml aliejaus, 2 šaukštai druskos, 4 šaukštai cukraus, 1 šaukštas acto esencijos, 1 stiklinė vandens.
Supjaustykite moliūgą, svogūnus ir pomidorus. Sudėkite į puodą, užpilkite aliejumi, įberkite druskos, cukraus, supilkite actą ir vandenį. Virkite uždengę, kol moliūgo gabalėliai taps peršviečiami. Neužmirškite pamaišyti. Supilstykite į stiklainius ir užsukite. Tinka prie mėsos, iš jo galima virti sriubą, ruošti troškinius.
Marinuoti moliūgai
1 kg moliūgo, stiklinė vyno acto, šaukštelis druskos, po žiupsnelį malto imbiero, kvapiųjų pipirų žirnelių, gvazdikėlių, kalendrų, laurų lapų, čiobrelių, 600 ml vandens.
Moliūgą supjaustykite kubeliais, 5 minutes pavirkite ir išgriebkite iš vandens. Sudėkite į stiklainius. Iš vandens ir prieskonių išvirkite marinatą ir supilkite ant moliūgų. Stiklainius sustatykite į puodą su vandeniu ir pusvalandį sterilizuokite 90 °C temperatūroje.
Moliūgų ir svarainių tyrė
1,5 kg moliūgo, 0,5 kg svarainių, 15 g kmynų, pora žiupsnių kvapiųjų pipirų, 10 laurų lapų, 50 g petražolių lapelių, 250 ml vandens, druska.
Svarainius nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite skiltelėmis kuo ploniau. Moliūgus ir svarainius sumaišykite, įpilkite vandens ir virkite apie 25 minutes. Į gautą masę suberkite sumaltus prieskonius ir sukapotas petražoles. Tyrę pasūdykite ir gerai išmaišykite ir virkite 5 minutes. Karštą supilkite į stiklainius. Skanu su paukštiena.
Freeimages.com – Anja Ranneberg nuotr.
Moliūgų ir obuolių košė
600 g moliūgų, 4 obuoliai, šaukštas sviesto, žiupsnis cukraus ir druskos.
Moliūgą supjaustykite griežinėliais ir išvirkite, kad suminkštėtų. Suberkite griežinėliais supjaustytus obuolius ir virkite maišydami, kol sutirštės. Išvirtą košę pertrinkite per sietelį, pagardinkite cukrumi, druska ir sviestu.
Patiekite prie mėsos.
Moliūgų pyragas
Tešlai: 1,5 stiklinės miltų, 2 šaukštai cukraus 0,25 šaukštelio druskos, 175 g šalto sviesto, 0,25 stiklinės ledinio vandens.
Įdarui: 2 šaukštai miltų, 0,25 šaukštelio cinamono, po žiupsnelį malto muskato ir druskos, 0,25 stiklinės rudojo cukraus, 1,5 stiklinės moliūgų tyrės, 1,5 stiklinės nesaldinto kondensuoto pieno, 2 šaukštai kukurūzų sirupo, 2 kiaušiniai.
Virtuviniu kombainu sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Suberkite supjaustytą šaltą sviestą ir sukite tol, kol masė taps panaši į rupų smėlį. Po šaukštą pilkite šaltą vandenį vis maišydami, kol susiformuos tešla. Tešlą iškrėskite ant sausos miltuotos maistinės plėvelės ir suspauskite rankomis, kad pasidarytų diskas. Juo išklokite kepimo skardą ir kiškite į šaldytuvą.
Įdarui dubenyje sumaišykite miltus, prieskonius, druską ir cukrų. Sudėkite moliūgų tyrę, supilkite kondensuotą pieną ir kukurūzų sirupą. Viską gerai išplakite ir palikite valandą pastovėti. Tada šakute išplakite kiaušinius ir supilkite į moliūgo masę. Viską vėl gerai išmaišykite. Įdarą supilkite į tešla išklotą skardą. Pyragą kiškite į orkaitę ant žemiausios lentynos ir kepkite apie 15 minučių 230 °C temperatūroje. Tada orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180 °C ir dar kepkite 40 minučių. Pyrago įdaras turi sustandėti. Iškepusį pyragą atvėsinkite kepimo skardoje. Į stalą tiekite su vaniliniais ledais arba nesaldinta plakta grietinėle.
Freeimages.com-Nancy Lowrie nuotr.