• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Kvietinių miltų alternatyvos – kas užima jų vietą?

2021 9 balandžio
Kvietinių miltų alternatyvos – kas užima jų vietą?

Kasdienė maisto ruoša be miltų būtų sudėtinga – tai vienas dažniausiai naudojamų produktų. Makaronų, blynų ar saldžių kepinių beveik neįsivaizduojame be jų. Ir nors tradiciškai esame įpratę prie kvietinių, miltų rūšių pasirinkimas parduotuvių lentynose kur kas įvairesnis. Nijolia Juchnevič, prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė ir maisto ekspertė, sako, kad kvietinius miltus pakeisti kitomis rūšimis siekia ne tik sveikesnės mitybos tendencijomis besivadovaujantys pirkėjai, bet ir tie, kurie nori praturtinti mitybą maistinėmis medžiagomis ar paįvairinti įprastų patiekalų skonį.

„Puikius kepinius, pyragus, duoną ar bandeles galima kepti ne tik iš tradicinių kvietinių ar ruginių miltų, bet juos keisti ir migdolų, kokosų, žemės riešutų ar avinžirnių miltais. Jie turi daug skaidulų, baltymų, mažai angliavandenių ir kepiniams suteikia savitą skonį. Be to, šiuose miltuose nėra glitimo“, – sako N. Juchnevič.

Maisto ekspertė pasakoja, kuo pasižymi skirtingos miltų rūšys.

Migdolų miltai. Šiuos miltus pagaminti gana sudėtinga, nes pirmiausia pašalinama migdolų žievelė, tuomet mechaniniu presu išspaudžiamas aliejus. Gautos išspaudos smulkiai sumalamos iki migdolų miltų. Jų savitas skonis, jaučiamas migdolų prieskonis, kartais šiek tiek primena marcipanus. Migdolų miltuose nėra glitimo ir mažai angliavandenių. Juose daug baltymų, taip pat gausu vitaminų B2, B3, vitamino E, kalcio ir magnio. Migdolų miltai tinka kaip kokteilių ingredientas, sriuboms ir padažams ruošti. Jie taip pat gali būti naudojami dalimis kartu su kviečių miltais įvairiuose kepiniuose.

Kokosų miltai. Jie gaminami taip: kokoso minkštimas išdžiovinamas, iš dalies nuspaudžiamas aliejus ir tada smulkiai sumalama. Šių miltų skonis egzotiškas ir šiek tiek saldus. Kokosų miltuose nėra glitimo. Juose daug skaidulų, baltymų ir kalio. Angliavandenių kiekis yra šiek tiek didesnis nei saulėgrąžų ir kanapių miltuose. Dėl salsvo skonio kokosų miltai geriausiai tinka desertams, saldiems padažams tirštinti arba kokteiliams. Taip pat, pavyzdžiui, jei kepdami duoną norite naudoti kokosų miltus, galite jais pakeisti iki 25 proc. kviečių miltų.

Žemės riešutų miltai. Juos gaminant pirmiausia žemės riešutų luobelės pašalinamos, tada  išspaudžiamas aliejus ir riešutai sumalami į smulkius miltus. Žemės riešutų miltams būdingas savitas riešutų skonis. Žemės riešutų miltai turi daug baltymų, seleno ir cinko. Šiuos miltus galima naudoti kaip kokteiliams, padažams ir sriuboms tirštinti. Taip pat jie puikiai tinka konditerijos kepiniams, duonai, pyragaičiams ir suteikia puikų kvapą ir poskonį.

Pixabay.com nuotr.

 Avinžirnių miltai. Šie miltai gaminami iš nuluptų maltų avinžirnių. Jeigu turite galingą trintuvą, jų nesudėtingai galite susimalti ir namuose. Avinžirnių miltams būdingas švelnus riešutinis skonis. Avinžirnių miltuose nėra glitimo, tačiau juose yra daug baltymų, geležies, cinko ir magnio. Avinžirnių miltai ypač populiarūs gaminant falafelius, užtepėles, pamirkalus ir padažus. Jis taip pat gali būti naudojami kaip kvietinių miltų pakaitalas kepant pyragaičius ar ruošiant mėsos kukulius, gaminti veganišką omletą.

Kanapių sėklų miltai. Kanapių sėklos išspaudžiamos ir smulkiai sumalamos. Šių miltų skonis aromatingas, riešutinis. Šiuose miltuose nėra glitimo ir daug mažiau angliavandenių nei įprastuose kvietiniuose miltuose. Juose taip pat yra daug baltymų ir skaidulų, jame yra geležies ir magnio. Kanapių miltus galite plačiai naudoti kokteiliams ir košėms kaip papildomą maistinių medžiagų šaltinį. Kepiniams šie miltai tinka tik iš dalies. Jais neturėtumėte keisti daugiau kaip 10 proc. recepte nurodytų javų miltų.

Pixabay.com/congerdesign nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas