• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Negersi pieno – trūks kalcio?

2013 25 kovo
Negersi pieno – trūks kalcio?

Kuo naudingas kalcis?

Kalcis – svarbi kaulų, dantų, plaukų, nagų, taip pat ir kraujo sudedamoji dalis. Jis būtinas nervų, kraujotakos ir širdies sistemų veiklai, medžiagų apykaitai. Kalcis reguliuoja raumenų susitraukimus, be to, yra susijęs ir su alerginėmis organizmo reakcijomis. Neužtikrinant pakankamo jo kiekio ir ilgą laiką jaučiant šio mineralo stygių, žmogų gali pradėti varginti nugaros ir kojų traukuliai, kaulų bei juosmens skausmai, stuburo išlinkimas, padažnėjęs širdies ritmas.

Kalcio trūkumas gali tapti ir mažakraujystės, herpeso bei dažnų peršalimų priežastimi. Jei lygintume su kitais mineralais, kalcio mūsų organizme (kauluose ir kraujyje) yra labai daug – apie 2 proc. viso kūno svorio, taigi 1-1,5 kg. Jo atsargas mes sukaupiame iki paauglystės, o vėliau tik papildome, kad atsinaujintų pasenusios kaulų ląstelės.
Kiek kalcio reikia būtent Jūsų organizmui galite pasitikrinti lentelėje nr. 2, kur pateikta rekomenduojama kalcio norma per parą.

Lentelė nr. 1. Rekomenduoja kalcio dienos norma

Amžius
Rekomenduojamas kalcio kiekis mg/ parą
Naujagimiai ir kūdikiai iki 6 mėnesių
400
1-5 metų
600
6-10 metų
800-1200
Paaugliai ir jaunuoliai (nuo 11 iki 24 metų)
1200-1500
Suaugusieji 
1000
Nėščios moterys                                                            
1000-1200
Senjorai 
1200

Kokie pavojai tyko vartojant pieną ir jo produktus?

Atliekant mokslinius tyrimus pastebėta, kad odos liga akne serga tiek mėsos valgytojai, tiek geriantys pieną vegetarai. Daugybė dermatologų jau pataria ligoniams atsisakyti pieno ir jo produktų. Taikant įprastą gydymą, pašalinus iš mitybos raciono pieną, gaunami nuostabūs rezultatai. Pieno produkcijos negalima valgyti mažiausiai pusę metų, bet tai tikrai pasiteisina.

Gali kilti klausimas „Koks gi pienas kenkia?“ Ogi bet koks: ir nugriebtas, ir rūgštus, ir kitoks, o taip pat ir jo produktai. Aleksandro Čupruno – natūralios medicinos vadovo – straipsniuose teigiama, kad įvairiausi skanumynai, pagaminti iš pieno, ypatingai padidina sergamumą akne. Taip pat statistika byloja, kad itin dažnai kaulų liga – osteoporoze, kurią sukelia būtent kalcio trūkumas, serga žmonės, vartojantys didelius pieno ir jo produktų kiekius.

Kalifornijos specialistai teigia, kad būtent kalcis iš pieno vysto senatvines ligas, stabdydamas aktyvią smegenų veiklą. Mėgstančiųjų varškę ir pieną galvos smegenų žievėje yra daug daugiau pakenktų audinių, nei pas tuos, kurie šių produktų nevalgo.

Alternatyvos

Taigi laktozės netoleravimas ir alergija karvės pienui gali pasireikšti tiek kūdikystėje, tiek (nors ir rečiau) vyresniame amžiuje. Įvairiais moksliniais tyrimais nustatyta, jog pienas yra vienas iš dažniausių organizmo netoleruojamų produktų. Šis maisto produktas yra sudarytas iš daugelio specifinių baltymų. Didžiausią jų dalį sudaro pieno kazeinas. Kiti du svarbūs pieno baltymai yra alfa-laktalbuminas ir beta-laktoglobulinas.

Kiekvieną iš mūsų tai verčia susimąstyti: kaip užtikrinti pakankamą kalcio kiekį mityboje, jei negalime vartoti pieno produktų? Juk visai nesvarbu, koks bebūtų žmogaus amžius, kalcio reikia kiekvienam. Nesibaiminkite, pienas tikrai nėra pagrindinis kalcio šaltinis. Tad galite drąsiai konsultuotis su dietologu ar mitybos specialistu. Alternatyvų iš tiesų yra nemažai. Žinokite, kad yra produktų, kurių šimte gramų kalcio yra net daugiau nei piene. Tai migdolai, sojų miltai, braziliniai riešutai, špinatai, smulkios žuvytės, valgomos su kaulais. Ir tai tik keletas pavyzdžių. Daugiau kalcio šaltinių – žr. lentelę Nr. 2.

Kūdikiams ir mažiems vaikams

Kūdikių tėveliams svarbu žinoti, jog laktazės nepakankamumas diagnozuojamas vos ne kas trečiam kūdikiui. Dažniausiai laktozės netoleravimo priežastis kūdikystėje byloja ne apie tikrąjį laktazės nepakankamumą, bet apie netinkamą žindymą. Gydytojų teigimu, tikrasis nepakankamumas vaikams pasireiškia tik sulaukus 3–6 metų amžiaus. Pirminis nepakankamumas, arba galaktozemija, – reta liga, pasireiškianti viduriavimu, vėmimu, kepenų ir blužnies padidėjimu, gelta. Tokie vaikučiai turi būti maitinami tik laktozės neturinčiais mišiniais. Esant laktazės nepakankamumui, kūdikiams gali būti paskirta vartoti fermentą laktazę. Atminkite, jog natūralų žindymą svarbu tęsti kiek įmanoma ilgiau (mažiausiai iki 4-6 mėnesių).

Na, o šiek tiek paaugusiems vaikams, netoleruojantiems laktozės arba turintiems alergiją pieno produktams, rekomenduojama valgyti augalinės kilmės pieno gėrimus: ryžių, sojų, avižų, migdolų ir kt. Kai kuriems ūgtelėjusiems vaikučiams, alergiškiems pieno produktams, rekomenduojamas mažomis dozėmis (pradedant po 5g (1 v.šaukštas) pirmą dieną, 10g antrą dieną ir t.t. iki 200g) natūralus, termiškai neapdorotas jogurtas. Jo gamyboje naudojami mikroorganizmai gamina ir laktazę, taigi jogurtas gali pasitarnauti kaip greitoji ir natūrali pagalba žarnynui. Be to, jogurte yra tik 75 procentai to laktozės kiekio, kurio yra identiškame pieno kiekyje. Tačiau nemažai kalcio galima gauti iš vaisių ir daržovių, kurios yra nepelnytai pamirštos kaip natūralus kalcio šaltinis. Jo turi žalios spalvos lapinės daržovės, tokios kaip salotos, špinatai, salierai. Taip pat nepamirškite chia sėklų, apelsinų, morkų, figų.

Svarbu žinoti ir tai, jog kai kuriuose vaistuose yra laktozės (pvz.: preparatai su gerosiomis bakterijomis)! To kiekio gali pakakti, kad atsirastų nemalonūs simptomai, todėl atidžiai skaitykite informacinius lapelius.

The Academy of Nutrition and Dietetics ir American Academy of Pediatrics (AAP) teigia, jog „Tinkamai subalansuota vegetariška ir veganiška mityba yra sveika ir tinkama kūdikiams bei vaikams.“ šios organizacijos komentaruose apie augalinę vaikų mitybą tvirtina, jog karvės pienas išvis nerekomenduojamas pirmaisiais vaiko metais dėl jo sudėtyje esančių netinkamų baltymų, riebalų ir angliavandenių proporcijų.

Suaugusiems

Suaugusiesiems, kaip ir vaikams, taip pat galima vartoti tą patį termiškai neapdorotą jogurtą ir prieš tai išvardintus vaisius bei daržoves. Visa tai galima papildyti kitais maisto produktais, tokiais kaip: žuvis, austrės, kalmarai, pupelės, kopūstai, brokoliai. Beje, lygiai toks pat kalcio kiekis, kuris pasisavinamas geriant pieną, gaunamas valgant sojos pupeles.

Taigi kaip jau supratote, kalcis ypatingai svarbus mūsų kaulų tvirtumui. Štai dar vienas įdomus faktas apie tai:

Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad ištyrus labai daug vaisių nustatyta, jog džiovintos slyvos turi didžiausią teigiamą poveikį kaulų tankiui. Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 100 vyresnio amžiaus moterų. Viena grupė (55 moterys) per dieną suvalgydavo 100 g (apie 10 slyvų) džiovintų slyvų per dieną, tuo tarpu kita grupė vartojo tokį patį kiekį džiovintų obuolių. Abi grupės moterų taip pat gavo 500 mg kalcio ir 400 IU vitamino D per dieną. Metus laiko moterys, vartojusios slyvas, turėjo žymiai didesnį kaulų tankį nei tos, kurios valgė džiovintus obuolius. Panašūs rezultatai buvo ir ankstesnėje trumpesnio laikotarpio studijoje, kur taip pat slyvas vartojusios moterys turėjo didesnį kaulų tankį.

Sxc.hu – Andrea Kratzenberg nuotr.

Teigiama, kad slyvos mažina kaulų resorbciją (kaulų ardymą). Kaulinis audinys yra nuolat perdirbamas/ardomas (tai atlieka ląstelės osteoklastai) ir po to vėl iš naujo „gaminamas“ naujas kaulas (tai atlieka ląstelės osteoblastai). Jei kaulų ardymas prilygsta statymui, tai kaulų tankis ir išlieka stabilus, bet jei ardymas viršija statymą, tai kaulų tankis pradeda mažėti ir per ilgesnį laiką gali išsivystyti osteoporozė ar padidėti kaulų lūžių rizika.

Kuriuose maisto produktuose yra daugiausia kalcio?

Žemiau pateiktoje lentelėje (žr. lentelė nr.2) išvardyti maisto produktai, kuriuose kalcio yra daugiausia. Duomenys pateikti nuo didžiausią kalcio kiekį turinčių produktų iki mažiausiai kalciu aprūpinančių produktų. Lentelė baigiama motinos pienu, kuris yra vienintelis natūralus pieno kalcio šaltinis, skirtas žmonėms nuo kūdikystės. Nurodytų duomenų šaltinis yra USDA (Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamentas, Maistingųjų medžiagų duomenų bazė).

Lentelė nr.2 Natūralūs kalcio šaltiniai (kiekis 100 g produkto)
 

Nr.
šaltinis
 
Kalcis mg
Viso riebalųg
Sočiųjų riebalų g
Cholesterolis mg
Baltymai g
Magnis mg
Geležis mg
Maistinės skaidulos g
Energetinė vertė kcal
1
Prieskoniai, salierai sėklos
1767.000
25.270
2.190
0.000
18.070
440.000
44.900
11.800
392.000
2
Sėklos, sisymbrium sp. sėklos, sveikos, džiovintos
1633.000
4.600
0.902
0.000
12.140
314.000
0.110
n.d.**
 
318.000
3
Prieskoniai, krapų sėklos
1516.000
14.540
0.730
0.000
15.980
256.000
16.330
21.100
305.000
4
Prieskoniai, aguonų sėklos
1438.000
41.560
4.517
0.000
17.990
347.000
9.760
19.500
525.000
5
Prieskoniai, pankolio sėklos
1196.000
14.870
0.480
0.000
15.800
385.000
18.540
39.800
345.000
6
Sezamo sėklos
975.000
49.670
6.957
0.000
17.730
351.000
14.550
11.800
573.000
7
Prieskoniai, kmynų sėklos
931.000
22.270
1.535
0.000
17.810
366.000
66.360
10.500
375.000
8
Prieskoniai, kalendros sėklos
709.000
17.770
0.990
0.000
12.370
330.000
16.320
41.900
298.000
9
Prieskoniai, kmynų sėklos
689.000
14.590
0.620
0.000
19.770
258.000
16.230
38.000
333.000
10
Tofu, žalias, tvirtas, paruoštas su kalcio sulfatu
 
683.000
8.720
1.261
0.000
15.780
58.000
10.470
2.300
145.000
11
Prieskoniai, anyžių sėklos
646.000
15.900
0.586
0.000
17.600
170.000
36.960
14.600
337.000
12
Sėklos, džiovintos chia sėklos
631.000
30.750
3.176
0.000
15.620
n.d.*
n.d.*
37.700
490.000
13
Prieskoniai, geltonos garstyčių sėklos
521.000
28.760
1.460
0.000
24.940
298.000
9.980
14.700
469.000
14
Žalios winged, pupelės, subrendusios sėklos
 
440.000
16.320
2.303
0.000
29.650
179.000
13.440
n.d.**
409.000
15
Sezamo sviestas, tahini
 
426.000
53.760
7.529
0.000
17.000
95.000
8.950
9.300
595.000
16
Sojų pupelės, subrendusios sėklos*
 
277.000
19.940
2.884
0.000
36.490
280.000
15.700
9.300
416.000
17
Riešutai, migdolų sviestas, paprastieji, be pridėtinės druskos
270.000
59.100
5.602
0.000
15.080
303.000
3.700
3.700
633.000
18
Lazdynų riešutai, migdolai
248.000
50.640
3.881
0.000
21.260
275.000
4.290
11.800
578.000
19
šviežia pipirmėtė
243.000
0.940
0.246
0.000
3.750
80.000
5.080
8.000
70.000
20
Baltos pupelės, subrendusios sėklos*
240.000
0.850
0.219
0.000
23.360
190.000
10.440
15.200
333.000
 
 
Kalcis mg
Viso riebalų g
Sočiųjų riebalų g
Cholesterolis mg
Baltymai g
Magnis mg
Geležis mg
Maistinės skaidulos g
Energetinė vertė kcal
21
šviežių krapų weed
208.000
1.120
0.060
0.000
3.460
55.000
6.590
2.100
43000
22
šviežia mėta
199.000
0.730
0.191
0.000
3.290
63.000
11.870
6.800
44.000
23
Sėmenys
199.000
34.000
3.196
0.000
19.500
362.000
6.220
27.900
492.000
24
Žalios sojų pupelės
197.000
6.800
0.786
0.000
12.950
65.000
3.550
4.200
147.000
25
Pupelės, kidney,
california red,
subrendusios sėklos*
195.000
0.250
0.036
0.000
24.370
160.000
9.350
24.900
330.000
26
Avių pienas
193.400
7.000
4.603
27.000
5.980
18.360
0.100
0.000
107.808
27
Ropės žalumynai*
190.000
0.300
0.070
0.000
1.500
31.000
1.100
3.200
27.000
28
Žalia pienė
187.000
0.700
0.170
0.000
2.700
36.000
3.100
3.500
45.000
29
Prancūziškos pupelės,subrendusios sėklos*
186.000
2.020
0.221
0.000
18.810
188.000
3.400
25.200
343.000
30
šviežias bazilikas
177.000
0.640
0.041
0.000
3.150
64.000
3.170
1.600
23.000
31
Prieskoniai, vaistinės ožragės sėklos
176.000
6.410
1.460
0.000
23.000
191.000
33.530
24.600
323.000
32
Riešutai, braziliniai riešutai, džiovinti, unblanched
 
176.000
66.220
16.154
0.000
14.340
225.000
3.400
5.400
656.000
33
šiaurės pupelės, subrendusios sėklos*
175.000
1.140
0.356
0.000
21.860
189.000
5.470
20.200
339.000
34
Mažos baltos, pupelės subrendusios sėklos*
173.000
1.180
0.304
0.000
21.110
183.000
7.730
24.900
336.000
35
Jūros dumbliai, rudadumbliai*
168.000
0.560
0.247
0.000
1.680
121.000
2.850
1.300
43.000
36
Jūros dumbliai, rudadumbliai*
166.000
2.600
0.671
0.000
22.000
222.000
7.010
25.100
345.000
37
Lotoso sėklos
163.000
1.970
0.330
0.000
15.410
210.000
3.530
n.d.*
332.000
38
Tofu, firm, pagamintas su kalcio sulfatu ir magnio chloridu
162.000
4.460
0.646
0.000
8.040
46.000
1.450
0.400
77.000
39
Arugula*
160.000
0.660
0.086
0.000
2.580
47.000
1.460
1.600
25.000
40
Navy pupelės, brandžios sėklos*
155.000
1.280
0.331
0.000
22.330
173.000
6.440
24.400
335.000
41
Drugių pupelės, subrendusios sėklos*
150.000
1.610
0.364
0.000
22.940
381.000
10.850
n.d.*
343.000
42
Jūros dumbliai, wakame*
150.000
0.640
0.130
0.000
3.030
107.000
2.180
0.500
45.000
43
Gūžinės salotos Collards*
145.000
0.420
0.055
0.000
2.450
9.000
0.190
3.600
30.000
44
Figos, džiovintos, nevirtos
144.000
1.170
0.234
0.000
3.050
59.000
2.230
12.200
255.000
45
Pupelės, kidney, visų rūšių, subrendusios sėklos*
143.000
0.830
0.120
0.000
23.580
140.000
8.200
24.900
333.000
46
Mungo pupelės, subrendusios sėklos*
138.000
1.640
0.114
0.000
25.210
267.000
7.570
18.300
341.000
47
Žalios petražolės
138.000
0.790
0.132
0.000
2.970
50.000
6.200
3.300
36.000
48
YardLong pupelės, subrendusios sėklos*
138.000
1.310
0.339
0.000
24.330
338.000
8.610
11.000
347.000
49
Žali lapiniai kopūstai
135.000
0.700
0.091
0.000
3.300
34.000
1.700
2.000
50.000
50
Ožkų pienas
133.500
4.140
2.667
11.400
3.560
13.970
0.050
0.000
68.813
51
Mung pupelės, subrendusios sėklos*
132.000
1.150
0.348
0.000
23.860
189.000
6.740
16.300
347.000
52
Raudonosios karališkos pupelės, subrendusios sėklos*
131.000
0.450
0.065
0.000
25.330
138.000
8.700
24.900
329.000
53
Ružavos pupelės,subrendusios sėklos*
130.000
1.130
0.292
0.000
20.960
182.000
6.770
12.700
343.000
54
Krienų šaknys*
128.000
0.630
n.d.*
0.000
4.800
69.000
1.030
7.700
109.000
55
Sapnguolinėspupelės, (Roman), subrendusios sėklos*
127.000
1.230
0.316
0.000
23.030
156.000
5.000
24.700
335.000
56
Juodos pupelės, brandžios sėklos*
123.000
1.420
0.366
0.000
21.600
171.000
5.020
15.200
341.000
57
Liesas pienas
123.000
0.180
0.117
2.000
3.410
11.000
0.040
0.000
35.000
58
Pinto pupelės, subrendusios sėklos*
 
121.000
1.130
0.235
0.000
20.880
159.000
5.880
24.400
340.000
59
Rėžiukai*
 
120.000
0.100
0.027
0.000
2.300
21.000
0.200
1.500
11.000
60
Karvės pienas, skystame pavidale, 3,7% masės pieno riebalų
119.000
3.660
2.278
14.300
3.280
13.400
0.050
0.000
64.172
61
Saulėgrąžų sėklos
116.000
49.570
5.195
0.000
22.780
354.000
6.770
10.500
570.000
62
Riešutai, lazdyno arba amerikiniai
 
114.000
60.750
4.464
0.000
14.950
163.000
4.700
9.700
628.000
63
Tempeh
111.000
10.800
2.220
0.000
18.540
81.000
2.703
n.d.**
193.000
64
Tofu, minkštas, paruoštas su kalcio sulfatu ir magnio chloridu
111.000
3.690
0.533
0.000
6.550
27.000
1.110
0.200
61.000
65
Saulėje džiovinti pomidorai
110.000
2.970
0.426
0.000
14.110
194.000
9.090
12.300
258.000
66
Ispaniški žemės riešutai*
106.000
49.600
7.642
0.000
26.150
188.000
3.910
9.500
570.000
67
Avinžirniai,subrendusios sėklos
105.000
6.040
0.626
0.000
19.300
115.000
6.240
17.400
364.000
68
Angliški graikiniai riešutai
104.000
65.210
6.126
0.000
15.230
158.000
2.910
6.700
654.000
69
Fava pupelės, subendusios sėklos*
103.000
1.530
0.254
0.000
26.120
192.000
6.700
25.000
341.000
70
Garstyčių daigai, neapdirbti
103.000
0.200
0.010
0.000
2.700
32.000
1.460
3.300
26.000
71
Žalia cikorija
100.000
0.300
0.073
0.000
1.700
30.000
0.900
4.0
23.000
72
špinatai*
99.000
0.350
0.056
0.000
2.860
79.000
2.710
2.700
22.000
73
Sėklos, breadnuttree sėklos*
98.000
0.990
0.267
0.000
5.970
68.000
2.090
n.d.*
217.000
74
Tempeh, virtas
95.600
11.380
3.290
0.000
18.190
77.200
2.126
n.d.**
197.000
75
Serbentai, zante, džiovinti
86.000
0.270
0.028
0.000
4.080
41.000
3.260
6.800
283.000
76
Rabarbarai*
86.000
0.200
0.053
0.000
0.900
12.000
0.220
1.800
21.000
77
Riešutai, makadamijos riešutai*
85.000
75.770
12.061
0.000
7.910
130.000
3.690
8.600
718.000
78
Sparnuotos pupelės, nesubrendusios sėklos*
84.000
0.870
0.238
0.000
6.950
34.000
1.500
n.d.*
49.000
79
Raudonos pupelės, subrendusios sėklos*
83.000
1.060
0.154
0.000
22.530
138.000
6.690
15.200
337.000
80
Didelės lima pupelės,subrendusios sėklos
81.000
0.690
0.161
0.000
21.460
224.000
7.510
19.000
338.000
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
81
Okra*
 
81.000
0.100
0.026
0.000
2.000
57.000
0.800
3.200
33.000
82
Jūros dumbliai, irishmoss*
72.000
0.160
0.033
0.000
1.510
144.000
8.900
1.300
49.000
83
Pekano riešutai
70.000
71.970
6.175
0.000
9.170
121.000
2.530
9.600
691.000
84
Jūros dumblių kriauklė*
70.000
0.280
0.061
0.000
5.810
2.000
1.800
0.300
35.000
85
Salotos, looseleaf*
68.000
0.300
0.039
0.000
1.300
11.000
1.400
1.900
18.000
86
Daigintos sojų pupelės, subrendusios sėklos*
67.000
6.700
0.929
0.000
13.090
72.000
2.100
1.100
122.000
87
Pupelės, Adzuki, subrendusios sėklos*
66.000
0.530
0.191
0.000
19.870
127.000
4.980
12.700
329.000
88
Pelekinės žuvys, otai, Atlanto ir Ramiojo vandenyno, virtos, rūkytos
60.000
2.940
0.417
41.000
26.690
107.000
1.070
0.000
140.000
89
Bolivinė balanda (kinva)
60.000
5.800
0.590
0.000
13.100
210.000
9.250
5.900
374.000
90
Pinto pupelės, nesubrendusios sėklos, sušaldytos*
58.000
0.500
0.061
0.000
9.800
60.000
3.000
5.700
170.000
91
Riešutai, graikiniai riešutai, juodieji
58.000
56.580
3.628
0.000
24.350
202.000
3.070
5.000
607.000
92
Opuncija (Prickly pears)*
56.000
0.510
0.067
0.000
0.730
85.000
0.300
3.600
41.000
93
Virti ir kepti kiaušiniai
55.000
15.000
4.167
459.000
13.540
11.000
1.560
0.000
199.000
94
Avižos
54.000
6.900
1.217
0.000
16.890
177.000
4.720
10.600
389.000
95
Jūros dumbliai, agar*
54.000
0.030
0.006
0.000
0.540
67.000
1.860
0.500
26.000
96
Pupelės, Pinto, nesubrendusios sėklos, sušaldytos, virtos, sausos, be druskos
 
52.000
0.480
0.058
0.000
9.310
54.000
2.710
8.600
162.000
97
šveicarijos chard*
51.000
0.200
0.030
0.000
1.800
81.000
1.800
1.600
19.000
98
Lęšiai, subrendusios sėklos*
51.000
0.960
0.135
0.000
28.060
107.000
9.020
30.500
338.000
99
Slyvos, džiovintos, nevirtos
51.000
0.520
0.041
0.000
2.610
45.000
2.480
7.100
239.000
100
Kiaušiniai, kietai virti
 
50.000
10.610
3.267
424.000
12.580
10.000
1.190
0.000
155.000
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
101
Hiacinto pupelės, nesubrendusios sėklos*
50.000
0.200
0.088
0.000
2.100
40.000
0.740
n.d.**
46.000
102
Avinžirniai (garbanzo pupelės, Bengalijos gramų), subrendusios sėklos, virtos be druskos
49.000
2.590
0.269
0.000
8.860
48.000
2.890
7.600
164.000
103
Kiaušiniai, sveiki, žali, švieži
49.000
10.020
3.100
425.000
12.490
10.000
1.440
0.000
149.000
104
Razinos, be sėklų
49.000
0.460
0.150
0.000
3.220
33.000
2.080
4.000
300.000
105
Pupelės, šparaginės, žalios, sausos, be druskos
46.000
0.280
0.064
0.000
1.890
25.000
1.280
3.200
35.000
106
Lotoso šaknis, žaliava
45.000
0.100
0.030
0.000
2.600
23.000
1.160
4.900
74.000
107
Riešutai, anakardžio, skrudinti sausi, be druskos
45.000
46.350
9.157
0.000
15.310
260.000
6.000
3.000
574.000
108
Pupelės, Pinto, subrendusios sėklos, sudygę*
43.000
0.900
0.109
0.000
5.250
53.000
1.970
n.d.**
62.000
109
Žirniai, edible-podded*
43.000
0.200
0.039
0.000
2.800
24.000
2.080
2.600
42.000
110
Moliūgų ir Skvošas sėklų branduoliai
43.000
45.850
8.674
0.000
24.540
535.000
14.970
3.900
541.000
111
Varnalėša šaknys*
41.000
0.150
0.025
0.000
1.530
38.000
0.800
3.300
72.000
112
Paprastosios trūkažolės šaknys*
41.000
0.200
0.048
0.000
1.400
22.000
0.800
n.d.**
73.000
113
Žemės riešutų (arachisų) sviestas,chunk style
41.000
49.940
9.580
0.000
24.050
159.000
1.900
6.600
589.000
114
šilkmedžio uogos*
39.000
0.390
0.027
0.000
1.440
18.000
1.850
1.700
43.000
115
Pupelės, fava, pod, *
37.000
0.730
0.118
0.000
7.920
33.000
1.550
n.d.**
88.000
116
Pupelės, šparaginės*
37.000
0.120
0.026
0.000
1.820
25.000
1.040
3.400
31.000
117
Salotos, Cos arba Romaine*
36.000
0.200
0.026
0.000
1.620
6.000
1.100
1.700
14.000
118
Figos*
35.000
0.300
0.060
0.000
0.750
17.000
0.370
3.300
74.000
119
Pupelės, nesubrendusios sėklos*
34.000
0.860
0.198
0.000
6.840
58.000
3.140
4.900
113.000
120
Motinos pienas
32.200
4.380
2.009
13.900
1.030
3.400
0.030
0.000
69.563

* – termiškai neapdirbta
**N.d.- nėra duomenų

Svarbu žinoti

Norint, kad organizmas kalcį pasisavintų kuo geriau, reikėtų vartoti maisto produktus, kuriuose gausu vitamino E. Maisto papildai šalia bevertės mitybos tikrai neužtikrins tokio puikaus rezultato, kaip subalansuojant natūralius produktus.

Natūraliai vitaminas E randamas:
• kviečių daiguose
• kukurūzuose
• riešutuose
• špinatuose
• kukurūzų, sėmenų, alyvų bei saulėgrąžų aliejuje
• alyvuogėse
• šparaguose
• avokaduose

Kiti mineralai

Jei žinote kurio vitamino ar mineralo Jūsų organizmui labiausiai trūksta, šioje patogioje nuorodoje galite rasti suranguotus maisto produktus nuo turinčio didžiausią kiekį: http://www.ars.usda.gov/Services/docs.htm?docid=22769. Kairiajame stulpelyje susiraskite norimą mineralą, tada spustelkite dešiniajame Stulpelyje (Sorted by nutrient content) raidelę W.

www.tikraibe.lt/

SXC. hu – Zsuzsanna Kilian nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas