• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Mityba pagal profesiją

2009 22 birželio
Mityba pagal profesiją

Visas profesijas galima suskirstyti į sėdimojo, stovimojo pobūdžio, kenkiančias regai, klausai ir „toksiškas“ (darbas su kenksmingomis medžiagomis). Specialistai kiekvienos grupės darbuotojams yra parinkę produktus, jų teigimu, mažinančius profesinių ligų riziką. Suprantama, nebūtina valgyti vien tik juos, tačiau patartina įtraukti į racioną kuo daugiau naudingų medžiagų.

Profesija

Stovimojo pobūdžio – pardavėjai, kirpėjai, mokytojai, chirurgai ir pan.

Rizika

Varikozė. Kojų raumenys nejuda, taigi kraujas užsistovi venose, pakinta jų elastingumas. Dėl to atsiranda kraujagyslių tinklelis ant kojų, venų mazgai, patinimai ir kiti nemalonūs skausmingi simptomai.

Sąnarių ligos. Kojoms tenkantys krūviai dažnai sukelia kelių ir kitų sąnarių osteoartrozę. Geriausiu atveju gali pradėti braškėti sąnariai, blogiausiu – sutrikti jų judrumas.

Mityba

Ribokite riebius produktus. Per dieną galite suvalgyti kelis gabalėlius juodojo šokolado.

– Žuvis ir jūros gėrybės (krevetės, kalmarai, jūrų kopūstai).

– Aronijos, šaltalankiai, juodieji serbentai, graikiniai riešutai, citrusiniai vaisiai, bruknės ir spanguolės (ypač spanguolių morsai).

– Rauginto pieno produktai (pavyzdžiui, išgerti per dieną ne mažiau kaip 0,5 litro kefyro).

Kas gaunama iš tokio maisto

– Lengvai pasisavinamų baltymų, vario, aktyviai dalyvaujančio elastino (jis padeda kraujagyslėms išlikti elastingomis) ir bioflavonoidų.

– Rutino (vitamino P) – antivarikozinio vitamino, padedančio sustiprinti kraujagyslių sieneles, ir vitamino C, padedančio išlaikyti kraujagyslių tonusą. Morsai padeda suskystinti kraują ir apsaugo nuo krešulių formavimosi.

– šokolade esantys antioksidantai apsaugo kraujagysles nuo pažeidimų.

– Skatina kremzlių ląstelių dauginimąsi, sąnarių atsinaujinimą, padeda numesti svorio.

– Tinka osteoartrozės ir osteoporozės profilaktikai. Raugintuose pieno produktuose esantis kalcis geriau pasisavinamas (ypač vyresniems nei 35 metų žmonėms).

Profesija

Sėdimojo pobūdžio – vadybininkai, tolimųjų reisų vairuotojai, vadovai ir kt.

Rizika

širdies kraujagyslių ligos. Dėl hipodinamijos – t.y. per mažo judėjimo – ir nuolatinių stresų rizikuojama susirgti hipertonija ir aterosklerozė.

Vidurių užkietėjimas ir hemorojus. Bemaž 70 procentų žmonių, penkerius metus dirbusių sėdimąjį darbą, užklumpa tokie sveikatos sutrikimai. Žarnynas liaujasi normaliai funkcionuoti.

Mityba

Ribokite gyvulinius riebalus: dešras, lašinius, grietinėlę, grietinę, riebų sūrį, sviestą. Gazuotus gėrimus ir alkoholinius kokteilius. Taip pat bandeles, pyragaičius, blynelius ir kitus gardumynus iš baltų miltų.

– Aliejus (geriausia – nerafinuotas).

– Žirniai, pupelės, lęšiai, sojos.

– Daržovės ir vaisiai – valgyti kiek galima daugiau morkų, obuolių, kopūstų, greipfrutų ir pan.

– Augalinis maistas, rauginti pieno produktai. Sėlenos, kaulauogės, birios košės (grikių, perlinių kruopų, sorų). Paprasta ruginė duona (gali būti su sėlenomis).

– Daug vandens, žaliosios arbatos.

Kas gaunama iš tokio maisto

– Polinesočiosios riebiosios rūgštys, esančios aliejuje, padeda atsikratyti blogojo cholesterolio.

– Naudingųjų antioksidantų gausa padeda surišti laisvuosius radikalus, skatinančius aterosklerozės vystymąsi.

– Vitaminai – ypač C, A ir E. Jie taip pat puikūs antioksidantai, be to, gerina kraujotaką.

– Ląsteliena išvalo žarnyną ir jį stimuliuoja. Rauginto pieno produktai laisvina vidurius, grūdiniai produktai – aktyvina žarnyno darbą.

– Kuo daugiau gersite vandens, tuo geriau maistas atsiskies skrandyje ir žarnyne, tuo greičiau bus suvirškintas. O štai alkoholio ir gazuotų gėrimų derėtų vengti. Alkoholis siaurina kraujagysles, o dėl gazuotų gėrimų žarnyne kaupiasi dujos.

– Baltų miltų kepiniai lėtina žarnyno darbą, o sėlenos ir ruginiai miltai jį išvalo.

Profesija

Kenkianti klausai – diskotekų vedėjai, oro uostų darbuotojai ir pan.

Rizika

Anksčiau ar vėliau didelis garsas ir vibracija pažeidžia klausą.

Mityba

Riboti gyvulinius riebalus, druską, atsisakyti marinuotų, raugintų, rūkytų produktų. Taip pat majonezo, sojos padažo, garstyčių ir pan. Gerti mažiau kavos ir arbatos, ir apskritai gėrimų su kofeinu. Visiškai atsisakyti alkoholio.

Tokia dieta vadinama hipocholesteroline. Nesūraus maisto ryšį su klausos pagerėjimu įrodė JAV medikai. Pasirodo, mažas cholesterolio kiekis kraujyje teigiamai veikia klausą.

Profesija

Kenkianti regai – mokytojai, vadybininkai, tarnautojai, daug laiko praleidžiantys prie kompiuterių monitorių.

Rizika

Dėl nuolatinės įtampos ir netinkamo apšvietimo suprastėja regos aštrumas, gali atšokti tinklainė ir susidrumsti lęšiukas.

Mityba

– Valgyti kuo daugiau raudonų ir oranžinių vaisių bei daržovių (morkų, apelsinų, obuolių), grietinėlės ir rauginto pieno pro-duktų.

– Veršiena, jautiena, kalakutiena.

Kas gaunama iš tokio maisto

– Akims būtinas vitaminas A įsisavinamas tik su riebalais. Todėl morkas reikia valgyti su grietine arba grietinėle.

– Mėsoje, ypač veršienoje, yra daug geležies, ji būtina regos aštrumui išsaugoti. Tačiau nepatariama valgyti mėsą su košėmis, nes kai kuriose jų yra medžiagų, trukdančių pasisavinti geležį.

Parengė Ilona STONKUVIENĖ

“Sekundė”

SXC nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas