Jei pusvalandį prieš miegą sugraušite obuolį, ne tik greičiau užmigsite, bet ir nepabusite valgyti naktipiečių. Obuoliuose yra nervus stiprinančio magnio. Obuoliai padeda greičiau deginti kalorijas ir reguliuoja žarnyno veiklą, gydo vidurių užkietėjimą. Praalkus vertėtų rinktis ne pyragaitį, o obuolį – tik 40 kcal ir daug ląstelienos, vitaminų bei įvairių mineralinių medžiagų. Bet svarbiausia, kad obuoliuose esančios medžiagos stabdo senėjimą, o obuolių actas stiprina plaukus ir naikina pleiskanas. Žinoma, skaniausi obuoliai pyraguose. Kaipgi be jų rudenį?
Obuolių pyragas su riešutais
100 g sviesto, 100 g cukraus pudros, 3 kiaušiniai, 60 g kvietinių miltų, šaukštelis kepimo miltelių, 3 dideli rūgštūs obuoliai, 100 g riešutų, šaukštas sviesto, 2 šaukšteliai cukraus, šaukštelis vanilinio cukraus.
Sviestą išsukite su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi. Obuolius nulupkite ir sutarkuokite daržovine tarka. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, įmaišykite į sviestą. Įmuškite kiaušinius, sukrėskite tarkuotus obuolius ir gerai išmaišykite. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir suverskite ten tešlą. Riešutus susmulkinkite, į juos suberkite cukrų, sudėkite sviestą ir sumaišykite. Riešutų masę dėkite ant tešlos ir kepkite apie pusvalandį iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Minkštasis pyragas
3 kiaušiniai, 3 obuoliai, stiklinė kvietinių miltų, stiklinė cukraus, šaukštelis kepimo miltelių, 50 ml aliejaus, cukraus pudra apibarstyti, cinamonas apvolioti.
Į dubenį suberkite cukrų, kepimo miltelius, įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Supilkite aliejų, įdėkite miltų ir sumaišykite. Jei tešla per skysta, įberkite dar miltų. Supjaustykite obuolius, juos išvoliokite cinamone. Sudėkite juos ant kepimo popieriaus ir užliekite tešla. Šaukite į orkaitę ir kepkite 200–220 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį. Kai iškeps ir pravės, apibarstykite cukraus pudra.
Greitpyragis
3 kiaušiniai, stiklinė cukraus, stiklinė miltų, pusė šaukštelio cinamono, 5 obuoliai, sviestas kepimo indui patepti.
Atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymų ir juos gerai išsukite su cukrumi bei cinamonu. Išplakite iki purumo kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišykite į trynių masę. Tuomet berkite po kelis šaukštus miltų ir vėl maišykite, kol įmaišysite visus miltus. Nulupkite ir plonomis skiltelėmis supjaustykite obuolius, galite juos pagardinti šaukšteliu cukraus ir trupučiu cinamono. Įmaišykite juos į tešlą. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir supilkite tešlą. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 40–45 minutes. Labai skanu su ledais.
Mielinis obuolių pyragas
0,5 kg miltų, 200 g sviesto, 150 g cukraus pudros, žiupsnelis druskos, 15 g sausų mielių, 2 kiaušiniai, 50 g pieno, 1 citrinos tarkuota žievelė, vanilinis cukrus.
Įdarui: kilogramas obuolių, 45 g cukraus, 5 g cinamono, kiaušinis.
Miltus suberkite į dubenį, sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą, į padarytą duobutę įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, druską, tarkuotą citrinos žievelę, vanilinį cukrų, mieles ir supilkite pieną. Suminkykite tešlą į rutulį ir 3 valandas laikykite šaldytuve. Tuomet iškočiokite 1 cm storio lakštą, išpjaukite jame du maždaug 20 cm skersmens skritulius. Vieną dėkite į riebalais pateptą apskritą skardą. Obuolius nulupkite, sutarkuokite, suberkite į juos cukrų ir cinamoną. Išmaišykite. Įdarą suverskite ant vieno tešlos lakšto sluoksnio, o ant viršaus uždėkite antrąjį. Kraštus apspaudykite šakute. Pyrago viršų ištepkite plaktu kiaušinio tryniu ir 40 minučių kepkite karštoje orkaitėje.
Pyragas su bruknėmis
150 g sviesto, 100 ml cukraus, kiaušinis, 300 ml miltų, šaukštelis kepimo miltelių.
Įdarui: 3 obuoliai, 300 ml bruknių, 200 g natūralaus tepamojo varškės sūrelio, 2 kiaušiniai, 50 ml cukraus, šaukštelis vanilinio cukraus.
Sviestą išsukite su cukrumi, įmuškite kiaušinį, po to įmaišykite cukrų, miltus ir kepimo miltelius. Tešlą dėkite į riebalais pateptą ir trupiniais pabarstytą kepimo skardą ir iškočiokite, kad ji padengtų visą skardos plotą. Kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje 10 minučių. Iš orkaitės išimkite, kai bus pusiau iškepusi. Tuomet ant jos sudėkite plonomis skiltelėmis supjaustytus obuolius, suberkite bruknes. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, sumaišykite su tepamuoju sūreliu. Mišinį suverskite ant pyrago pagrindo ir kepkite dar apie pusvalandį.
Pyragas su aguonomis
8 kiaušiniai, 250 g sviesto, 1,25 stiklinės cukraus, 300 g aguonų, 600 g obuolių, 8 šaukšteliai manų kruopų, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, migdolų aliejus, 50 g riešutų, tarkuota apelsino žievelė, 50 g razinų.
Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu ir 2 kartus permalkite mėsmale. Obuolius nulupkite ir sutarkuokite daržovine tarka. Sviestą ištrinkite su cukrumi ir įmuškite paeiliui po vieną trynį. Kai cukrus ištirps, įdėkite po šaukštą aguonų ir tarkuotų obuolių. Baltymus išplakite, supilkite į tešlą ir gerai išmaišykite. Tada suberkite manų kruopas, riešutus, razinas ir apelsino žievelę, įpilkite migdolų aliejaus. Gerai išmaišykite. Suverskite į riebalais pateptą kepimo skardą ir šaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę. Iškepusį pyragą apliekite skystu šokoladu ir apibarstykite kokosų drožlėmis.
Freeimages.com – Jennifer Tramel nuotr.
Obuolių desertas
200 ml tinkamos plakti grietinėlės, 4 obuoliai, 10 svarainių, citrina, 50 ml brendžio, 2 šaukštai sviesto, 10 avižinių sausainių, 200 g varškės, 2 šaukštai cukraus, 125 g maltų riešutų, šaukštelis cinamono, šaukštelis cukraus, keli lapeliai mėtų.
Pertrinkite varškę su cukrumi ir išsukite iki purumo. Avižinius sausainius sulaužykite ir sudėkite į keturias stiklines, apšlakstykite brendžiu, užberkite sausoje keptuvėje skrudintų ir atvėsintų maltų riešutų. Obuolius ir svarainius nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis, apibarstykite cinamonu, ruduoju cukrumi, citrinų žievelėmis ir pakepkite svieste, atvėsinkite. Grietinėlę su citrinų sultimis išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite varškės masę. Ant sausainių krėskite obuolių, tada sluoksniais varškės ir grietinėlės masės, vėl krėskite obuolių ir likusį varškės kremą. Papuoškite mėtų lapeliais ir bent dvi valandas palaikykite šaldytuve.
Obuolių ir šaltalankių kisielius
250 g obuolių, pusė stiklinės šaltalankių, 3 šaukštai cukraus, 1,5 šaukšto krakmolo, 1,5 l vandens.
Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir sutarkuokite. šaltalankius ir cukrų sutrinkite elektriniu smulkintuvu, įpilkite stiklinę vandens ir nukoškite. Šaltalankių išspaudas užpilkite verdančiu vandeniu. Palaikykite 5 minutes, įdėkite cukraus, obuolių tyrelę ir užvirkite. Šaltalankių sultyse išmaišykite krakmolą, supilkite jas į puodą su obuoliais. Leiskite užvirti ir nukelkite nuo ugnies.
Vido Venslaviškio nuotr.