Avokadai vienareikšmiškai užkariavo lietuvių širdis. Švelnus skonis, maloni konsistencija ir daugybė jo panaudojimo būdų lėmė, kad parduotuvių lentynose visuomet rasite šį pamėgtą vaisių. Įvairiausiomis įdomybėmis apipintas avokadas užėmęs ne tik mūsų virtuves, bet ir socialinius tinklus – jis tituluojamas instagramiškiausiu vaisiu.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad avokadų populiarumą lemia ir kitos įdomybės, slypinčios šių vaisių savybėse.
Ar žinojote, kad avokado vaisių pagal savo sudėtį botanikai priskiria uogoms, o avokadų skrebutis (angl. avocado toast) tapo populiariausiu Vakarų pasaulio patiekalu? Negana to, avokadai priklauso tai pačiai – lauramedinių – augalų šeimai, kaip ir visų plačiai naudojamas cinamonas. Tai tik maža dalis įdomių ir stebinančių faktų apie avokadus.
Nors avokadai vadinami XXI amžiaus vaisiumi, nes pasaulyje ypač išpopuliarėjo su tūkstantmečio karta, kuriai maistas turi būti ir sveikas, ir gražus, apie juos buvo žinoma dar prieš 7000 metų. Pirmieji avokado medžiai atsirado Meksikoje ir Kolumbijoje, kur ir dabar užima reikšmingiausią eksporto dalį. Vėliau jie išplito po kitas šalis ir iki šiol sėkmingai auginami. Pastarąjį dešimtmetį šis vaisius išgyvena tikrą renesansą: kur bepažiūrėsi, vien avokadai – ar tai būtų parduotuvių lentynos, ar socialiniai tinklai.
Avokadas – toks iškilmingas vaisius, kad jam puoselėti netgi įsteigta Pasaulio avokadų organizacija, siekianti populiarinti avokadus visoje planetoje. Maža to, kasmet rengiama Pasaulio avokadų taurė – tai San Diege vykstanti regata, į kurią suvažiuoja entuziastai iš viso pasaulio.
Prieš keletą metų buvo atliktas tyrimas, po kurio paaiškėjo, kad socialiniame tinkle „Instagram“ kasdien pasidalijama po tris milijonus nuotraukų su avokadais. Sunku patikėti, bet tai tiesa.
Į delną telpančiame avokade yra gausybė sveikatai naudingų medžiagų. Viename avokade yra dvigubai daugiau kalio nei jų šaltiniu laikomame banane, taip pat jis praturtintas dvidešimt skirtingų vitaminų ir mineralų. Avokadai vertinami ir dėl juose esančių skaidulų bei sveikųjų riebalų.
„Sveikuolišką mitybą be avokadų vargu ar galima įsivaizduoti. Juose esančios medžiagos organizmui suteikia energijos, jį jaunina. Aš renkuosi tamsiai žalios spalvos avokadus su grublėta odele – jie patys maistingiausi. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad avokadai nepernoktų. Sunokusius avokadus rekomenduoju laikyti šaldytuve, o tuos, kuriems dar reikia šiek tiek subręsti – kambario temperatūroje, įvyniojus į popierių“, – pasakoja V. Juodkazienė.
V. Juodkazienė teigia, kad rytą galima pradėti su populiariuoju avokado skrebučiu, o vakare pasigaminti, pavyzdžiui, gvakamolę. Avokadai tinka beveik visur – jais gardinamos salotos, gaminami padažai, užtepėlės.
„Kai kurie žmonės net sviestą pakeičia avokadais, tad viskas priklauso nuo mūsų fantazijos“, – įsitikinusi maisto ekspertė.
V. Juodkazienė dalijasi originaliu orkaitėje keptų avokadų receptu.
Keptos avokadų puselės su kiaušiniu ir šonine
Jums reikės:
– 2 avokadų
– 4 kiaušinių
– Poros griežinėlių šaltai rūkytos šoninės
– Druskos
– Svogūnų arba česnakų laiškų papuošimui
Gaminimo eiga:
– Padalinkite avokadus į dvi dalis, išimkite kauliukus. Odos nulupti nereikia
– Į avokadų duobutes įmuškite po kiaušinį, naudokite kuo mažiau baltymo
– Užberkite druskos ir pašaukite į 180 laipsnių orkaitę 20-25 minutėms. Stebėkite kiaušinio baltymą. Kai jis taps nepermatomas – avokadai paruošti
– Keptuvėje paskrudinkite šoninę, iškepus – smulkiai supjaustykite
– Avokadus apiberkite šonine ir svogūnų ar česnakų laiškais