• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Gyvenimas be mėsos: mada ar nauda sveikatai?

2015 8 spalio
Gyvenimas be mėsos: mada ar nauda sveikatai?

Atsako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų gydytoja dietologė Rūta Petereit:

Rečiau ištinka infarktas

Būti vegetaru iš tikrųjų galima, tačiau visavertė mityba tokiu atveju įmanoma tik labai kruopščiai reguliuojant racioną ir derinant produktus. Vegetarizmą pasirinkę žmonės gali suvalgyti sveikai mitybai būtiną kiekį vaisių ir daržovių, gauna daug skaidulinių medžiagų.

Atsisakę mėsos žmonės turi mažiau problemų dėl antsvorio. Vegetarų kraujospūdis yra mažesnis, juos rečiau ištinka miokardo infarktas. Tam daug įtakos turi ir tai, kad vegetarai mažiau nei mėsavalgiai suvartoja sočiųjų riebalų, kurių gausu gyvulinės kilmės maiste. Tyrimai patvirtino, kad vegetarai mažiau serga ir cukriniu diabetu.

Rizikuoja pritrūkti baltymų

Tačiau vegetarų mityba turi ir pavojingų momentų. Skrupulingai derindami riešutus, sėklas, grūdinius produktus, pavyzdžiui, rinkdamiesi duoną su žemės riešutų sviestu arba pupeles derindami su ryžiais, vegetarai gali bandyti kompensuoti mėsos produktų maistines medžiagas. Vis dėlto ilgainiui jie gali pristigti gyvulinės kilmės baltymų, kadangi visiško tam tikrų aminorūgščių atitikmens augaliniame maiste nėra randama.

Vegetarams gali pritrūkti ir tokiame maiste nesančio vitamino B 12. Taip pat – vitamino D, geležies, kalio, cinko, kalcio, nes augalinės kilmės maiste šių elementų yra mažiau ir jie blogiau pasisavinami. Todėl į tai reiktų atkreipti dėmesį ir vartoti maisto papildus.

 Pixabay.com/Steve Buissinne nuotr. 

Gauti visą maistinių medžiagų įvairovę ypač svarbu vaikams, paaugliams, nėščiosioms, maitinančioms ar vaikelį planuojančioms moterims, vyresnio amžiaus žmonėms.
Todėl labai pavojinga, kai jaunos mamos vaikams neduoda jokios mėsos, jokių pieno produktų ir kiaušinių. Taip galima sulaukti nemažų sveikatos problemų, kadangi visaverčiai baltymai augančiam organizmui – būtini!

Kokia mitybos taisyklė – auksinė?

Apie vegetarizmą sklando nemažai mitų, kurių pagrįstumą gydytojai profesionalai tikrina remdamiesi moksliniais tyrimais. Iš tikrųjų dietologai nerekomenduoja propaguoti vegetarizmo, ypač kai kalbama apie minėtas jautresnes amžiaus grupes.

Aukso vidurio taisyklė kloja ir sveikos, subalansuotos mitybos pamatus: visada siūlau saikingai vartoti įvairius, reikalingomis medžiagomis ir vitaminais praturtintus maisto produktus. Geriau rinktis mažiau arba tik tam tikros rūšies mėsą, nei jos visiškai atsisakyti. Galų gale galima pasitarti ir su specialistu, kuris patars, kas jums tinka labiausiai.

Tarp kitko

Vegetarizmo šaknys labai senos, tad ir tokio mitybos pasirinkimo motyvai įvairūs: religiniai, kultūriniai ar etiniai įsitikinimai, sveikatos problemos, sekimas mada bei ekonominės priežastys.

Pixabay.com/security nuotr. 

Esama skirtingo tipo vegetarų: veganai (nevalgo jokių gyvulinės kilmės produktų), ovo-lakto vegetarai (nevalgo mėsos, žuvies, tačiau vartoja pieno produktus, kiaušinius), lakto vegetarai (valgo pieno produktus, bet ne kiaušinius), ovo vegetarai (valgo kiaušinius, bet ne pieno produktus). Taip pat yra žaliavalgiai, kurie renkasi tik termiškai neapdorotą maistą. Pusiau arba semi vegetarai atsisako tik raudonos mėsos.

Remiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai. Lietuvoje tikslios statistikos nėra, manoma, kad lietuvių vegetarų esama ne daugiau kaip 5 proc. Tokie žmonės pasaulyje iš viso sudaro apie 10 procentų.

Aigustė Tavoraitė

Pixabay.com/PublicDomainPictures nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą

Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą

2022 16 rugsėjo
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Top 5 vasaros BBQ patiekalai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas