• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Mažoje sėklelėje didelė galia

2014 6 kovo
Mažoje sėklelėje didelė galia

Dygstančiose sėklose vitaminų ir mineralų padaugėja 30–60 kartų, be to, jose yra daug energijos. Nustatyta, kad jei žmogus valgo daigintų sėklų, jose esančios biologiškai aktyvios medžiagos skatina žmogaus organizmo regeneraciją, šalina iš jo toksines medžiagas ir slopina laisvuosius radikalus.

Galima daiginti beveik visas sėklas, tačiau kai kurios dygsta ilgai. Todėl daiginamos ne visos sėklos. Greičiausiai sudygsta pipirnės, bet vertingiausios ir skaniausios – ankštinių augalų (žirnių, lęšių, sojų, pupų), taip pat dobilų, liucernų sėklos.

1. Daiginimui geriausia pirkti sertifikuotas ekologiškas sėklas. Sveiko maisto parduotuvėse, kartais ir prekybos centruose galima rasti specialių, daiginimui skirtų sėklų. Jei rinksitės paprastas, patartina įsigyti beicuotų – apdorotų chemikalais.

2. Perskaitykite instrukciją. Kitoje pakuotės pusėje dažniausiai rašoma, kiek sėklas reikia mirkyti.

3. Sėklos daiginamos kambario (18– 20 laipsnių šilumos) temperatūroje. Jas reikia drėkinti dukart per parą kambario temperatūros vandeniu ir vėdinti.

4. Lengviausia sėklas sudaiginti stiklainiuose. Į jį suberkite 2–3 šaukštus sėklų, užpilkite drungnu vandeniu. Stiklainį užriškite marle ir sėklas išmirkykite.

5. Sėklas nuplaukite ir tamsioje šiltoje vietoje stiklainį paverskite taip, kad vandens likutis galėtų išbėgti. Arčiau stiklo esančios sėklos sudygs greičiau negu tos, kurios yra toliau. Smulkias sėklas geriau daiginti lėkštėse, paklojus drobės skiautę. Ekologiškų ir sveikų produktų krautuvėlėse galima rasti specialių daigyklų.

6. Sėklos paprastai sudygsta per 2–5 dienas. Kad jos nuolat būtų drėgnos, bet nesupelytų, dukart per dieną turite perplauti vandeniu.

7. Valgykite, kai daigeliai išsistiebs 6–10 mm. Peraugę daigai praranda maistinę vertę.

8. Sudaigintas sėklas šaldytuve galima laikyti apie savaitę.

KIEK SĖKLAS MIRKYTI IR DAIGINTI

• Miežiai Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 1,25–1,5 dienos.
• Grikiai (nekepinti) Mirkyti 15–20 minučių, sudygsta per 1–1,5 dienos.
• Kukurūzai Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 2 dienas.
• Soros Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 1–1,5 dienos.
• Avižos Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 1–1,5 dienos.
• Rugiai Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 1–1,5 dienos.
• Kviečiai, taip pat ir spelta Mirkyti 18–24 valandos, sudygsta per 1–1,5 dienos.
• Migdolai Mirkyti 10–14 valandų, sudygsta per 1 dieną.
• Vaistinės ožragės Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 18 valandų.
• Garstyčios Mirkyti 6–14 valandų, sudygsta per 1 dieną.
• Ridikai Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 1 dieną.
• Sezamai Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 1–1,5 dienos.
• Saulėgrąžos Mirkyti 8–14 valandų, sudygsta per 18 valandų.

“Sveikatos sodo” arch. nuotr. 

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas