• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Pigūs produktai sveikatos neprideda

2009 29 spalio
Pigūs produktai sveikatos neprideda

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: „Ką valgai, toks ir esi.“

Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad pigūs produktai sveikatos nepridės. Tačiau jie pastebi ir tai, kad sunkmetis gali paskatinti saikingai maitintis ir kruopščiau atsirinkti tinkamus produktus.

Kaip ištrūkti iš ydingos mitybos karuselės

Bendrovės „Vilmorus“ gegužę atlikta apklausa rodo, kad šiemet apie 70 proc. gyventojų pradėjo labiau taupyti maistui skirtus pinigus. Taupymas taupymui nelygu. Vieni galbūt atsisakė pietų kavinėje ar restorane, kiti yra priversti rinktis pigesnius būtiniausius maisto produktus.

Pasak Panevėžio apskrities ligoninės dietologės Virginijos Vilemienės, būtų labai gerai, jeigu žmonės pradėtų mąstyti bei atidžiau rinktųsi produktus ir valgytų tik tiek, kiek jiems reikia – saikingai. Tačiau neretai maitindamiesi žmonės praranda saiko jausmą. Jie klysta pasirinkdami pigesnius ir mažiau vertingus produktus.

Mažai vertingų maisto medžiagų turintys ir skonio stiprikliais paskaninti produktai išbalansuoja organizmo sotumo ir alkio centrus, dėl to norisi daugiau valgyti. O natūralūs produktai pasotina organizmą, iš jų jis gauna reikiamų medžiagų. Nors tokie produktai brangesni, jų reikia kur kas mažiau. Tačiau įsisukus į nesveikos mitybos karuselę, sunku sustoti ir pasirinkti kitą kelią. Pamąstyti apie tai neleidžia ir greitėjantis gyvenimo tempas.

Pirmenybė natūraliems produktams

Dietologė V.Vilemienė ragina žmones atidžiau pasižiūrėti į produktus, kuriuos deda į burną, siūlo savo vaikams. Anot jos, pirmenybę reikėtų teikti natūraliems produktams. Pavyzdžiui, kur kas geriau rinktis natūralią mėsą nei dešreles ar dešrą. Tačiau žmonėms dabar svarbu kaina. Daugelis linkę pirkti akcijų metu parduodamus produktus, o paprastai išparduodami tie produktai, kurių gamyba yra pigesnė. Jų etiketėje dažnai galima rasti ir daug E raidžių. „Pavyzdžiui, krabų lazdelių sudėtyje yra apie 30 proc. žuvies, beje, net nenurodoma kokios, kitų medžiagų. Šio produkto gamyba yra pigesnė, tačiau jis nėra labai naudingas sveikatai“, – tvirtino V.Vilemienė.

Anot jos, vienas iš būtinų ir sveikų produktų – natūralios kruopos, kurios yra maistingos ir teikia daug energijos. „Kruopos – vienas geriausių pasirinkimų pusryčiams. Tačiau, jei jos, kaip ir bulvės ar miltiniai patiekalai, dėl pigumo bus vartojamos dažnai (du ar tris kartus per dieną), nebus organizmui reikalingų medžiagų balanso“, – aiškino V.Vilemienė. Gydytoja patarė kruopas derinti su kitais produktais – pieno gaminiais, mėsa ir daržovėmis. Pastarųjų, taip pat vaisių rekomenduojama suvalgyti mažiausiai tris porcijas (300 g) per dieną. Reikėtų neužmiršti ir pasitroškinti morkų, pomidorų ar kitų daržovių. Daržoves ir vaisius reikia pirkti užaugintus Lietuvoje. Lietuviški kopūstai, burokėliai, morkos, obuoliai ir kiti produktai – geriausias ir sveikiausias pasirinkimas.

Greitas maistas apkrauna organizmą

Norint sveikai maitintis, geriausia gaminti maistą namuose. Toks variantas gali būti ir pigiausias. Dietologės pastebėjimu, pastaraisiais metais išpopuliarėjo pusgaminiai, kurie ypač patrauklūs užimtiems žmonėms. Tačiau be didelių pastangų paruošti pietūs ar vakarienė ilgainiui kerta kitu lazdos galu. „Gatavuose produktuose yra daug skonio stipriklių, kurie veikia centrinę nervų sistemą – valgau ir dar noriu. Be to, tokiais produktais apkrauname organizmą, kuriam reikia ne tik pasisavinti naudingas medžiagas, bet ir perdirbti visokį šlamštą. Maža to, organizmas, ypač vaikų, pripranta prie tokių produktų ir atmeta natūralų maistą“, – sakė V.Vilemienė.

Dietologė pastebėjo, kad žmonės valgo daug įvairiausių kepinių (trapių sausainių, pyragėlių ir kt.), kuriuose gausu blogųjų riebalų. Anot gydytojos, lietuviai pamėgo naudoti ir aliejų. Nors tai gerieji augaliniai riebalai, žmonės padaugina ir jų.

Prie prasto maisto prisideda ir netinkamas mitybos režimas. „Tai būdinga beveik kiekvienam mano pacientui. Pirmoje dienos pusėje valgoma mažai, o grįžus po darbo namo prisivalgoma už visą dieną – virtuvėje sukiojamasi nuo 18 val. iki vėlyvo vakaro“, – apgailestavo gydytoja.

Prasta mityba sukelia ligas

Specialistai tvirtina, kad nevisavertė mityba, sutrikęs jos režimas gali sukelti nemažai ligų. Pasak gydytojos hematologės Jūratės Daubarienės, prastas maistas ir nereguliari mityba gali paskatinti mažakraujystės atsiradimą. „Tokios nevisavertės mitybos pasekmės pasireikš ne iš karto, o mažiausiai po trijų mėnesių“, – aiškino gydytoja.

Pigus, greitas ir nenatūralus maistas didina kūno svorį, kuris sąlygoja kitas ligas. „Dažniausiai dirbu su tais pacientais, kuriuos kamuoja visame pasaulyje plintančios lėtinės ligos – cukraligė, padidėjęs kraujospūdis, širdies negalavimai. Dažna problema – per didelis kūno svoris“, – tvirtino V.Vilemienė. Anot dietologės, jeigu moterų liemens apimtis siekia daugiau nei 80 cm, o vyrų – daugiau nei 100 cm, pradeda augti taukinė. Ji gamina daug medžiagų, kurios sukelia ir palaiko lėtines ligas.

Vida Tavorienė    

 

SXC.hu.nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas