• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Gardus oranžinis gražuolis

2014 2 spalio
Gardus oranžinis gražuolis

Moliūgas – universali daržovė, nes valgomos visos jo dalys – minkštimas, sėklos, lapai, žiedai. Juos galima kepti, virti, dėti į sriubas, košes ir tyres.

Net 92 proc. moliūgo sudaro vanduo, o likusiuose 8 proc. yra kone visa vaistinė. Ne veltui 5 tūkst. metų senumo indų medicinos mokslas Ajurveda tuos, kurie kenčia dėl inkstų ir kepenų ligų, ragina gerti šviežias moliūgų sultis, sutrintas minkštimas dedamas ant odos, sergant egzema ar nusideginus. Moliūgus valgyti ypač tinka, kai šalta ir drėgna. Jei juos sumaišysite su migdolais ir nerafinuotu cukrumi, gausite imunitetą stiprinantį vaistą.

Moliūgų sriuba su vištiena

1 vištienos krūtinėlė, 500 g moliūgo, svogūnas, 2 morkos, 250 g sviesto, 4 šaukštai manų kruopų, 1 l daržovių sultinio, 50 ml grietinėlės, pipirai, druska .

Svogūną smulkiai supjaustykite ir su trupučiu sviesto pakepinkite keptuvėje, kol suminkštės. Sutarkuokite morkas suberkite į keptuvę. Supjaustykite vištieną, suverskite į keptuvę ir apkepkite. Viską verskite į puodą ir suberkite moliūgą, užpilkite sultiniu ir virkite apie 15–20 minučių. Kai moliūgas suminkštės, suberkite manų kruopas. Kai sriuba sutirštės, nukelkite puodą nuo ugnies ir sriubą sutrinkite smulkintuvu. Supilkite grietinėlę, išmaišykite, įberkite maltų pipirų ir druskos. Patiekite su skrebučiais.

Daržovienė

2 porai, 2 bulvės, 2 ropės, 2 morkos, 0,5 kg moliūgo, saliero kotas, 1,5 l vištienos sultinio, druska, pipirai, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, šaukštas grietinės.

Daržoves susmulkinkite. Porus apkepkite įkaitintame aliejuje ir sudėkite į puodą. Tada suberkite bulves, ropes, morkas, salierą. Pagardinkite druska ir pipirais. Nuolat maišydami troškinkite apie 10 minučių. Supilkite sultinį ir virkite dar 20 minučių. Pagardinkite grietine.

Moliūgų apkepas

0,5 kg moliūgo, 200 g liesos varškės, kiaušinis, druska, cukrus.

Smulkiai sutarkuokite moliūgą. Sumaišykite su varške ir kiaušiniu, įdėkite prieskonių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Kepkite pusę valandos.

Netikras zuikis

400 g maltos kiaulienos, 400 g moliūgo, 2 kiaušiniai, 6 šaukštai džiūvėsėlių, 2 česnako skiltelės, prieskoniai mėsai, druska, juodieji pipirai.

Moliūgą supjaustykite kubeliais. Sudėkite likusius produktus ir sumaišykite. Masę dėkite į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kekso kepimo skardą. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 45 minutes.

Žiemos pagardas

2 kg moliūgo, 5 svogūnai, 4 dideli saldieji pipirai, 1 aitrusis pipiras, 1 kg pomidorų, 100 ml aliejaus, 2 šaukštai druskos, 4 šaukštai cukraus, 1 šaukštas acto esencijos, 1 stiklinė vandens.

Supjaustykite moliūgą, svogūnus ir pomidorus. Sudėkite į puodą, užpilkite aliejumi, įberkite druskos, cukraus, supilkite actą ir vandenį. Virkite uždengę, kol moliūgo gabalėliai taps peršviečiami. Neužmirškite pamaišyti. Supilstykite į stiklainius ir užsukite. Tinka prie mėsos, iš jo galima virti sriubą, ruošti troškinius.

Marinuoti moliūgai

1 kg moliūgo, stiklinė vyno acto, šaukštelis druskos, po žiupsnelį malto imbiero, kvapiųjų pipirų žirnelių, gvazdikėlių, kalendrų, laurų lapų, čiobrelių, 600 ml vandens.

Moliūgą supjaustykite kubeliais, 5 minutes pavirkite ir išgriebkite iš vandens. Sudėkite į stiklainius. Iš vandens ir prieskonių išvirkite marinatą ir supilkite ant moliūgų. Stiklainius sustatykite į puodą su vandeniu ir pusvalandį sterilizuokite 90 °C temperatūroje.

Moliūgų ir svarainių tyrė

1,5 kg moliūgo, 0,5 kg svarainių, 15 g kmynų, pora žiupsnių kvapiųjų pipirų, 10 laurų lapų, 50 g petražolių lapelių, 250 ml vandens, druska.

Svarainius nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite skiltelėmis kuo ploniau. Moliūgus ir svarainius sumaišykite, įpilkite vandens ir virkite apie 25 minutes. Į gautą masę suberkite sumaltus prieskonius ir sukapotas petražoles. Tyrę pasūdykite ir gerai išmaišykite ir virkite 5 minutes. Karštą supilkite į stiklainius. Skanu su paukštiena.

 

Freeimages.com – Anja Ranneberg nuotr.

Moliūgų ir obuolių košė

600 g moliūgų, 4 obuoliai, šaukštas sviesto, žiupsnis cukraus ir druskos.

Moliūgą supjaustykite griežinėliais ir išvirkite, kad suminkštėtų. Suberkite griežinėliais supjaustytus obuolius ir virkite maišydami, kol sutirštės. Išvirtą košę pertrinkite per sietelį, pagardinkite cukrumi, druska ir sviestu.

Patiekite prie mėsos.

Moliūgų pyragas

Tešlai: 1,5 stiklinės miltų, 2 šaukštai cukraus 0,25 šaukštelio druskos, 175 g šalto sviesto, 0,25 stiklinės ledinio vandens.

Įdarui: 2 šaukštai miltų, 0,25 šaukštelio cinamono, po žiupsnelį malto muskato ir druskos, 0,25 stiklinės rudojo cukraus, 1,5 stiklinės moliūgų tyrės, 1,5 stiklinės nesaldinto kondensuoto pieno, 2 šaukštai kukurūzų sirupo, 2 kiaušiniai.

Virtuviniu kombainu sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Suberkite supjaustytą šaltą sviestą ir sukite tol, kol masė taps panaši į rupų smėlį. Po šaukštą pilkite šaltą vandenį vis maišydami, kol susiformuos tešla. Tešlą iškrėskite ant sausos miltuotos maistinės plėvelės ir suspauskite rankomis, kad pasidarytų diskas. Juo išklokite kepimo skardą ir kiškite į šaldytuvą.

Įdarui dubenyje sumaišykite miltus, prieskonius, druską ir cukrų. Sudėkite moliūgų tyrę, supilkite kondensuotą pieną ir kukurūzų sirupą. Viską gerai išplakite ir palikite valandą pastovėti. Tada šakute išplakite kiaušinius ir supilkite į moliūgo masę. Viską vėl gerai išmaišykite. Įdarą supilkite į tešla išklotą skardą. Pyragą kiškite į orkaitę ant žemiausios lentynos ir kepkite apie 15 minučių 230 °C temperatūroje. Tada orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180 °C ir dar kepkite 40 minučių. Pyrago įdaras turi sustandėti. Iškepusį pyragą atvėsinkite kepimo skardoje. Į stalą tiekite su vaniliniais ledais arba nesaldinta plakta grietinėle.

Freeimages.com-Nancy Lowrie nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas