Jokių badavimų!
„Jei ne tik per šventes valgote daug sunkaus maisto, bet ir kitomis dienomis mityba nėra racionali, jūsų kūnas labai kenčia. Nuolat gaudamas perteklinį maisto kiekį, žmogus galų gale nutunka, o dėl antsvorio prasideda ir kitos bėdos“, – sako gydytoja dietologė, medicinos mokslų daktarė ir viena iš klinikos „Dietos sistemos“ įkūrėjų ir jos vadovė doc. E.Gavelienė.
Tačiau jei iki švenčių maitinotės tvarkingai, kūnas laikui bėgant pats susitvarkys su papildomomis šventinėmis kalorijomis. „Jei visuomet valgėte saikingai, o per šventes atsipalaidavote ir leidote sau šiek tiek daugiau, tiesiog grįžkite prie įprasto mitybos režimo, stebėkite suvalgomo maisto kiekį – ir netrukus pamatysite rezultatus. Taip pat patartina daugiau judėti. Atsižvelgdami į savo fizinį aktyvumą, pridėkite 1 000–2 000 žingsnių per dieną. Reguliarus valgymas ir papildomas fizinis krūvis viską sureguliuos per kelias dienas“, – tikina specialistė.
Griebtis drastiškų priemonių – badauti ar laikytis specialių dietų – gydytoja dietologė nerekomenduoja, nes dieta, jos teigimu, – gyvenimo būdas, tam tikras režimas sveikatos problemai spręsti, o kai jos laikomasi nieko apie tai neišmanant, galima ne padėti sau, o pakenkti.
Pasak doc. E.Gavelienės, jei pernelyg daug maisto suvalgęs žmogus jaučia sunkumą skrandyje, prisideda pykinimas ir vėmimas, kurie nepraeina keletą valandų, ir dar ima varginti skausmai, nereikėtų bandyti šių nemalonių pojūčių iškęsti. „Jei prasideda skausmai, geriau iš karto kreiptis į gydymo įstaigą, nes juos sukelti gali apsinuodijimas maistu ir kitos kur kas rimtesnės priežastys nei paprastas persivalgymas“, – pabrėžia ji.
Mažinkite porcijas
Pasak vaistininkės ir žolininkės J.Balvočiūtės, jei nuo pernelyg gausaus, o kai kada ir neįprasto maisto sustreikavo skrandis, negalavimą galima bandyti įveikti žolelių arbata.
„Jeigu neatsispyrėte gausioms vaišėms, per mažai judėjote ir jaučiatės apsunkę, išnaudokite kiekvieną galimybę išeiti į gamtą, pasivaikščioti. Kai šventės baigiasi, vėl tenka eiti į darbą, taigi imame daugiau judėti. Tačiau reikia išjudinti ir virškinimo traktą, todėl rytą pradėkite puodeliu arbatos“, – pataria ji.
Tiems, kurių skrandžio rūgštingumas padidėjęs, J.Balvočiūtė rekomenduoja išgerti ramunėlių ar mėtų arbatos, o tiems, kurių sumažėjęs, – margainių, kiaulpienių, trūkažolių, arbatos. Kraujažolių arbata, pasak žolininkės, tinka ir vieniems, ir kitiems. „Net jei skrandžio rūgštingumas normalus, vis tiek patartina pagurkšnoti žolelių arbatėlės. Vienos iš universaliausių yra vaistinių medetkų žiedų, mėtų lapų arbatos“, – sako J.Balvočiūtė ir priduria, kad šių arbatų nereikėtų saldinti cukrumi. Norint saldesnio skonio, arbatą galima pagardinti šaukšteliu medaus.
Pixabay.com/Myriams-Fotos nuotr.
„Geriausia žolelių arbatos visai nesaldinti. Prie natūralaus jos skonio galima priprasti. Pradėję gerti nesaldintą arbatą jau po savaitės pajusite didelį skirtumą, ir cukrus joje atrodys kaip neskanus, nereikalingas priedas“, – sako žolininkė.
Paklausta, ką daryti, jei po daugiadienio sėdėjimo prie stalo ėmė veržti sijonas ar kelnės, žolininkė sako, kad geriau daugiau pajudėti ir imti skaičiuoti kalorijas, negu laikytis drastiškų dietų.
„Visiškai badauti – net ir vieną kitą dieną – ne visada gerai. Bado dietą kiekvienam žmogui individualiai turėtų sudaryti specialistas. Prieš pradedant badauti reikėtų pasitarti su gydytoju, ar sveikata leidžia tai daryti ir kaip paskui to grįžti prie įprasto mitybos režimo. Aš pritariu iškrovos dienoms, jei žmogui tai nėra savęs kankinimas. Galima visą savaitę gyventi valgant vien duoną ir geriant vandenį, bet geriau kiekvieną kartą prieš valgant pagalvoti, ką ir kiek valgome. Galima mažinti porcijas, keisti riebų maistą į liesą, vartoti mažiau padažų ir panašiai. Pamažu išsiugdysite valią ir pasieksite ne vienkartinį, o ilgalaikį rezultatą“, – pataria J.Balvočiūtė.
Išgelbės krienai
Receptais, kaip atsigauti po šventinio užstalės maratono, sutikusi pasidalyti „Žolinčių akademijos“ prezidentė D.Kunčienė taip pat sako, kad geriausia – paisyti saiko.
„Žinoma, sėdint prie vaišėmis nukrauto stalo visko norisi paragauti. Gausiai prisivalgius sutrinka virškinimas. Ne be reikalo vaistinės jau gerą mėnesį reklamuoja preparatus nuo pilvo pūtimo. Tačiau puikiausiai padėti gali ir kmynai, kurių, ko gero, yra kiekvienuose namuose. Pernelyg gausiai prisivalgius patartina išgerti stiprios kmynų arbatos, ji suaktyvins virškinimą, – sako D.Kunčienė ir pataria džiovintus kmynus ne plikyti, o virti, kad arbata gerai pritrauktų. – Pavirkite 1–2 minutes, atvėsinkite ir gerkite.“
Krienai, pasak Danutės, yra mūsų imbierai. „Krienai daro tokį patį poveikį kaip ir imbierai – suaktyvina virškinimą. Jei turite paruošę krienų padažo su citrinų sultimis ar obuolių actu, patartina į stiklinę mineralio vandens įsidėti arbatinį šaukštelį šio padažo, išmaišyti ir išgerti. Šis gėrimas suaktyvins virškinimą. Ir šonai nebus išpūsti“, – sako ji.
Vikipedija/Anna reg nuotr.
Tiesa, švieži krienai ne visiems tinka. Tiems, kuriems jie dirgina skrandžio gleivinę, D.Kunčienė pataria šių prieskoninių daržovių šaknų pasidžiovinti. „Skustuku prisidrožkite drožlių ir jas sudžiovinkite. Jos puikiausiai išdžiūsta net ant radiatoriaus. Džiovintas juosteles galima tiesiog čiulpti – padės ir nuo pilvo pūtimo, ir virškinimas pagerės, o gleivinės negrauš. Taip pat džiovintus krienus galima sumalti į miltelius ir naudoti užtepui. Pavyzdžiui, pasidarykite užtepėlės su avokadu ar trupučiu sviesto ir valgykite. Toks maistas tikrai neapsunkins virškinimo sistemos“, – receptais dalijasi D.Kunčienė.
Liekninanti Danutės sriuba
Į klausimą, kaip atsikratyti per šventes suvalgytų papildomų kalorijų, D.Kunčienė atsako, kad pirmiausia reikia atsisakyti pyragaičių ir kitų saldumynų bei valgyti ne taip sočiai.
„Kiek dienų valgėte sočiai, tiek dienų dabar valgykite lengvą maistą. Jeigu toleruojate pieno produktus, patartina vieną dieną gerti tik kefyrą ar rūgpienį su tarkuotais obuoliais. Kai tik norite valgyti, išgerkite šio kokteilio. Jį galima pagardinti trupučiu cinamono. Be to, dieną kitą nevalgykite bulvių, duonos, jas pakeiskite daržovėmis, pavyzdžiui, lengvu troškiniu iš morkyčių ir moliūgo, pagardintu krienais ar imbieru“, – sako „Žolinčių akademijos“ prezidentė.
Pixabay.com/pelambung nuotr.
Pasak D.Kunčienės, atsikratyti papildomų kalorijų padės ir salierai. Galima pasigaminti troškinį ar šiupinį iš kopūstų, salierų, morkų, jį pagardinti džiovintais baravykais. Labai tinka salierų ir kopūstų sriuba. Ją valgydami, sako Danutė, seniau žmonės net lieknindavosi.
šia sriubą ji siūlo virti taip: „Į verdantį vandenį dedama pjaustyta svogūno roputė ir šiek tiek paverdama. Išeina labai skanus gelsvas sultinys. Tada dedami smulkinti švieži kopūstai, salierų lapkočiai, pripjaustoma morkų. Kas mėgsta, gali ir moliūgo įpjaustyti. Daržovės ant lėtos ugnies ilgokai paverdamos uždengtame puode. Baigiant virti galima įspausti skiltelę česnako, pagardinti mėgstamomis žolelėmis. Tokią sriubą patartina valgyti kelis kartus per dieną, kai tik išalkstama.“.
Į šią sriubą, pasak D.Kunčienės, galima dėti ir kitų daržovių, tik ne bulvių. Ir valgyti ją reikia be duonos. „Saikingai galima įberti druskytės. Skonį pagerins ir krienų padažas, jį galima naudoti vietoj grietinės. Jei padažas dirgina skrandį, galima naudoti džiovintų krienų miltelius“, – sako ji.
Rasa Žuolytė
Pixabay.com/WerbeFabrik nuotr.