• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Ką pravartu žinoti apie kavą?

2014 22 liepos
Ką pravartu žinoti apie kavą?

Nors yra gyvuoja net kelios legendos, liudijančios apie kavos atsiradimą, pateikiame, tą kuri, anot ekspertų, yra labiausiai reali.

Sena legenda teigia, kad pirmieji kavos savybes pastebėjo klajokliai, klaidžiojantys Etiopijoje. Na, o labiausiai realia legenda yra laikoma ši dėlto, jog būtent Etiopija ir yra kavos tėvynė. Šiuo metu daugiausia kavos yra užauginama Brazilijoje.

Skiriamos trys kavos rūšys: Arabika Liberika, Robusta. Arabikos kavos pupelės yra pailgos, lygiu paviršiumi. Reikia pabrėžti, jog būtent šios kavos rūšies pupelių rinkoje yra daugiausia: ji užima net 3 ketvirtadalius pasaulyje parduodamos kavos.

Liberikos kavos pupelės yra mažiausiai paplitusios ir užima vos 1 procentą visos kavos rinkos. Šios rūšies kava idealiai tinka tirpiai kavai ar jos gėrimams gaminti. Na, o trečiosios rūšies kavos pupelės apvalios, spalva ruda arba pilkšva. Puikiai dera ir ten, kur yra prastesnės klimato sąlygos. Iš Robustos pupelių gaminama kava yra kartaus skonio ir stipri bei mažiau aromatinga nei ta kava, kuri gaminama iš Arabikos kavos pupelių.

Nepaisant kavos rūšies įvairiuose pasaulio vietose ją mėgstama gerti su įvairiais priedais. Būtent nuo pomėgio gerti kavą, paskanintą įvairiais priedais, ir kilo mums puikiai pažįstami pavadinimai:

• espresso (juoda kava)
• kapučino (kava su pienu ar grietinėle);
• latte (kava su pienu).
• airiška kava (kava su grietinėle bei viskiu);

Tokios kavos galima išgerti ne tik maitinimo įstaigose, bet ir pasigaminti patiems. Tačiau išvardinti kavos gėrimai yra tik keli iš daugelio, kadangi kava gali būti gardinamai pačiais įvairiausiais priedais: šokoladu, vanile, sirupais, medumi, cinamonu ar netgi aitriaisiais pipirais. 

www.sveikatossodas.lt nuotr. 

Kava suteikia žvalumo, tinka ir besiskundžiantiems  žemu kraujospūdžiu. Teigiama, kad išgeriant po kelis puodelius kavos per dieną, ženkliai sumažėja tikimybė susirgti Alzhaimerio liga arba depresija.

Kalbant apie naudą reikia pasakyti ir tai, jog kava (jei ji yra geriama be priedų), neturi nei vienos kalorijos, todėl ją gali drąsiai gerti net ir tie, kurie labai rūpinasi savo kūno linijomis. Vis dėlto, reikia pabrėžti ir tai, jog kava yra priskiriama tiems gėrimams, kurie šalina skysčiaus iš organizmo. Todėl kas kartą, kai norite pasimėgauti puodeliu šio gėrimo, išgerkite ir stiklinę vandens.

Yra ne viena praktinė sritis, kurioje galima panaudoti kavą. Viena jų kosmetikos gamyba: kai išgeriate kavą, neišmeskite kavos tirščių. Atminkite, jog pridėjus tam tikrų natūralių komponentų (natūralaus jogurto, cukraus, apelsinų, levandų ar alyvuogių aliejaus) galima pasigaminti puikų naminį šveitiklį.

ši priemonė yra naudinga keliais aspektais: puikiai pašalina negyvas odos ląsteles, pamaitina bei suminkština odą, suteikia žvalumo, apgaubia kerinčiu aromatu, o ant odos nepatenka jokie cheminiai junginiai.

Tačiau, dėmesį verta atkreipti į tai, jog kavos tirščių dėka galite ne tik pasigaminti puikią naminę kosmetikos priemonę, bet ir pagerinti kai kurių augalų augimą, atsikratyti nepageidaujamų kenkėjų. Na, o jei mėgstate gaminti namines žvakes, taip pat nepamirškite šio produkto – jis suteiks nepakartojamą kvapą.

www.kavosdraugas.lt

Freeimages – Evangelos Vlasopoulos nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas