• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Mangų stebuklai

2006 21 birželio
Mangų stebuklai

Prinokusio mango kauliukas nedidelis ir plokščias, o minkštimas – švelnus ir saldus, persikų, bananų, citrinų arba melionų skonio, bet visuomet juntamas sakų prieskonis. Kad vaisius prinoktų, palikite jį 2-3 dienoms kambario temperatūroje, bet nedėkite į šaldytuvą, nes ims pūti.

Mangus galima konservuoti, šaldyti ir džiovinti, virti uogienę, gaminti užkandžius, žvalinamuosius kokteilius, pikantiškus padažus, želė. Kad pagerintumėte karotino, kurio manguose daugiau nei morkose, pasisavinimą, salotas bei užkandžius užpilkite aliejumi, majonezu, jogurtu, neriebia grietine.

Verta žinoti

Mangai – jaunystės eleksyras odai. Juose esantys vitaminas C ir fermentai stabdo raukšlių atsiradimą, skatina kolageninių skaidulų susidarymą, nuo jų priklauso odos elastingumas ir stangrumas.

Vienas didelis mangas suteikia organizmui visos paros kalio dozę. Kalis būtinas širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai. Šviežios mangų sultys padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, todėl vartojamos aterosklerozės profilaktikai.

Mangai – puikus karotino (provitamino A) tiekėjas. Šis provitaminas organizme virsta retinoliu, aktyviai dalyvaujančiu prieblandos ir spalvoto regėjimo procesuose, teigiamai veikia akies ragenos būklę.

Kadangi mangai turi daug vandens ir mineralinių medžiagų, puikiai valo ir normalizuoja inkstų veiklą. Valgydami šių vaisių per iškrovos dienas pagerinsite medžiagų apykaitą.

Manguose yra daug gliukozės, gerai veikiančios centrinę nervų sistemą. Stiklinė šviežių mangų sulčių, išgerta iš ryto, – tikras žvalumo užtaisas visai dienai. Energinė mango vertė – 100 g tik 70 kcal.

Tyrimai parodė, kad manguose gausu antioksidantų – medžiagų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, kurie provokuoja vėžio atsiradimą.

Kaip gydytis

Pūslelinė. Šakute sumaigyti truputį prinokusio mango minkštimo, sumaišyti su dviem lašais mentolo aliejaus ir dėti košelę ant perštinčios lūpos vietos 10-15 min. kartoti 2-3 kartus per dieną. Uždegimą aktyviai slopina antivirusinė medžiaga magneferinas.

šerpetojanti oda. Sumaišyti du šaukštus susmulkinto mango minkštimo su šaukšteliu medaus, įpilti šaukštelį alyvuogių aliejaus ir užtepti ant veido. Po 15 min. nuplauti šiltu vandeniu ir nuvalyti toniku.

Stresas 3 šaukštus mango minkštimo sumaišyti su šaukštu grikių medaus ir puse stiklinės šilto pieno. Išgerti mažais gurkšneliais.

Tulžies pūslės akmenligė. Sumaišykite vienodomis dalimis šviežias morkų ir mangų sultis. Gerkite visą mėnesį po šaukštą 3-4 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio.

Parengė Marius BEKERIS

“Panevėžio balsas”

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas