• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Moliūguose – vitaminų lobynas

2019 10 rugsėjo
Moliūguose – vitaminų lobynas
Mineralų puokštė
šie geltonieji milžinai turi gausybę naudingųjų medžiagų, dėl to neretai moliūgai vadinami natūraliu polivitaminu. Viename moliūge yra apie 92 proc. vandens, 5–14 proc. angliavandenių (cukrų, krakmolo, ląstelienos), 1,1–1,7 proc. pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, seleno, cinko druskų), vitaminų (C, B1 , B2, PP, karoteno).
Tai – itin naudinga daržovė, nes moliūgą galima suvartoti visą: tiek minkštimą, tiek sėklas, tiek ir žievę. Moliūgo sėklose yra 36–52 proc. riebalinio aliejaus, fitosterolio, dervinių medžiagų ir organinių rūgščių. Šių daržovių sėklų aliejus itin vertingas: jame be omega-3 ir omega-6, yra dar 13 riebalų rūgščių. Taip pat sėklose gausu cinko, seleno, kuris stabdo odos senėjimą.

Universali daržovė 

 

Jei moliūgai gerai užderėjo, spėk suktis virtuvėje. Juos galima virti, kepti, konservuoti. Tereikia išlaisvinti kulinarinę fantaziją ir išbandyti daugybę sveikų ir skanių patiekalų: troškinių, sriubų, košių, įvairiausių salotų ir daržovių asorti žiemai. Moliūgai puikiai tinka ir desertams – blynams, pyragams, vertingoms uogienėms ir tyrėms gaminti. Iš jų galima spausti ir pikantiško skonio sultis.
Moliūgų vaisiai skiriasi spalva, dydžiu ir forma. Dažniausiai moliūgo skonis priklauso nuo jo minkštimo spalvos: jei jis šviesus – skonis bus saldus, tad labiau tinkamas desertams. Pats skaniausias – muskatinės rūšies moliūgas. Jie būna tiek apvalūs, tiek pailgi, kai kurių forma – panaši į gitaros. Jų žievė esti plona ir jie turi daug naudingojo minkštimo.
Iš džiovinto moliūgo minkštimo galima pasigaminti miltų, kurie pravers kepant blynus, o sudžiovinta ir sumalta žievė puikiai tiks kavai, pyragaičiams, sausainiams pagardinti.
www.sveikatossodas.lt nuotr.
Ne tik maistas, bet ir vaistas

 

Moliūgą ne tik skanu, bet ir sveika valgyti. Dėl gerųjų savybių jis gali būti naudojamas įvairiems negalavimams gydyti. Juos patartina valgyti sergantiesiems ateroskleroze (padeda pašalinti iš organizmo cholesterolį), skrandžio, žarnyno, kepenų, inkstų ir tulžies ligomis.
Moliūgų minkštime yra nedaug organinių rūgščių ir ląstelienos, tad jie ypač tinka sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Sultyse yra daug karotino, kuris mažina skrandžio uždegimus, malšina skausmą sergant gastritu.
Ypač vertingos sėklos – jos vartojamos esant skausmingam šlapinimuisi, sergant prostatos adenoma. Moliūgų sėklų milteliai ir jų nuoviras padeda išvalyti žarnyną nuo kaspinuočių ir askaridžių.
Moliūgas pagelbės, jei kankina nemiga, nerimas: tuomet nakčiai rekomenduojama išgerti puodelį moliūgų nuoviro su medumi. Šios daržovės gerina smegenų veiką, o 400 g moliūgo kasdien sustiprins dantis ir aprūpins organizmą fluoro paros norma.

 

Verta žinoti

šviežių moliūgų sultys gerina žarnyno peristaltiką, gerai varo šlapimą. Be to, kad šios daržovės turi dietinių ir valomųjų savybių, jos puikiai tinka grožio kaukių gamybai: moliūgo kaukės minkština, maitina ir drėkina odą. Galima pasigaminti ir kūno šveitiklį bei plaukų kondicionierių. Taip pat šių daržovių minkštimu gydomi nudegimai, pažeista oda, egzema, dedervinės.

 


 

 Receptai

 

Orinis moliūgo pyragas

Reikės:

250 g moliūgo,
2 šaukštų cukraus,
3 šaukštų cukraus pudros,
2 kiaušinių baltymų,
vanilinio cukrus arba esencijos.

Moliūgo minkštimą išvirti nedideliame kiekyje pieno, atšaldyti, pertrinti per sietelį ar sumalti, įberti cukraus ir išmaišyti.
Kiaušinio baltymus išplakti su cukraus pudra iki standumo, tada iš lėto maišant supilti į moliūgo masę ir viską gerai išmaišyti.
Masę sudėti į sviestu pateptą ir džiūvėsiais pabarstytą skardą. Viršuje peiliu išbraižyti tinklelį, pabarstyti cukrumi ir kišti į karštą orkaitę. Galima įdėti vanilinio cukraus arba esencijos, cinamono, citrinos ar apelsino žievelės.
Pixabay.com/Efraimstochter nuotr.

Kreminė sriuba išskobtame moliūge

6 porcijoms reikės:

 

1,5 l daržovių sultinio,
1 didesnio svogūno (labai smulkiai sutarkuojame),
500 g moliūgo minkštimo (supjaustome 2 cm gabalėliais),
vidutinio dydžio moliūgo (jį išskobsime),
2 skiltelių česnako (smulkiai sutarkuojame),
aitriosios paprikos,
1 bulvės
120 ml grietinėlės,
petražolių, druskos – pagal skonį,
truputį imbiero (jį reikia sutarkuoti arba galima pakeisti keliais šaukštais natūralių apelsino sulčių).

Dideliame puode užvirkite sultinį, sudėkite moliūgo minkštimą, bulvę, svogūną, česnaką, pipirą ir pavirkite maždaug 40 min.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Moliūgą nuplaukite, nupjaukite viršų (1/3 moliūgo), išskobkite vidų (jį galite panaudoti sriubai). Išorines sieneles patepkite aliejumi. Išskobtą moliūgą naudosite kaip dubenėlį sriubai. Įkiškite moliūgą į orkaitę ir pakepkite 30 min. Ištraukite, apgobkite rankšluosčiu, kad neatvėstų.
Puode virusias daržoves sutrinkite smulkintuvu ir dar pavirkite 10 min.
Sriubą supilkite į išskobtą moliūgą, užpilkite grietinėlės ir apibarstykite kapotomis petražolėmis. Patiekalą galima paskaninti tarkuotu sūriu, patiekti su orkaitėje kepintomis batono riekėmis, įtrintomis česnaku.
Skanaus!

Aigustė TAVORAITĖ

 

Pixabay.com/Jill Wellington nuotr.
Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą

Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą

2022 16 rugsėjo
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Top 5 vasaros BBQ patiekalai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas