• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Greipfrutų karalius pomelo: kaip skanauti (receptai)

2020 1 lapkričio
Greipfrutų karalius pomelo: kaip skanauti (receptai)

Šaltuoju metu ypač būtina stiprinti imunitetą, o tam gali tikti citrusiniai vaisiai.  Parduotuvių lentynose randate ne tik įprastų citrinų ar apelsinų, bet ir tiesiog stebuklingu vadinamo vaisiaus – raudonųjų ir oranžinių pomelo. Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, geriausiomis skoninėmis savybėmis pasižyminčios pomelo rūšys – oranžiniai ir raudonieji didieji greipfrutai – valgiaraštį papildys ir taip trūkstamomis ryškiomis spalvomis.

Nors greipfrutas yra ganėtinai įprastas mūsų šalyje, ne kiekvienas žino, kad šių vaisių yra daugybė rūšių, kurios skiriasi spalva, forma ir, žinoma, skonio savybėmis.

Kuo išsiskiria raudonieji ir oranžiniai pomelo

Pirmiausia reikia paminėti, kad paprastieji ir pomelo greipfrutai yra tos pačios rūšies vaisiai, priskiriami citrusinių vaisių kategorijai. Tačiau raudonieji ir oranžiniai pomelo yra paprastųjų greipfrutų ir apelsinų hibridas, todėl pasižymi ne tik gražia raudona ar oranžine spalva, bet yra ir saldesnio skonio.

Savo forma šie vaisiai šiek tiek primena kriaušę, o jų minkštimas yra rausvas arba sodriai raudonas. Jis pasižymi saldesniu skoniu. Vitamino C gausiai turintys vaisiai itin tinka pagardinti mėsos ar žuvies patiekalus, paruošti gardžias salotas ar netikėtus desertus. Geriausia šiuos vaisius valgyti šviežius – kruopščiai nuvalius odeles išdalinti skiltelėmis ar pjaustyti gabalėliais ir derinti su kitais produktais.

Ne tik skonis, bet ir nauda

Europoje šie egzotiški vaisiai užkariavo milijonų žmonių širdis. Ir ne veltui: raudonieji ir oranžiniai pomelo išsiskiria puikiomis skoninėmis savybėmis. Kai kuriems žmonėms paprastieji greipfrutai gali būti per kartūs ar rūgštūs, todėl galima drąsiai rinktis raudonuosius ir oranžinius pomelo. Jie pasižymi švelnesniu, tačiau intensyviu skoniu, tvirtesne tekstūra, yra mažiau kartūs ir rūgštūs.

„Raudonuosius ir oranžinius pomelo vadinu aukso viduriuku – jie nei per saldūs, nei per rūgštus, nei per kartūs. Dėl subalansuoto šių didžiųjų greipfrutų skonio, juos galima valgyti vienus, taip pat gardinti salotas, derinti su mėsa, jūros gėrybėmis ar gaminant egzotiškus padažus“, – įsitikinusi V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė priduria, kad pomelo dėl juose esančių skaidulų leidžia greitai pasijusti sotiems, tačiau jie visiškai neturi riebalų ir pasižymi ypač mažu kaloringumu. Būtent todėl raudonieji ir oranžiniai pomelo įtraukiami į daugybės dietų racioną.

Pixabay.com/ luhaifeng nuotr.

V. Juodkazienė pateikia du originalius ir sveikuoliškus receptus su raudonaisiais ir oranžiniais pomelo, kurie praturtins jūsų kasdienybę ir nustebins turtingu skoniu:

Azija kvepiančios salotos su vištiena ir raudonaisiais ir oranžiniais pomelo

Jums reikės:

  • Pusės vidutinio dydžio raudonojo pomelo
  • Pusės vidutinio dydžio oranžinio pomelo
  • 200 g vištienos filė
  • Pusės mėlynojo svogūno
  • Žiupsnelio druskos
  • Salotų lapų
  • Šlakelio sojų padažo
  • Juodųjų pipirų
  • Sezamo sėklų

Paruošimas:

Vištieną supjaustykite mažais gabaliukais, apiberkite smulkintu česnaku, pabarstykite druska bei pipirais ir dėkite į keptuvę. Skiltelėmis supjaustykite raudonuosius ir oranžinius pomelo, sukapokite salotų lapus, susmulkinkite mėlynąjį svogūną. Sumaišykite salotų lapus su svogūnu, dėkite į lėkštę. Tuomet įdėkite vištienos gabaliukus. Ant viršaus paskirstykite greipfrutų skilteles, užpilkite šlakelį sojų padažo bei pabarstykite sezamo sėklomis ir juodaisiais pipirais.

Rytmečio bomba: raudonieji ir oranžiniai pomelo su jogurtu ir pistacijomis

Jums reikės:

  • Pusės vidutinio dydžio raudonojo pomelo
  • Pusės vidutinio dydžio oranžinio pomelo
  • Saujos smulkintų pistacijų
  • Lieso jogurto be priedų

Paruošimas:

Skiltelėmis supjaustykite pomelo, išklokite jas lėkštėje. Pomelo skilteles aptepkite medumi ir užklokite jogurtu. Papuoškite pistacijomis.

Pixabay.com/ luhaifeng nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas