• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Moliūgai aprūpins geležimi ir cinku

2012 13 lapkričio
Moliūgai aprūpins geležimi ir cinku

Moliūgai – vienas didžiausių geležies šaltinių, o jų sėklos – gausiausias natūralus cinko šaltinis. Vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonėms cinkas reikalingas aterosklerozės ir širdies kraujagyslių ligų profilaktikai. Specialistai rekomenduoja suvalgyti bent dvidešimt sėklų ryte ir dieną prieš valgį. Beje, moliūgo sėklomis taip pat gali būti varomos kirmėlės.

Gydomųjų savybių turi ir moliūgo minkštimas. Jame gausu svarbiausių mikroelementų: kalio, kalcio, natrio, fosforo ir įvairių vitaminų, net vitamino K, kurio beveik nėra kitose daržovėse ir vaisiuose. Šis vitaminas dalyvauja kraujo krešėjimo procese, todėl jo trūkumas organizme sukelia nosies, dantenų ir netgi vidaus organų, virškinamojo trakto kraujavimą. Ši daržovė itin naudinga sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Esant mažakraujystei ir organizmo išsekimui, vertingiau valgyti neapdirbtą moliūgo minkštimą, kuriame gausu geležies.

Namų sąlygomis moliūgai puikiai išsilaiko 5–15 °C temperatūroje. Taip laikomi jie nepraranda savo gerųjų savybių iki pavasario. Norint išlaikyti moliūgus ilgiau, būtina pasirūpinti ventiliacija ir apsaugoti juos nuo saulės spindulių. Moliūgus taip pat galima supjaustyti ir šaldyti.

Tiršta moliūgų sriuba

1 l pieno, 3 morkos, 300 g moliūgo, 2 šaukštai manų kruopų, 1,5 šaukšto cukraus, druska, 50 g sviesto, 1,5 stiklinės sūdyto ir saldinto vandens

Užvirkite 1,5 stiklinės pasūdyto ir pasaldinto vandens. Į jį sudėkite stambia tarka sutarkuotas morkas, moliūgą ir suberkite manus. Pavirkite apie 5 min. Tuomet supilkite pieną. Užvirkite, uždenkite dangčiu ir palikite 5 min. Patiekdami į kiekvieną lėkštę įdėkite po gabalėlį sviesto.

Spurgos su moliūgais

500 g moliūgo, 2,5 stiklinės miltų, 2 šaukštai cukraus, 15 g mielių, 500 ml saulėgrąžų aliejaus, 2–3 šaukštai cukraus pudros

Pasūdytame vandenyje išvirkite moliūgą, sutrinkite iki vientisos masės ir atvėsinkite. Į gautą masę įdėkite mieles, suberkite miltus ir cukrų, įpilkite šaukštą aliejaus. Užmaišykite tešlą ir palikti 2 val. pakilti. Pakilusi tešla neturi lipti prie pirštų (jei limpa, įdėkite dar miltų). Iš jos lipdykite rutuliukus arba kitos formos spurgas ir kepkite aliejuje iki auksinės spalvos. Iškepusias spurgas gausiai apibarstykite cukraus pudra.

Moliūgų duona

300 g moliūgų tyrės, 2 šaukšteliai sausų mielių, 2 šaukšteliai medaus, 2 šaukšteliai druskos, 500 g miltų, 1 sauja moliūgų sėklų, 1 kaišinio trynys, 1 šaukštas pieno

Apie 400 g moliūgo išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirtą moliūgą sutrinkite smulkintuvu arba per sietelį. Mieles sudėkite į 60 ml nuoviro. Palaukite 5 min. ir supilkite medų. Miltus sumaišykite su druska ir moliūgų sėklomis. Viduryje miltų padarykite duobutę ir įpilkite mieles su medumi ir moliūgų tyrę. Išmaišykite ir minkykite. Jei reikia, pridėkite miltų. Minkykite tol, kol gausis minkšta tešla (apie 10 min.). Palikite šiltai pakilti. Pakilusią tešla vėl minkykite ir dėkite į kepimo formą. Dar kartą palikite šiltai, kol pakils. Viršų aptepkite kiaušinio trynio ir 1 šaukšto pieno mišiniu. Apibarstykite moliūgų sėklomis. Kepkite pusvalandį 200 °C temperatūroje.

Moliūgų ir apelsinų džemas

700 g nuvalyto moliūgo, 300 g cukraus, 4 apelsinai, 1 apelsino žievelė, 1 cm tarkuoto imbiero, 0,5 citrinos sultys, žiupsnelis cinamono, kardamonas, muskato riešutas

Moliūgą sutarkuokite stambia tarka, užpilkite cukrumi ir palikite 3–8 val. Apelsinus nulupkite, nepamirškite 1 apelsiną gerai nuplauti ir nutarkuoti jo žievelę. Nuluptus apelsinus susmulkinkite.

Apelsinus sudėkite į moliūgų masę ir ant silpnos ugnies virkite vis pamaišydami apie 20 min. Tada sudėkite tarkuotą imbierą, suberkite prieskonius ir supilkite citrinos sultis. Dar virkite apie 30 minučių. Prieš virimo pabaigą džemą intensyviai maišykite, kad neprisviltų. Išvirtą džemą supilstykite į iškaitintus stiklainius.

Ieva Radzevičiūtė

Vido Venslaviškio nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas