Norintiems pagerinti savijautą, padidinti darbingumo lygį bei išlaikyti svorio balansą, mitybos specialistai pataria susidaryti dienos meniu ir jo laikytis.
„Mokslininkai įrodė, jog ne tik fizinis, bet ir protinis darbas sekina organizmą ir priverčia jį reikalauti maisto. Mūsų praktika rodo, kad dažniausiai – greitų ir sočių bei nesveikų užkandžių, – sako Saugios mitybos fondo ekspertas, Vaikų gastroenterologas profesorius Liutauras Labanauskas. – Nors tokie užkandžiai, kaip bulvių traškučiai, saldumynai ar energiniai gėrimai suteikia staigų energijos pliūpsnį, netrukus organizmas apsunksta, žmogui tampa sudėtinga susikaupti bei koncentruoti dėmesį, gali prasidėti galvos ir skrandžio skausmai.“
Mitybos specialistas teigia, kad dažniausiai protinį darbą dirbančių žmonių klaida – „vienkartinis maitinimasis“, kuomet vieną kartą per dieną valgoma itin sočiai. Šis blogas įprotis apkrauna organizmą, maistas sunkiau virškinamas, kaupiasi riebalai.
L. Labanauskas dirbantiems įtemptą protinį darbą nurodo tris svarbiausias maitinimosi taisykles: valgyti sočius, daug maistinės vertės turinčius pusryčius, pvz., jogurtą, dubenėlį vaisių ar neskaldytų grūdų duonos sumuštinį su daržovėmis ir vištiena; aktyvumą palaikyti reikėtų ne energiniais gėrimais, o, pavyzdžiui, šviežiais vaisiais, daržovėmis ar riešutais, taip pat – saldžiuosius gėrimus pakeisti vandeniu, kadangi dirbant 8 val. jo reikėtų išgerti bent 1-2 litrus.
Svorio priaugti nenorinčioms moterims specialistas pataria atkreipti ypatingą dėmesį į šiuos patarimus, mat jų medžiagų apykaita maždaug 10 proc. lėtesnė nei vyrų.
Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė atkreipia dėmesį, jog itin svarbu maitintis reguliariai, kas 3-4 valandas, kad nebūtų jaučiamas alkis, kuris reiškia ne ką kitą, kaip badą smegenims ir slopina protinę veiklą.
Tam, kad būtų aktyvinama smegenų veikla, L. Viniarskaitė pataria į mitybos sąrašą įtraukti įvairiaspalvius vaisius bei uogas (ypač smegenų veiklą gerinančias mėlynes), daržoves, omega-3 riebalų rūgštis (pvz. silkė, lašiša, kiaušiniai), B grupės vitaminus (vištiena, žuvis, įvairios kruopos bei grūdai ir kita), riešutus ir sėklas, juodąjį šokoladą, kurio dienos norma turėtų būti apie 25 g.
Specialistai atkreipia dėmesį, jog net ir maitinantis sveikai būtina įtemptas darbo valandas paįvairinti trumpomis, judesio reikalaujančiomis pertraukėlėmis – tokiu būdu ne tik sugrąžinamas darbingumas, bet ir geriau ir greičiau įsisavinamas maistas.
Agentūros arch. – Vytautas Skuodžio nuotr. Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė atkreipia dėmesį, jog itin svarbu maitintis reguliariai.