• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Kodėl žiemą nepatartina valgyti žalių agurkų

2014 10 vasario
Kodėl žiemą nepatartina valgyti žalių agurkų

Mūsų organizmui didelę įtaką daro tiek karštis, tiek šaltis. Pagal oro temperatūrą turėtume derinti ne tik aprangą, bet ir mitybą, mano sveikos mitybos žinovė.

„Žiemos metu reikia šiltesnio maisto nei vasarą. Žiemos valgiai, šildantys produktai, – tai rauginti agurkai, rauginti kopūstai, burokėliai, moliūgai – sako D. Kunčienė. – Juk kai lauke šalta, taip skanu burokėlių sriuba su džiovintais baravykais.“

Anot „Žolinčių akademijos“ prezidentės, naivu tikėtis geros sveikatos, jei maistas, kurį valgome, nėra tinkamas konkrečiam metų laikui. „Žiemos mėnesiais turėtume daugiau vartoti raugintų daržovių, aliejaus, lydyto sviesto, įvairių sėklų ir pan.“, – pataria ji.

SXC.hu – Ilke nuotr.

Ji siūlo pasigaminti kokių nors sėklų gėrimo. „Pavyzdžiui, saulėgrąžas susimalti su šiltu vandeniu. Galima pagardinti medumi ar cinamonu – labai skanu. Sėklos, aliejai stiprina kaulus bei nervų sistemą“, – aiškina D. Kunčienė.

Pasak jos, minėti rauginti produktai yra natūralus vitaminų šaltinis, juose daug saulės energijos, kuri išsaugoma rūgimo procese. „šaukštelis vandens, kuriame buvo rauginamos daržovės, gali pagerinti virškinimą“, – sako „Žolinčių akademijos“ įkūrėja.

Moteris rekomenduoja žiemą valgyti daugiau grūdinių patiekalų, košių, daržovių troškinių, apkepų. Ji taip pat primena, kad aštresni prieskoniai, krienai, gvazdikėliai ne tik šildo, bet ir gerina virškinimą, kraujotaką.

„Gvazdikėliai sušildo, kelia kraujospūdį, padeda kosint. Krienas su imbieru, kardamonas šildo, tonizuoja. Jei gerklė prikimus, galite pakramtyti kardamono. Cinamonas stiprina širdį ir šildo inkstus“, – pabrėžia D. Kunčienė.

Žmonėms, negalintiems valgyti rūgštaus maisto, turintiems rūgštingumo problemų, sveikos mitybos žinovė rekomenduoja valgyti raugintų ir virtų kopūstų sriubą: „Kopūste esantis vitaminas C nedingsta netgi ilgai verdant.“

Rytais, nuo 7 iki 9 valandos, siūloma išgerti šviežių kopūstų sulčių, jos gerai reguliuoja virškinimą. Turintiems virškinimo sutrikimų, D. Kunčienė siūlo gerti linų sėmenų arbatą, kuri stiprina skrandį.

Moteris įspėja, kad žiemos metu skysčių nereikėtų padauginti. „Vasaros metu reikia daugiau skysčių, nes prakaituojame, o žiemą tik pirtelėje prakaituojame. Todėl, nereikėtų apsunkinti inkstų, šlapimo pūslės ir žiemos metu skysčius vartoti saikingai“, – pataria sveikos mitybos žinovė.

 

SXC.hu – Yarik Mishin nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas