Kuo naudingas kalcis?
Kalcis – svarbi kaulų, dantų, plaukų, nagų, taip pat ir kraujo sudedamoji dalis. Jis būtinas nervų, kraujotakos ir širdies sistemų veiklai, medžiagų apykaitai. Kalcis reguliuoja raumenų susitraukimus, be to, yra susijęs ir su alerginėmis organizmo reakcijomis. Neužtikrinant pakankamo jo kiekio ir ilgą laiką jaučiant šio mineralo stygių, žmogų gali pradėti varginti nugaros ir kojų traukuliai, kaulų bei juosmens skausmai, stuburo išlinkimas, padažnėjęs širdies ritmas.
Kalcio trūkumas gali tapti ir mažakraujystės, herpeso bei dažnų peršalimų priežastimi. Jei lygintume su kitais mineralais, kalcio mūsų organizme (kauluose ir kraujyje) yra labai daug – apie 2 proc. viso kūno svorio, taigi 1-1,5 kg. Jo atsargas mes sukaupiame iki paauglystės, o vėliau tik papildome, kad atsinaujintų pasenusios kaulų ląstelės.
Kiek kalcio reikia būtent Jūsų organizmui galite pasitikrinti lentelėje nr. 2, kur pateikta rekomenduojama kalcio norma per parą.
Lentelė nr. 1. Rekomenduoja kalcio dienos norma
Amžius
|
Rekomenduojamas kalcio kiekis mg/ parą
|
Naujagimiai ir kūdikiai iki 6 mėnesių
|
400
|
1-5 metų
|
600
|
6-10 metų
|
800-1200
|
Paaugliai ir jaunuoliai (nuo 11 iki 24 metų)
|
1200-1500
|
Suaugusieji
|
1000
|
Nėščios moterys
|
1000-1200
|
Senjorai
|
1200
|
Kokie pavojai tyko vartojant pieną ir jo produktus?
Atliekant mokslinius tyrimus pastebėta, kad odos liga akne serga tiek mėsos valgytojai, tiek geriantys pieną vegetarai. Daugybė dermatologų jau pataria ligoniams atsisakyti pieno ir jo produktų. Taikant įprastą gydymą, pašalinus iš mitybos raciono pieną, gaunami nuostabūs rezultatai. Pieno produkcijos negalima valgyti mažiausiai pusę metų, bet tai tikrai pasiteisina.
Gali kilti klausimas „Koks gi pienas kenkia?“ Ogi bet koks: ir nugriebtas, ir rūgštus, ir kitoks, o taip pat ir jo produktai. Aleksandro Čupruno – natūralios medicinos vadovo – straipsniuose teigiama, kad įvairiausi skanumynai, pagaminti iš pieno, ypatingai padidina sergamumą akne. Taip pat statistika byloja, kad itin dažnai kaulų liga – osteoporoze, kurią sukelia būtent kalcio trūkumas, serga žmonės, vartojantys didelius pieno ir jo produktų kiekius.
Kalifornijos specialistai teigia, kad būtent kalcis iš pieno vysto senatvines ligas, stabdydamas aktyvią smegenų veiklą. Mėgstančiųjų varškę ir pieną galvos smegenų žievėje yra daug daugiau pakenktų audinių, nei pas tuos, kurie šių produktų nevalgo.
Alternatyvos
Taigi laktozės netoleravimas ir alergija karvės pienui gali pasireikšti tiek kūdikystėje, tiek (nors ir rečiau) vyresniame amžiuje. Įvairiais moksliniais tyrimais nustatyta, jog pienas yra vienas iš dažniausių organizmo netoleruojamų produktų. Šis maisto produktas yra sudarytas iš daugelio specifinių baltymų. Didžiausią jų dalį sudaro pieno kazeinas. Kiti du svarbūs pieno baltymai yra alfa-laktalbuminas ir beta-laktoglobulinas.
Kiekvieną iš mūsų tai verčia susimąstyti: kaip užtikrinti pakankamą kalcio kiekį mityboje, jei negalime vartoti pieno produktų? Juk visai nesvarbu, koks bebūtų žmogaus amžius, kalcio reikia kiekvienam. Nesibaiminkite, pienas tikrai nėra pagrindinis kalcio šaltinis. Tad galite drąsiai konsultuotis su dietologu ar mitybos specialistu. Alternatyvų iš tiesų yra nemažai. Žinokite, kad yra produktų, kurių šimte gramų kalcio yra net daugiau nei piene. Tai migdolai, sojų miltai, braziliniai riešutai, špinatai, smulkios žuvytės, valgomos su kaulais. Ir tai tik keletas pavyzdžių. Daugiau kalcio šaltinių – žr. lentelę Nr. 2.
Kūdikiams ir mažiems vaikams
Kūdikių tėveliams svarbu žinoti, jog laktazės nepakankamumas diagnozuojamas vos ne kas trečiam kūdikiui. Dažniausiai laktozės netoleravimo priežastis kūdikystėje byloja ne apie tikrąjį laktazės nepakankamumą, bet apie netinkamą žindymą. Gydytojų teigimu, tikrasis nepakankamumas vaikams pasireiškia tik sulaukus 3–6 metų amžiaus. Pirminis nepakankamumas, arba galaktozemija, – reta liga, pasireiškianti viduriavimu, vėmimu, kepenų ir blužnies padidėjimu, gelta. Tokie vaikučiai turi būti maitinami tik laktozės neturinčiais mišiniais. Esant laktazės nepakankamumui, kūdikiams gali būti paskirta vartoti fermentą laktazę. Atminkite, jog natūralų žindymą svarbu tęsti kiek įmanoma ilgiau (mažiausiai iki 4-6 mėnesių).
Na, o šiek tiek paaugusiems vaikams, netoleruojantiems laktozės arba turintiems alergiją pieno produktams, rekomenduojama valgyti augalinės kilmės pieno gėrimus: ryžių, sojų, avižų, migdolų ir kt. Kai kuriems ūgtelėjusiems vaikučiams, alergiškiems pieno produktams, rekomenduojamas mažomis dozėmis (pradedant po 5g (1 v.šaukštas) pirmą dieną, 10g antrą dieną ir t.t. iki 200g) natūralus, termiškai neapdorotas jogurtas. Jo gamyboje naudojami mikroorganizmai gamina ir laktazę, taigi jogurtas gali pasitarnauti kaip greitoji ir natūrali pagalba žarnynui. Be to, jogurte yra tik 75 procentai to laktozės kiekio, kurio yra identiškame pieno kiekyje. Tačiau nemažai kalcio galima gauti iš vaisių ir daržovių, kurios yra nepelnytai pamirštos kaip natūralus kalcio šaltinis. Jo turi žalios spalvos lapinės daržovės, tokios kaip salotos, špinatai, salierai. Taip pat nepamirškite chia sėklų, apelsinų, morkų, figų.
Svarbu žinoti ir tai, jog kai kuriuose vaistuose yra laktozės (pvz.: preparatai su gerosiomis bakterijomis)! To kiekio gali pakakti, kad atsirastų nemalonūs simptomai, todėl atidžiai skaitykite informacinius lapelius.
The Academy of Nutrition and Dietetics ir American Academy of Pediatrics (AAP) teigia, jog „Tinkamai subalansuota vegetariška ir veganiška mityba yra sveika ir tinkama kūdikiams bei vaikams.“ šios organizacijos komentaruose apie augalinę vaikų mitybą tvirtina, jog karvės pienas išvis nerekomenduojamas pirmaisiais vaiko metais dėl jo sudėtyje esančių netinkamų baltymų, riebalų ir angliavandenių proporcijų.
Suaugusiems
Suaugusiesiems, kaip ir vaikams, taip pat galima vartoti tą patį termiškai neapdorotą jogurtą ir prieš tai išvardintus vaisius bei daržoves. Visa tai galima papildyti kitais maisto produktais, tokiais kaip: žuvis, austrės, kalmarai, pupelės, kopūstai, brokoliai. Beje, lygiai toks pat kalcio kiekis, kuris pasisavinamas geriant pieną, gaunamas valgant sojos pupeles.
Taigi kaip jau supratote, kalcis ypatingai svarbus mūsų kaulų tvirtumui. Štai dar vienas įdomus faktas apie tai:
Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad ištyrus labai daug vaisių nustatyta, jog džiovintos slyvos turi didžiausią teigiamą poveikį kaulų tankiui. Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 100 vyresnio amžiaus moterų. Viena grupė (55 moterys) per dieną suvalgydavo 100 g (apie 10 slyvų) džiovintų slyvų per dieną, tuo tarpu kita grupė vartojo tokį patį kiekį džiovintų obuolių. Abi grupės moterų taip pat gavo 500 mg kalcio ir 400 IU vitamino D per dieną. Metus laiko moterys, vartojusios slyvas, turėjo žymiai didesnį kaulų tankį nei tos, kurios valgė džiovintus obuolius. Panašūs rezultatai buvo ir ankstesnėje trumpesnio laikotarpio studijoje, kur taip pat slyvas vartojusios moterys turėjo didesnį kaulų tankį.
Sxc.hu – Andrea Kratzenberg nuotr.
Teigiama, kad slyvos mažina kaulų resorbciją (kaulų ardymą). Kaulinis audinys yra nuolat perdirbamas/ardomas (tai atlieka ląstelės osteoklastai) ir po to vėl iš naujo „gaminamas“ naujas kaulas (tai atlieka ląstelės osteoblastai). Jei kaulų ardymas prilygsta statymui, tai kaulų tankis ir išlieka stabilus, bet jei ardymas viršija statymą, tai kaulų tankis pradeda mažėti ir per ilgesnį laiką gali išsivystyti osteoporozė ar padidėti kaulų lūžių rizika.
Kuriuose maisto produktuose yra daugiausia kalcio?
Žemiau pateiktoje lentelėje (žr. lentelė nr.2) išvardyti maisto produktai, kuriuose kalcio yra daugiausia. Duomenys pateikti nuo didžiausią kalcio kiekį turinčių produktų iki mažiausiai kalciu aprūpinančių produktų. Lentelė baigiama motinos pienu, kuris yra vienintelis natūralus pieno kalcio šaltinis, skirtas žmonėms nuo kūdikystės. Nurodytų duomenų šaltinis yra USDA (Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamentas, Maistingųjų medžiagų duomenų bazė).
Lentelė nr.2 Natūralūs kalcio šaltiniai (kiekis 100 g produkto)
Nr.
|
šaltinis
|
Kalcis mg
|
Viso riebalųg
|
Sočiųjų riebalų g
|
Cholesterolis mg
|
Baltymai g
|
Magnis mg
|
Geležis mg
|
Maistinės skaidulos g
|
Energetinė vertė kcal
|
1
|
Prieskoniai, salierai sėklos
|
1767.000
|
25.270
|
2.190
|
0.000
|
18.070
|
440.000
|
44.900
|
11.800
|
392.000
|
2
|
Sėklos, sisymbrium sp. sėklos, sveikos, džiovintos
|
1633.000
|
4.600
|
0.902
|
0.000
|
12.140
|
314.000
|
0.110
|
n.d.**
|
318.000
|
3
|
Prieskoniai, krapų sėklos
|
1516.000
|
14.540
|
0.730
|
0.000
|
15.980
|
256.000
|
16.330
|
21.100
|
305.000
|
4
|
Prieskoniai, aguonų sėklos
|
1438.000
|
41.560
|
4.517
|
0.000
|
17.990
|
347.000
|
9.760
|
19.500
|
525.000
|
5
|
Prieskoniai, pankolio sėklos
|
1196.000
|
14.870
|
0.480
|
0.000
|
15.800
|
385.000
|
18.540
|
39.800
|
345.000
|
6
|
Sezamo sėklos
|
975.000
|
49.670
|
6.957
|
0.000
|
17.730
|
351.000
|
14.550
|
11.800
|
573.000
|
7
|
Prieskoniai, kmynų sėklos
|
931.000
|
22.270
|
1.535
|
0.000
|
17.810
|
366.000
|
66.360
|
10.500
|
375.000
|
8
|
Prieskoniai, kalendros sėklos
|
709.000
|
17.770
|
0.990
|
0.000
|
12.370
|
330.000
|
16.320
|
41.900
|
298.000
|
9
|
Prieskoniai, kmynų sėklos
|
689.000
|
14.590
|
0.620
|
0.000
|
19.770
|
258.000
|
16.230
|
38.000
|
333.000
|
10
|
Tofu, žalias, tvirtas, paruoštas su kalcio sulfatu
|
683.000
|
8.720
|
1.261
|
0.000
|
15.780
|
58.000
|
10.470
|
2.300
|
145.000
|
11
|
Prieskoniai, anyžių sėklos
|
646.000
|
15.900
|
0.586
|
0.000
|
17.600
|
170.000
|
36.960
|
14.600
|
337.000
|
12
|
Sėklos, džiovintos chia sėklos
|
631.000
|
30.750
|
3.176
|
0.000
|
15.620
|
n.d.*
|
n.d.*
|
37.700
|
490.000
|
13
|
Prieskoniai, geltonos garstyčių sėklos
|
521.000
|
28.760
|
1.460
|
0.000
|
24.940
|
298.000
|
9.980
|
14.700
|
469.000
|
14
|
Žalios winged, pupelės, subrendusios sėklos
|
440.000
|
16.320
|
2.303
|
0.000
|
29.650
|
179.000
|
13.440
|
n.d.**
|
409.000
|
15
|
Sezamo sviestas, tahini
|
426.000
|
53.760
|
7.529
|
0.000
|
17.000
|
95.000
|
8.950
|
9.300
|
595.000
|
16
|
Sojų pupelės, subrendusios sėklos*
|
277.000
|
19.940
|
2.884
|
0.000
|
36.490
|
280.000
|
15.700
|
9.300
|
416.000
|
17
|
Riešutai, migdolų sviestas, paprastieji, be pridėtinės druskos
|
270.000
|
59.100
|
5.602
|
0.000
|
15.080
|
303.000
|
3.700
|
3.700
|
633.000
|
18
|
Lazdynų riešutai, migdolai
|
248.000
|
50.640
|
3.881
|
0.000
|
21.260
|
275.000
|
4.290
|
11.800
|
578.000
|
19
|
šviežia pipirmėtė
|
243.000
|
0.940
|
0.246
|
0.000
|
3.750
|
80.000
|
5.080
|
8.000
|
70.000
|
20
|
Baltos pupelės, subrendusios sėklos*
|
240.000
|
0.850
|
0.219
|
0.000
|
23.360
|
190.000
|
10.440
|
15.200
|
333.000
|
|
|
Kalcis mg
|
Viso riebalų g
|
Sočiųjų riebalų g
|
Cholesterolis mg
|
Baltymai g
|
Magnis mg
|
Geležis mg
|
Maistinės skaidulos g
|
Energetinė vertė kcal
|
21
|
šviežių krapų weed
|
208.000
|
1.120
|
0.060
|
0.000
|
3.460
|
55.000
|
6.590
|
2.100
|
43000
|
22
|
šviežia mėta
|
199.000
|
0.730
|
0.191
|
0.000
|
3.290
|
63.000
|
11.870
|
6.800
|
44.000
|
23
|
Sėmenys
|
199.000
|
34.000
|
3.196
|
0.000
|
19.500
|
362.000
|
6.220
|
27.900
|
492.000
|
24
|
Žalios sojų pupelės
|
197.000
|
6.800
|
0.786
|
0.000
|
12.950
|
65.000
|
3.550
|
4.200
|
147.000
|
25
|
Pupelės, kidney,
california red,
subrendusios sėklos*
|
195.000
|
0.250
|
0.036
|
0.000
|
24.370
|
160.000
|
9.350
|
24.900
|
330.000
|
26
|
Avių pienas
|
193.400
|
7.000
|
4.603
|
27.000
|
5.980
|
18.360
|
0.100
|
0.000
|
107.808
|
27
|
Ropės žalumynai*
|
190.000
|
0.300
|
0.070
|
0.000
|
1.500
|
31.000
|
1.100
|
3.200
|
27.000
|
28
|
Žalia pienė
|
187.000
|
0.700
|
0.170
|
0.000
|
2.700
|
36.000
|
3.100
|
3.500
|
45.000
|
29
|
Prancūziškos pupelės,subrendusios sėklos*
|
186.000
|
2.020
|
0.221
|
0.000
|
18.810
|
188.000
|
3.400
|
25.200
|
343.000
|
30
|
šviežias bazilikas
|
177.000
|
0.640
|
0.041
|
0.000
|
3.150
|
64.000
|
3.170
|
1.600
|
23.000
|
31
|
Prieskoniai, vaistinės ožragės sėklos
|
176.000
|
6.410
|
1.460
|
0.000
|
23.000
|
191.000
|
33.530
|
24.600
|
323.000
|
32
|
Riešutai, braziliniai riešutai, džiovinti, unblanched
|
176.000
|
66.220
|
16.154
|
0.000
|
14.340
|
225.000
|
3.400
|
5.400
|
656.000
|
33
|
šiaurės pupelės, subrendusios sėklos*
|
175.000
|
1.140
|
0.356
|
0.000
|
21.860
|
189.000
|
5.470
|
20.200
|
339.000
|
34
|
Mažos baltos, pupelės subrendusios sėklos*
|
173.000
|
1.180
|
0.304
|
0.000
|
21.110
|
183.000
|
7.730
|
24.900
|
336.000
|
35
|
Jūros dumbliai, rudadumbliai*
|
168.000
|
0.560
|
0.247
|
0.000
|
1.680
|
121.000
|
2.850
|
1.300
|
43.000
|
36
|
Jūros dumbliai, rudadumbliai*
|
166.000
|
2.600
|
0.671
|
0.000
|
22.000
|
222.000
|
7.010
|
25.100
|
345.000
|
37
|
Lotoso sėklos
|
163.000
|
1.970
|
0.330
|
0.000
|
15.410
|
210.000
|
3.530
|
n.d.*
|
332.000
|
38
|
Tofu, firm, pagamintas su kalcio sulfatu ir magnio chloridu
|
162.000
|
4.460
|
0.646
|
0.000
|
8.040
|
46.000
|
1.450
|
0.400
|
77.000
|
39
|
Arugula*
|
160.000
|
0.660
|
0.086
|
0.000
|
2.580
|
47.000
|
1.460
|
1.600
|
25.000
|
40
|
Navy pupelės, brandžios sėklos*
|
155.000
|
1.280
|
0.331
|
0.000
|
22.330
|
173.000
|
6.440
|
24.400
|
335.000
|
41
|
Drugių pupelės, subrendusios sėklos*
|
150.000
|
1.610
|
0.364
|
0.000
|
22.940
|
381.000
|
10.850
|
n.d.*
|
343.000
|
42
|
Jūros dumbliai, wakame*
|
150.000
|
0.640
|
0.130
|
0.000
|
3.030
|
107.000
|
2.180
|
0.500
|
45.000
|
43
|
Gūžinės salotos Collards*
|
145.000
|
0.420
|
0.055
|
0.000
|
2.450
|
9.000
|
0.190
|
3.600
|
30.000
|
44
|
Figos, džiovintos, nevirtos
|
144.000
|
1.170
|
0.234
|
0.000
|
3.050
|
59.000
|
2.230
|
12.200
|
255.000
|
45
|
Pupelės, kidney, visų rūšių, subrendusios sėklos*
|
143.000
|
0.830
|
0.120
|
0.000
|
23.580
|
140.000
|
8.200
|
24.900
|
333.000
|
46
|
Mungo pupelės, subrendusios sėklos*
|
138.000
|
1.640
|
0.114
|
0.000
|
25.210
|
267.000
|
7.570
|
18.300
|
341.000
|
47
|
Žalios petražolės
|
138.000
|
0.790
|
0.132
|
0.000
|
2.970
|
50.000
|
6.200
|
3.300
|
36.000
|
48
|
YardLong pupelės, subrendusios sėklos*
|
138.000
|
1.310
|
0.339
|
0.000
|
24.330
|
338.000
|
8.610
|
11.000
|
347.000
|
49
|
Žali lapiniai kopūstai
|
135.000
|
0.700
|
0.091
|
0.000
|
3.300
|
34.000
|
1.700
|
2.000
|
50.000
|
50
|
Ožkų pienas
|
133.500
|
4.140
|
2.667
|
11.400
|
3.560
|
13.970
|
0.050
|
0.000
|
68.813
|
51
|
Mung pupelės, subrendusios sėklos*
|
132.000
|
1.150
|
0.348
|
0.000
|
23.860
|
189.000
|
6.740
|
16.300
|
347.000
|
52
|
Raudonosios karališkos pupelės, subrendusios sėklos*
|
131.000
|
0.450
|
0.065
|
0.000
|
25.330
|
138.000
|
8.700
|
24.900
|
329.000
|
53
|
Ružavos pupelės,subrendusios sėklos*
|
130.000
|
1.130
|
0.292
|
0.000
|
20.960
|
182.000
|
6.770
|
12.700
|
343.000
|
54
|
Krienų šaknys*
|
128.000
|
0.630
|
n.d.*
|
0.000
|
4.800
|
69.000
|
1.030
|
7.700
|
109.000
|
55
|
Sapnguolinėspupelės, (Roman), subrendusios sėklos*
|
127.000
|
1.230
|
0.316
|
0.000
|
23.030
|
156.000
|
5.000
|
24.700
|
335.000
|
56
|
Juodos pupelės, brandžios sėklos*
|
123.000
|
1.420
|
0.366
|
0.000
|
21.600
|
171.000
|
5.020
|
15.200
|
341.000
|
57
|
Liesas pienas
|
123.000
|
0.180
|
0.117
|
2.000
|
3.410
|
11.000
|
0.040
|
0.000
|
35.000
|
58
|
Pinto pupelės, subrendusios sėklos*
|
121.000
|
1.130
|
0.235
|
0.000
|
20.880
|
159.000
|
5.880
|
24.400
|
340.000
|
59
|
Rėžiukai*
|
120.000
|
0.100
|
0.027
|
0.000
|
2.300
|
21.000
|
0.200
|
1.500
|
11.000
|
60
|
Karvės pienas, skystame pavidale, 3,7% masės pieno riebalų
|
119.000
|
3.660
|
2.278
|
14.300
|
3.280
|
13.400
|
0.050
|
0.000
|
64.172
|
61
|
Saulėgrąžų sėklos
|
116.000
|
49.570
|
5.195
|
0.000
|
22.780
|
354.000
|
6.770
|
10.500
|
570.000
|
62
|
Riešutai, lazdyno arba amerikiniai
|
114.000
|
60.750
|
4.464
|
0.000
|
14.950
|
163.000
|
4.700
|
9.700
|
628.000
|
63
|
Tempeh
|
111.000
|
10.800
|
2.220
|
0.000
|
18.540
|
81.000
|
2.703
|
n.d.**
|
193.000
|
64
|
Tofu, minkštas, paruoštas su kalcio sulfatu ir magnio chloridu
|
111.000
|
3.690
|
0.533
|
0.000
|
6.550
|
27.000
|
1.110
|
0.200
|
61.000
|
65
|
Saulėje džiovinti pomidorai
|
110.000
|
2.970
|
0.426
|
0.000
|
14.110
|
194.000
|
9.090
|
12.300
|
258.000
|
66
|
Ispaniški žemės riešutai*
|
106.000
|
49.600
|
7.642
|
0.000
|
26.150
|
188.000
|
3.910
|
9.500
|
570.000
|
67
|
Avinžirniai,subrendusios sėklos
|
105.000
|
6.040
|
0.626
|
0.000
|
19.300
|
115.000
|
6.240
|
17.400
|
364.000
|
68
|
Angliški graikiniai riešutai
|
104.000
|
65.210
|
6.126
|
0.000
|
15.230
|
158.000
|
2.910
|
6.700
|
654.000
|
69
|
Fava pupelės, subendusios sėklos*
|
103.000
|
1.530
|
0.254
|
0.000
|
26.120
|
192.000
|
6.700
|
25.000
|
341.000
|
70
|
Garstyčių daigai, neapdirbti
|
103.000
|
0.200
|
0.010
|
0.000
|
2.700
|
32.000
|
1.460
|
3.300
|
26.000
|
71
|
Žalia cikorija
|
100.000
|
0.300
|
0.073
|
0.000
|
1.700
|
30.000
|
0.900
|
4.0
|
23.000
|
72
|
špinatai*
|
99.000
|
0.350
|
0.056
|
0.000
|
2.860
|
79.000
|
2.710
|
2.700
|
22.000
|
73
|
Sėklos, breadnuttree sėklos*
|
98.000
|
0.990
|
0.267
|
0.000
|
5.970
|
68.000
|
2.090
|
n.d.*
|
217.000
|
74
|
Tempeh, virtas
|
95.600
|
11.380
|
3.290
|
0.000
|
18.190
|
77.200
|
2.126
|
n.d.**
|
197.000
|
75
|
Serbentai, zante, džiovinti
|
86.000
|
0.270
|
0.028
|
0.000
|
4.080
|
41.000
|
3.260
|
6.800
|
283.000
|
76
|
Rabarbarai*
|
86.000
|
0.200
|
0.053
|
0.000
|
0.900
|
12.000
|
0.220
|
1.800
|
21.000
|
77
|
Riešutai, makadamijos riešutai*
|
85.000
|
75.770
|
12.061
|
0.000
|
7.910
|
130.000
|
3.690
|
8.600
|
718.000
|
78
|
Sparnuotos pupelės, nesubrendusios sėklos*
|
84.000
|
0.870
|
0.238
|
0.000
|
6.950
|
34.000
|
1.500
|
n.d.*
|
49.000
|
79
|
Raudonos pupelės, subrendusios sėklos*
|
83.000
|
1.060
|
0.154
|
0.000
|
22.530
|
138.000
|
6.690
|
15.200
|
337.000
|
80
|
Didelės lima pupelės,subrendusios sėklos
|
81.000
|
0.690
|
0.161
|
0.000
|
21.460
|
224.000
|
7.510
|
19.000
|
338.000
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
81
|
Okra*
|
81.000
|
0.100
|
0.026
|
0.000
|
2.000
|
57.000
|
0.800
|
3.200
|
33.000
|
82
|
Jūros dumbliai, irishmoss*
|
72.000
|
0.160
|
0.033
|
0.000
|
1.510
|
144.000
|
8.900
|
1.300
|
49.000
|
83
|
Pekano riešutai
|
70.000
|
71.970
|
6.175
|
0.000
|
9.170
|
121.000
|
2.530
|
9.600
|
691.000
|
84
|
Jūros dumblių kriauklė*
|
70.000
|
0.280
|
0.061
|
0.000
|
5.810
|
2.000
|
1.800
|
0.300
|
35.000
|
85
|
Salotos, looseleaf*
|
68.000
|
0.300
|
0.039
|
0.000
|
1.300
|
11.000
|
1.400
|
1.900
|
18.000
|
86
|
Daigintos sojų pupelės, subrendusios sėklos*
|
67.000
|
6.700
|
0.929
|
0.000
|
13.090
|
72.000
|
2.100
|
1.100
|
122.000
|
87
|
Pupelės, Adzuki, subrendusios sėklos*
|
66.000
|
0.530
|
0.191
|
0.000
|
19.870
|
127.000
|
4.980
|
12.700
|
329.000
|
88
|
Pelekinės žuvys, otai, Atlanto ir Ramiojo vandenyno, virtos, rūkytos
|
60.000
|
2.940
|
0.417
|
41.000
|
26.690
|
107.000
|
1.070
|
0.000
|
140.000
|
89
|
Bolivinė balanda (kinva)
|
60.000
|
5.800
|
0.590
|
0.000
|
13.100
|
210.000
|
9.250
|
5.900
|
374.000
|
90
|
Pinto pupelės, nesubrendusios sėklos, sušaldytos*
|
58.000
|
0.500
|
0.061
|
0.000
|
9.800
|
60.000
|
3.000
|
5.700
|
170.000
|
91
|
Riešutai, graikiniai riešutai, juodieji
|
58.000
|
56.580
|
3.628
|
0.000
|
24.350
|
202.000
|
3.070
|
5.000
|
607.000
|
92
|
Opuncija (Prickly pears)*
|
56.000
|
0.510
|
0.067
|
0.000
|
0.730
|
85.000
|
0.300
|
3.600
|
41.000
|
93
|
Virti ir kepti kiaušiniai
|
55.000
|
15.000
|
4.167
|
459.000
|
13.540
|
11.000
|
1.560
|
0.000
|
199.000
|
94
|
Avižos
|
54.000
|
6.900
|
1.217
|
0.000
|
16.890
|
177.000
|
4.720
|
10.600
|
389.000
|
95
|
Jūros dumbliai, agar*
|
54.000
|
0.030
|
0.006
|
0.000
|
0.540
|
67.000
|
1.860
|
0.500
|
26.000
|
96
|
Pupelės, Pinto, nesubrendusios sėklos, sušaldytos, virtos, sausos, be druskos
|
52.000
|
0.480
|
0.058
|
0.000
|
9.310
|
54.000
|
2.710
|
8.600
|
162.000
|
97
|
šveicarijos chard*
|
51.000
|
0.200
|
0.030
|
0.000
|
1.800
|
81.000
|
1.800
|
1.600
|
19.000
|
98
|
Lęšiai, subrendusios sėklos*
|
51.000
|
0.960
|
0.135
|
0.000
|
28.060
|
107.000
|
9.020
|
30.500
|
338.000
|
99
|
Slyvos, džiovintos, nevirtos
|
51.000
|
0.520
|
0.041
|
0.000
|
2.610
|
45.000
|
2.480
|
7.100
|
239.000
|
100
|
Kiaušiniai, kietai virti
|
50.000
|
10.610
|
3.267
|
424.000
|
12.580
|
10.000
|
1.190
|
0.000
|
155.000
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
101
|
Hiacinto pupelės, nesubrendusios sėklos*
|
50.000
|
0.200
|
0.088
|
0.000
|
2.100
|
40.000
|
0.740
|
n.d.**
|
46.000
|
102
|
Avinžirniai (garbanzo pupelės, Bengalijos gramų), subrendusios sėklos, virtos be druskos
|
49.000
|
2.590
|
0.269
|
0.000
|
8.860
|
48.000
|
2.890
|
7.600
|
164.000
|
103
|
Kiaušiniai, sveiki, žali, švieži
|
49.000
|
10.020
|
3.100
|
425.000
|
12.490
|
10.000
|
1.440
|
0.000
|
149.000
|
104
|
Razinos, be sėklų
|
49.000
|
0.460
|
0.150
|
0.000
|
3.220
|
33.000
|
2.080
|
4.000
|
300.000
|
105
|
Pupelės, šparaginės, žalios, sausos, be druskos
|
46.000
|
0.280
|
0.064
|
0.000
|
1.890
|
25.000
|
1.280
|
3.200
|
35.000
|
106
|
Lotoso šaknis, žaliava
|
45.000
|
0.100
|
0.030
|
0.000
|
2.600
|
23.000
|
1.160
|
4.900
|
74.000
|
107
|
Riešutai, anakardžio, skrudinti sausi, be druskos
|
45.000
|
46.350
|
9.157
|
0.000
|
15.310
|
260.000
|
6.000
|
3.000
|
574.000
|
108
|
Pupelės, Pinto, subrendusios sėklos, sudygę*
|
43.000
|
0.900
|
0.109
|
0.000
|
5.250
|
53.000
|
1.970
|
n.d.**
|
62.000
|
109
|
Žirniai, edible-podded*
|
43.000
|
0.200
|
0.039
|
0.000
|
2.800
|
24.000
|
2.080
|
2.600
|
42.000
|
110
|
Moliūgų ir Skvošas sėklų branduoliai
|
43.000
|
45.850
|
8.674
|
0.000
|
24.540
|
535.000
|
14.970
|
3.900
|
541.000
|
111
|
Varnalėša šaknys*
|
41.000
|
0.150
|
0.025
|
0.000
|
1.530
|
38.000
|
0.800
|
3.300
|
72.000
|
112
|
Paprastosios trūkažolės šaknys*
|
41.000
|
0.200
|
0.048
|
0.000
|
1.400
|
22.000
|
0.800
|
n.d.**
|
73.000
|
113
|
Žemės riešutų (arachisų) sviestas,chunk style
|
41.000
|
49.940
|
9.580
|
0.000
|
24.050
|
159.000
|
1.900
|
6.600
|
589.000
|
114
|
šilkmedžio uogos*
|
39.000
|
0.390
|
0.027
|
0.000
|
1.440
|
18.000
|
1.850
|
1.700
|
43.000
|
115
|
Pupelės, fava, pod, *
|
37.000
|
0.730
|
0.118
|
0.000
|
7.920
|
33.000
|
1.550
|
n.d.**
|
88.000
|
116
|
Pupelės, šparaginės*
|
37.000
|
0.120
|
0.026
|
0.000
|
1.820
|
25.000
|
1.040
|
3.400
|
31.000
|
117
|
Salotos, Cos arba Romaine*
|
36.000
|
0.200
|
0.026
|
0.000
|
1.620
|
6.000
|
1.100
|
1.700
|
14.000
|
118
|
Figos*
|
35.000
|
0.300
|
0.060
|
0.000
|
0.750
|
17.000
|
0.370
|
3.300
|
74.000
|
119
|
Pupelės, nesubrendusios sėklos*
|
34.000
|
0.860
|
0.198
|
0.000
|
6.840
|
58.000
|
3.140
|
4.900
|
113.000
|
120
|
Motinos pienas
|
32.200
|
4.380
|
2.009
|
13.900
|
1.030
|
3.400
|
0.030
|
0.000
|
69.563
|
* – termiškai neapdirbta
**N.d.- nėra duomenų
Svarbu žinoti
Norint, kad organizmas kalcį pasisavintų kuo geriau, reikėtų vartoti maisto produktus, kuriuose gausu vitamino E. Maisto papildai šalia bevertės mitybos tikrai neužtikrins tokio puikaus rezultato, kaip subalansuojant natūralius produktus.
Natūraliai vitaminas E randamas:
• kviečių daiguose
• kukurūzuose
• riešutuose
• špinatuose
• kukurūzų, sėmenų, alyvų bei saulėgrąžų aliejuje
• alyvuogėse
• šparaguose
• avokaduose
Kiti mineralai
Jei žinote kurio vitamino ar mineralo Jūsų organizmui labiausiai trūksta, šioje patogioje nuorodoje galite rasti suranguotus maisto produktus nuo turinčio didžiausią kiekį: http://www.ars.usda.gov/Services/docs.htm?docid=22769. Kairiajame stulpelyje susiraskite norimą mineralą, tada spustelkite dešiniajame Stulpelyje (Sorted by nutrient content) raidelę W.
SXC. hu – Zsuzsanna Kilian nuotr.