• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Maistas iš parduotuvių pavojingas

2008 19 spalio
Maistas iš parduotuvių pavojingas

Nors mitybos specialistai sveikatos sumetimais ragina žmones vartoti kuo daugiau daržovių ir vaisių, toks patarimas gali turėti visiškai priešingų pasekmių, skelbia Vokietijos radijo stotis „Deutsche Welle“. Vokietijos ekspertai nustatė, kad daugelyje šalyje pardavinėjamų daržovių ir vaisių yra sveikatai pavojingų cheminių medžiagų.

Vokietijos federalinė vartotojų teisių gynimo tarnyba paskelbė reprezentatyvaus kasmet atliekamo tyrimo „Maisto produktų monitoringas“ 2007 m. rezultatus. Tyrimo išvadose teigiama, kad kenksmingų medžiagų kiekis vaisiuose ir daržovėse viršija maksimaliai leistinas normas. Ypač sveikatai pavojingi obuoliai, gūžinės salotos, pievagrybiai ir įvairių rūšių kopūstai.

Atlikus cheminius tyrimus nustatyta, kad, pavyzdžiui, maksimali pavojingų cheminių medžiagų norma yra viršyta 10 proc. visų tirtų lapinių salotų. Paaiškėjo, kad sveikatai žalingais nitratais užteršta 23 proc. Vokietijoje parduodamų lapinių salotų.

Įvairių chemikalų likučių buvo aptikta 80 proc. ekspertų patikrintų salotų ir daugiau nei 50 proc. prekybos tinkluose pardavinėjamų pomidorų. Specialistai tvirtina, kad net vieną kartą suvalgius tokių gūžinių salotų, pomidorų ar kopūstų, kokie patikrinimo metu buvo aptikti kai kuriuose Vokietijos prekybos centruose, žmonėms gali kilti sveikatos problemų.

Pavojų kelia ir jau paruoštos daržovių bei vaisių salotos. Ekspertai nustatė, kad kai kuriose supjaustytų daržovių salotose buvo bakterijų ir fekalinių mikrobų. Šių mikroorganizmų, kurie gali sukelti infekcines ligas, ypač dažnai aptinkama daigintuose grūduose: užkrėsta buvo kas 4 tikrinta jų pakuotė.

Pavojų sveikatai kelia ne tik parduotuvėse parduodamos daržovės ir vaisiai, teigia „Deutsche Welle“. Kas ketvirtame ekspertų patikrintame žuvų konservų indelyje benzpireno kiekis, esantis alyvoje, viršija leistiną normą. Benzpirenas laikomas vėžį sukeliančia medžiaga. Teigiama, kad 98 proc. po cheminių tyrimų uždraustos produkcijos į Vokietiją buvo importuota iš Baltijos šalių.

Pavojingi ir gaivieji gėrimai: beveik 40 proc. jų sudėtyje aptikta dar vieno vėžio sukėlėjo – benzolo. Benzolas susidaro benzoinei rūgščiai reaguojant su vitaminu C ir geležimi. Po tokių cheminių tyrimų rezultatų Vokietijos federalinė vartotojų teisių gynimo tarnyba pareikalavo, kad šalies maisto pramonės įmonės peržiūrėtų gaiviųjų gėrimų gamybos receptus.

Tyrimas atskleidė ir tai, kad sveikatai kenkia ne tik prekybos centruose parduodami maisto produktai, bet ir ne maisto prekės, pavyzdžiui, galanterijos gaminiai. Kai kuriose iš odos pagamintose prekėse – darbo drabužiuose, avalynėje, rankinėse, kuprinėse ir kt. – buvo aptikta chromo oksido. Tai labai nuodinga kancerogeninė medžiaga, galinti sukelti alergiją ir net turinti genetinį poveikį. Nuodingų ir pramonėje naudoti uždraustų medžiagų buvo aptikta ir kas 13-ame žaisliuke iš minkštos plastmasės.

Biocheminių tyrimų testą sėkmingai išlaikė Vokietijoje parduodama jautiena, medus, rūkyti lašiniai, daržiniai porai, ridikai, ridikėliai ir alus. Specialistai liko patenkinti ir pistacijomis, kurios anksčiau dažnai būdavo užkrėstos grybeliu.

Tyrimo metu iš viso buvo patikrinta daugiau nei 28 tūkst. maisto ir ne maisto prekių, įsigytų atsitiktinio pirkimo būdu, kokybė, skelbia „Deutsche Welle“.

www.balsas.lt

 

Vido Venslaviškio nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas