• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Ką valgyti susirgus? Dietistės V. Kurpienės patarimai

2021 28 sausio
Ką valgyti susirgus? Dietistės V. Kurpienės patarimai

Tinkama mityba padeda greičiau įveikti ligą ir pasveikti. Dietistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kokius produktus rinktis ir kaip gaminti, kad būtų galima lengviau pasveikti pasigavus virusą ar susirgus peršalimo ligomis.

Išlaikykite skysčių balansą

Pajutus viruso sukeltos ligos simptomus, sveikatos specialistai rekomenduoja pereiti į poilsio režimą, palaikyti skysčių balansą, gerai išsimiegoti. Dietistė Vaida Kurpienė sako, kad su liga kovojančiam organizmui tinkamai paskirstyti energiją padeda maistas.

„Labai svarbu nepersivalgyti, vartoti produktus, kurie yra lengvai virškinami. Geriau valgyti dažniau ir mažesnėmis porcijomis. O jeigu apetitas dingo, nevalgykite per prievartą. Bet skysčius, pavyzdžiui, šiltas arbatas, vartokite nuolat – neleiskite organizmui dehidratuoti“, – pataria dietistė.

Pasak V. Kurpienės, jeigu ligonis nebejaučia troškulio, tai yra požymis, jog organizme reikia skubiai atkurti skysčių balansą. Mat trūkstant skysčių, organizmas negali pilnu pajėgumu kovoti su viruso sukeltais uždegimais.

„Gerti vien gryną vandenį gali būti sunku, todėl geriau rinktis šiltą arbatą ir po truputį gurkšnoti visą dieną. Arbatų pasirinkimas yra gausus, tiesiog gerkite silpnos koncentracijos arbatas. Tinka įvairios žolelių arbatos – prieš pasirinkdami galite pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku“, – dėsto V. Kurpienė ir atkreipia dėmesį, kad geriant juodąją arba žaliąją arbatą svarbu nepamiršti saiko, nes šiuose gėrimuose yra kofeino. Jeigu sergant nesinori valgyti, galima gerti pasaldintą arbatą, ko sveikiems žmonėms nerekomenduojama daryti.

Pexels.com/Polina Tankilevitch nuotr.

Karštas gėrimas – ne visada į naudą

Taip pat dietistė įspėja, kad į karštą arbatą dedamas medus ar citrina dėl aukštos temperatūros praranda didelę dalį gydomųjų savybių. „Geriau šaukštelį medaus tiesiog sučiulpti negu ištirpinti jį į karštame vandenyje“, – sako V. Kurpienė.

Apskritai, greitai geriama labai karšta arbata, pasak dietistės, gali padaryti daugiau žalos negu naudos:

„Kai kamuoja gerklės uždegimas, tai karštas skystis gali dar labiau pabloginti sudirgusios gleivinės būklę ir prailginti, o ne sutrumpinti gijimo procesą. Todėl leiskite arbatai pravėsti ir gerkite po truputėlį, kad organizmas geriau įsisavintų skysčius“.

Svarbu ir tinkamai valgyti, ir tinkamai ilsėtis

Sveikam žmogui V. Kurpienė rekomenduoja bent du kartus per dieną valgyti šviežių daržovių, tuo tarpu susirgus geriau tiktų virtos ar troškintos gėrybės, nes toks maistas lengviau virškinamas. Įvairūs troškiniai, sriubos, košės – įvairių maistingų medžiagų turtingi patiekalai, kurie neapkrauna organizmo. Sergant geras energijos šaltinis yra įvairūs vaisiai, nes juose gausu vertingų medžiagų, natūralių cukrų, skaidulų ir skysčių.

Pexels.com/Ivan Samkov nuotr.

Pašnekovė akcentuoja, kad sergant labai svarbu išsimiegoti, vertingas ir jėgas atkuriantis yra dienos miegas. Verta pristabdyti darbus ir dėmesį sutelkti sveikimui.

„Suplanuokite, kad darbus pabaigsite pasveikę ir atgavę jėgas. Jeigu dirbsite sirgdami, sveikimo procesas užtruks, nes išeikvosite daug jėgų, kurių reikia organizmui, kovojančiam su liga. Be to, tikėtina, kad sergant darbas nebus labai produktyvus, o rezultatai – prastesni“, – sako V. Kurpienė.

Kitas kraštutinumas, pasak dietistės, yra didelis artimųjų noras palepinti susirgusį žmogų.

„Kiekvienas norime, kad sergantis šeimos narys ar draugas jaustųsi geriau. O žmogų lengviausia palepinti maistu, pavyzdžiui, saldumynais, miltiniais kepiniais ir panašiais daug cukraus savo sudėtyje turinčiais produktais, dėl kurių pakyla gliukozės kiekis kraujyje, o tai savo ruožtu gali paskatinti uždegiminius procesus. Todėl saldumynus sergančiam žmogui, kaip ir sveikam, vertėtų riboti“, – pataria specialistė.

Pexels.com/Katerina Holmes nuotr.

 

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas