Išvaiko rudens liūdesį
Puikiai nuderėję lazdyno riešutai pagelbės nuo visų rudens depresijų. Juose gausu folio rūgšties, kuri veikia kaip geras antidepresantas, didina protinį ir fizinį aktyvumą, gerina atmintį, padeda gydant lėtinio nuovargio sindromą. Lazdynų riešutai turtingi vitaminais A, E, B, teigiamai veikiančiais odą ir nervų sistemą. Taip pat šių riešutų kišenėje turėtų nešiotis sportuojantys, aktyvų fizinį darbą dirbantys žmonės.
Lazdynų riešutai padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Juose esantis kalcis ne tik sustiprins kaulus, bet ir pagerins virškinimą. Jis skatina kraujo krešėjimą, gelbsti nuo didelio kraujospūdžio, taip pat – priešmenstruacinių skausmų.
Kai rytais šalta
Jei ryte sunkiai bundate ir tingiai ritatės iš šiltų patalų, kiaušinienę pagardinę sauja lazdynų riešutų ir juodųjų pipirų kaipmat sušilsite ir pažvalėsite. Be to, šie riešutai ne tokie kaloringi kaip, pavyzdžiui, žemės riešutai. Taip pat – nesukelia alergijos. Jie dera su daugeliu produktų – sūriais, mėsa, įvairiais saldėsiais (jogurtu, visokiausiais konditeriniais gaminiais).
Riešutai – sotus ir vertingas pakaitalas nesveikiems užkandžiams. Lazdynų riešutuose baltymų ir mūsų organizmui reikalingų aminorūgščių randama tiek, kiek ir mėsoje. Tačiau rinkitės tik grynus riešutus: sūdyti, kepinti ar glazūruoti sveikatos nepridės.
Kada būti atsargiems
Riešutų nereikia padauginti sergantiems kepenų ligomis, esant inkstų, skrandžio, širdies veiklos sutrikimams. Taip pat svarbu pasitikrinti, ar nesate alergiškas.
šis produktas gana kaloringas, tad daugiausia naudos riešutai atneša, kai jų vartojama nedideliais kiekiais, pakeičiant kitą užkandį.
Riešutuose randama nemažai fosforo, o jo perteklius gali slopinti vitamino D susidarymą ir trikdyti kalcio pasisavinimą. Tai didina osteoporozės riziką, todėl itin atidūs turėtų būti vyresnio amžiaus žmonės.
Pixabay.com/artistlike nuotr.
Tinginys su lazdyno riešutais
Tinginiui paruošti reikės 3 pakelių sausainių, indelio kondensuoto pieno, 200 g sviesto, poros saujų lazdyno riešutų ir trupučio kakavos.
Sausainius sutrupinkite kuo smulkiau. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su kondensuotu pienu, įberkite truputį kakavos. Suberkite riešutus, susmulkintus sausainius ir vėl viską gerai išmaišykite. Gautą masę supilkite į formą ir palaikykite šaldytuve, kol sustings.
Aigustė Tavoraitė
Pixabay.com/Stefan Schweihofer nuotr.