• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Greipfrutų karalius pomelo: kaip skanauti (receptai)

2020 1 lapkričio
Greipfrutų karalius pomelo: kaip skanauti (receptai)

Šaltuoju metu ypač būtina stiprinti imunitetą, o tam gali tikti citrusiniai vaisiai.  Parduotuvių lentynose randate ne tik įprastų citrinų ar apelsinų, bet ir tiesiog stebuklingu vadinamo vaisiaus – raudonųjų ir oranžinių pomelo. Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, geriausiomis skoninėmis savybėmis pasižyminčios pomelo rūšys – oranžiniai ir raudonieji didieji greipfrutai – valgiaraštį papildys ir taip trūkstamomis ryškiomis spalvomis.

Nors greipfrutas yra ganėtinai įprastas mūsų šalyje, ne kiekvienas žino, kad šių vaisių yra daugybė rūšių, kurios skiriasi spalva, forma ir, žinoma, skonio savybėmis.

Kuo išsiskiria raudonieji ir oranžiniai pomelo

Pirmiausia reikia paminėti, kad paprastieji ir pomelo greipfrutai yra tos pačios rūšies vaisiai, priskiriami citrusinių vaisių kategorijai. Tačiau raudonieji ir oranžiniai pomelo yra paprastųjų greipfrutų ir apelsinų hibridas, todėl pasižymi ne tik gražia raudona ar oranžine spalva, bet yra ir saldesnio skonio.

Savo forma šie vaisiai šiek tiek primena kriaušę, o jų minkštimas yra rausvas arba sodriai raudonas. Jis pasižymi saldesniu skoniu. Vitamino C gausiai turintys vaisiai itin tinka pagardinti mėsos ar žuvies patiekalus, paruošti gardžias salotas ar netikėtus desertus. Geriausia šiuos vaisius valgyti šviežius – kruopščiai nuvalius odeles išdalinti skiltelėmis ar pjaustyti gabalėliais ir derinti su kitais produktais.

Ne tik skonis, bet ir nauda

Europoje šie egzotiški vaisiai užkariavo milijonų žmonių širdis. Ir ne veltui: raudonieji ir oranžiniai pomelo išsiskiria puikiomis skoninėmis savybėmis. Kai kuriems žmonėms paprastieji greipfrutai gali būti per kartūs ar rūgštūs, todėl galima drąsiai rinktis raudonuosius ir oranžinius pomelo. Jie pasižymi švelnesniu, tačiau intensyviu skoniu, tvirtesne tekstūra, yra mažiau kartūs ir rūgštūs.

„Raudonuosius ir oranžinius pomelo vadinu aukso viduriuku – jie nei per saldūs, nei per rūgštus, nei per kartūs. Dėl subalansuoto šių didžiųjų greipfrutų skonio, juos galima valgyti vienus, taip pat gardinti salotas, derinti su mėsa, jūros gėrybėmis ar gaminant egzotiškus padažus“, – įsitikinusi V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė priduria, kad pomelo dėl juose esančių skaidulų leidžia greitai pasijusti sotiems, tačiau jie visiškai neturi riebalų ir pasižymi ypač mažu kaloringumu. Būtent todėl raudonieji ir oranžiniai pomelo įtraukiami į daugybės dietų racioną.

Pixabay.com/ luhaifeng nuotr.

V. Juodkazienė pateikia du originalius ir sveikuoliškus receptus su raudonaisiais ir oranžiniais pomelo, kurie praturtins jūsų kasdienybę ir nustebins turtingu skoniu:

Azija kvepiančios salotos su vištiena ir raudonaisiais ir oranžiniais pomelo

Jums reikės:

  • Pusės vidutinio dydžio raudonojo pomelo
  • Pusės vidutinio dydžio oranžinio pomelo
  • 200 g vištienos filė
  • Pusės mėlynojo svogūno
  • Žiupsnelio druskos
  • Salotų lapų
  • Šlakelio sojų padažo
  • Juodųjų pipirų
  • Sezamo sėklų

Paruošimas:

Vištieną supjaustykite mažais gabaliukais, apiberkite smulkintu česnaku, pabarstykite druska bei pipirais ir dėkite į keptuvę. Skiltelėmis supjaustykite raudonuosius ir oranžinius pomelo, sukapokite salotų lapus, susmulkinkite mėlynąjį svogūną. Sumaišykite salotų lapus su svogūnu, dėkite į lėkštę. Tuomet įdėkite vištienos gabaliukus. Ant viršaus paskirstykite greipfrutų skilteles, užpilkite šlakelį sojų padažo bei pabarstykite sezamo sėklomis ir juodaisiais pipirais.

Rytmečio bomba: raudonieji ir oranžiniai pomelo su jogurtu ir pistacijomis

Jums reikės:

  • Pusės vidutinio dydžio raudonojo pomelo
  • Pusės vidutinio dydžio oranžinio pomelo
  • Saujos smulkintų pistacijų
  • Lieso jogurto be priedų

Paruošimas:

Skiltelėmis supjaustykite pomelo, išklokite jas lėkštėje. Pomelo skilteles aptepkite medumi ir užklokite jogurtu. Papuoškite pistacijomis.

Pixabay.com/ luhaifeng nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Dietologė įvardijo priežastis, kodėl net ir pavalgius kartais kamuoja alkio jausmas

Dietologė įvardijo priežastis, kodėl net ir pavalgius kartais kamuoja alkio jausmas

2021 19 vasario
Palangių daržininkystė: nuo ko pradėti

Palangių daržininkystė: nuo ko pradėti

2021 17 vasario
Moliūgų sėklų aliejus: gerosios savybės ir patarimai, kaip tinkamai panaudoti

Moliūgų sėklų aliejus: gerosios savybės ir patarimai, kaip tinkamai panaudoti

2021 12 vasario
Gydytoja dietologė E. Gavelienė: „Sveikesnė mityba nereiškia plonesnės piniginės“

Gydytoja dietologė E. Gavelienė: „Sveikesnė mityba nereiškia plonesnės piniginės“

2021 4 vasario
5 priežastys, kodėl spaudžiant šaltukui verta valgyti sriubas (receptai)

5 priežastys, kodėl spaudžiant šaltukui verta valgyti sriubas (receptai)

2021 1 vasario
Ką valgyti susirgus? Dietistės V. Kurpienės patarimai

Ką valgyti susirgus? Dietistės V. Kurpienės patarimai

2021 28 sausio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dietologė pataria: ką turėtume valgyti, kad pavasarį pasitiktume kupini energijos
  • Mažakraujystė – pavasario palydovė. Ką svarbu apie ją žinoti?
  • Kaip sustabdyti prakaitavimą nežalojant sveikatos
  • Organizmo detoksikacija: kada jos reikia?
  • Dar vienas COVID-19 taikinys – skydliaukė?
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas
Mes naudojame slapukus, kurie užtikrina, kad Jums bus patogu naudotis tinklalapiu. Jei toliau naršysite mūsų tinklalapyje, tai tolygu Jūsų sutikimui su slapukų naudojimu.SutinkuPrivatumo politika