• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Imbiero karaliavimo metas

2012 27 lapkričio
Imbiero karaliavimo metas

Imbieras dezinfekuoja, tonizuoja, pasižymi šviežiu ir išskirtiniu skoniu bei aromatu. Jo sudėtyje yra gausybė eterinių aliejų. Be to, jis turi vitaminų A, С, B1, B2, magnio, fosforo, geležies, kalcio, natrio, cinko ir kalio. Šiame prieskonyje taip pat yra aminorūgščių, kurios teigiamai veikia virškinimo sistemą, stimuliuoja kraujotaką bei malšina skrandžio skausmus. Viena iš pagrindinių imbiero savybių – palengvinti riebaus, kepto maisto virškinimą. Jis puikiai pagerina apetitą, sušildo šaltu oru ir gali būti nuostabus prieskonis mėsos ir žuvies patiekalams.

Imbieras dažnai vartojamas ir vietoje vaistų, iš jo gaminami gydomieji nuovirai. Šviežia kvapiojo imbiero šaknis pasižymi ypatingu, atsikosėjimą lengvinančiu, prakaitą varančiu, skausmą malšinančiu poveikiu, todėl ypač tinka persišaldžius.

Marinuoti imbierai

Dvi imbiero šaknys, 250 ml ryžių acto, 6 šaukštų cukraus, 1 šaukšto druskos

Nuplaukite ir nulupkite imbiero šaknis. Jas supjaustykite arba sutarkuokite kuo plonesniais griežinėliais, sudėkite į dubenį, pabarstykite druska ir palikite 30 min. pastovėti. Nedideliame puode sumaišykite ryžių actą ir cukrų, užvirinkite. Sudėkite tarkuotą imbierą į stiklainį, užpilkite karštą acto ir cukraus mišinį, atvėsinkite, užsukite dangteliu ir pastatykite į šaldytuvą. Po savaitės imbieras turėtų įgauti šviesiai rožinį atspalvį. Marinuotą imbierą šaldytuve galima laikyti maždaug mėnesį.

Karamelizuota vištiena su imbieru

6 šaukštų rudojo cukraus, 5 šaukštų žuvies padažo, 4 vištienos ketvertukų, 50 ml aliejaus, 6 svogūnų laiškų, 3 šaukštų sojos padažo, 1,5 šaukšto baltojo vyno acto, 1 šaukšto medaus, 1 svogūno, 4 česnako skiltelių, 100 g sutarkuoto nulupto šviežio imbiero, 400 g ryžių, druskos.

Dideliame inde sumaišykite 2 šaukštus rudojo cukraus ir 2 šaukštus žuvies padažo, kol cukrus ištirps. Šiame skystyje marinuokite vištienos ketvertukus (mažiausiai 2 valandas kambario temperatūroje arba per naktį šaldytuve). Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C. Mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apie 30 s apkepinkite smulkintus žalius svogūno laiškus. Juos nukelkite nuo ugnies ir pastatykite šone. Vidutinio dydžio emaliuotoje troškintuvėje sumaišykite 4 šaukštus rudojo cukraus su 1 šaukštu vandens ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pradės burbuliuoti. Kelis kartus pamaišykite ir virinkite dar apie 3 min. Pamažu supilkite 300 ml vandens ir 3 šaukštus žuvies padažo kartu su soja, actu, medumi ir puse aliejaus, kuriame kepė svogūnai. Užvirkite ir virinkite ant vidutinės ugnies apie 5 min., kol skysčio šiek tiek nugaruos. Sudėkite susmulkintus svogūnus, imbierą, česnaką ir virkite dar 5 min.Vištienos ketvertukus skrudinkite viršutinėje orkaitės dalyje apie 15 min., kol mėsa smarkiai paruduos. Išėmę iš orkaitės, nulupkite apkepusią odelę ir vištieną dėkite į indą su padažu. Uždenkite ir ant vidutinės ugnies troškinkite apie 15 min. Kol vištiena troškinsis, išvirkite ryžius. Į išvirusių ryžių masę įmaišykite likusį aliejų kartu su jame pakepintais svogūnų laiškais. Pateikite vištieną ant ryžių ir palaistykite ją karameliniu imbiero padažu.

Cukruoti imbierai

500 g imbiero šaknų, 500 g cukraus, žiupsnelio vanilinio cukraus, 2 cinamono lazdelių, vandens.

Imbiero šaknis nulupkite, supjaustykite taisyklingos formos kubeliais, suberkite į puodą su vandeniu, pavirkite apie 15 min. ir nuovirą nupilkite. Į puodą įpilkite 3 stiklines vandens, suberkite cukrų, sumeskite visus prieskonius, imbierų gabalėlius ir kaitinkite, kol imbierai taps skaidrūs. Tada sirupą nupilkite, imbierus sukrėskite į kiaurasamtį, apibarstykite cukrumi ir gerai pakratykite, kad jis tolygiai pasiskirstytų. Paskui išdėliokite imbierų gabalėlius ant grotelių arba į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikite džiūti mažiausiai parai. Nuo imbierų likusio cukraus ir cukraus sirupo neišpilkite – tiks arbatai, kepiniams ar kompotams gardinti.

Trinta morkų sriuba su apelsinais ir imbieru

3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 morkų, 1 svogūno, 3 skiltelių česnako, 1 šaukšto trinto imbiero,

4 stiklinių vištienos sultinio, 1 apelsino, 1 lauro lapo, 1 šaukšto grietinėlės, žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų, 1 citrinos.

Alyvuogių aliejuje apkepinkite smulkintus svogūną, morkas, imbierą ir česnaką. Pasūdykite ir pagal skonį pabarstykite juodųjų pipirų. Į puodą supilkite vištienos sultinį, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę, lauro lapą, sudėkite apkeptą daržovių masę ir troškinkite, kol produktai suminkštės. Atvėsinkite sriubą, supilkite apelsino sultis ir sutrinkite elektriniu maišytuvu. Patiekite su grietine, citrinos sultimis ir žalumynais.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas