• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Raudonos ar žalios daržovės – kurias vertėtų rinktis dažniau?

2021 7 gegužės
Raudonos ar žalios daržovės – kurias vertėtų rinktis dažniau?

Mitybos ekspertai nuolat pabrėžia ne tik daržovių svarbą organizmui, bet ir atkreipia dėmesį į jų spalvą. Kaip ir įvairių rūšių daržovės, taip ir skirtingų spalvų produktai skiriasi mineralų ir vitaminų kiekiu bei naudingosiomis savybėmis. Jolantos Sabaitienės, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių ekspertės, teigimu, kuo spalvingesnė mūsų salotų lėkštė, tuo daugiau gerųjų medžiagų gauname, tačiau sveikatingumo lenktynėse prieš žalias daržoves laimėtų raudonosios, todėl jų į pirkinių krepšelį vertėtų įsidėti dažniau.                                 

„Organizmui naudingiausios šviežios, nemarinuotos ar kitaip termiškai neapdorotos daržovės, ypač pavasarį, kai jau galima rasti naujo derliaus produktų. Subalansuotai mitybai palaikyti reikėtų nuolat suvartoti tinkamą daržovių kiekį – jas galima valgyti kaip garnyrą ar tiesiog lengvą užkandį. Tačiau planuojant valgiaraštį svarbu atkreipti dėmesį ir į daržovių spalvą. Štai raudonoji paprika turi daugiau vitamino C ir beta karoteno nei žalioji. Be abejo, nereikėtų rinkti tik vienos spalvos daržovių, tačiau raudonųjų vartoti reikėtų kur kas dažniau“, – pataria J. Sabaitienė.

Raudonos daržovės – ligų priešas

Viena svarbiausių savybių, dėl kurios taip giriamos raudonosios daržovės – jų antioksidacinis poveikis. Pavyzdžiui, raudonuose pomidoruose gausiai aptinkami pigmentiniai antioksidantai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ar net sumažinti išeminės širdies ligos ir insulto riziką. Be to, raudoną spalvą vaisiams ir daržovėms suteikiantys bioflovanoidai gali padėti sumažinti organizme besikaupiančių ir lėtinių, onkologinių ligų riziką didinančių laisvųjų radikalų kiekį.

Pomidorai, burokėliai bei kitos ryškiaspalvės daržovės yra laikomos profilaktine priemone ne tik nuo vėžinių susirgimų, bet ir nuo atminties susilpnėjimo, be to, padeda palaikyti normalią šlapimo veiklą. Artėjant vasaros sezonui nederėtų pamiršti ir dar vienos svarbios šių daržovių savybės – odos apsaugos nuo UV spindulių.

„Nors raudonų daržovių rūšių neturime tiek daug kiek žalių, tačiau jas visas neabejotinai verta įtraukti planuojant savaitės valgiaraštį. Gyventojai, kurie daržoves renkasi pagal sezoniškumą, šiemet gali pasidžiaugti itin ankstyvu ir gausiu lietuviškų pomidorų derliumi“, – sako J. Sabaitienė.

Raudonosios daržovės, kuriomis vertėtų praturtinti mitybą: pomidorai, ridikėliai, burokėliai, raudonosios saldžios paprikos, čili pipirai, raudonieji kopūstai, raudonieji svogūnai, rabarbarai.

Pixabay.com/congerdesign nuotr.

Žaliosios daržovės ramina ir valo organizmą

Šios spalvos daržoves dažniausiai renkasi atidžiai prižiūrintieji svorį bei norintieji atsikratyti papildomų kilogramų, mat žaliosios daržovės lengvai virškinamos, turi mažai kalorijų ir yra turtingos ląsteliena. Tad dideliu vitamino K, kalcio ir antioksidantų kiekiu pasižymintys špinatai ir lapiniai (kale) kopūstai – vieni dažniausių sveikuoliškų kokteilių ingredientų.

Žaliosios daržovės pasižymi ir imuniniu poveikiu bei gali apsaugoti nuo peršalimo ligų. Be to, jos padeda susikoncentruoti, nusiraminti bei geriau susitvarkyti su stresu. Todėl tiems, kurie pajutę įtampą griebiasi saldumynų, patariama suvalgyti agurką ar pasigaminti nedidelį dubenėlį lengvų salotų.

Pasak J. Sabaitienės, jau kurį laiką į kasdienį racioną galima įtraukti ir šviežio derliaus daržovių, tarp kurių itin mėgstami trumpavaisiai agurkai bei įvairių rūšių salotos ir žalumynai.

Nepamirškite šių žaliųjų daržovių: špinatai, agurkai, gražgarstės, cukinijos, brokoliai, romaninės salotos, gūžiniai ir kininiai kopūstai, porai, avokadai, artišokai, žaliosios paprikos, šparagai, žirniai ir jų ankštys.

Pixabay.com/Anestiev nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas