• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Stebuklinga morkų galia

2006 16 birželio
Stebuklinga morkų galia

Reikia atsiminti, kad morkose esantį karotiną organizmas pasisavins greičiau, jei patiekalai iš jų bus gardinami aliejumi. Būtent morkos yra reta išimtis – virtos jos išlaiko daugiau naudingųjų medžiagų nei žalios. Tik išvirtose morkose antioksidantų lygis padidėja 34 proc. ir didėja pirmą jų laikymo savaitę. Mėnesį išlaikytos virtos morkos turi daugiau naudingųjų medžiagų nei šviežios. Specialistai tai aiškina tuo, kad virtose morkose susidaro nauji cheminiai junginiai, turintys didelių antioksidacinių savybių.

Gydymo tikslais vartojamos žalios morkos arba jų sultys.

Morkų sultys ir tarkuotos morkos stiprina organizmą: valo kraują, iš organizmo šalina toksinus bei kenksmingąsias medžiagas, normalizuoja medžiagų apykaitą, didina visų vidaus organų aktyvumą. Morkos labai padeda nuo avitaminozės bei mažakraujystės.

Morkos gerina ląstelių regeneracijos procesus, didina pagrindinių antioksidantų kiekį kraujyje ir stiprina imuninę sistemą, ypač pagyvenusių žmonių, stimuliuoja sveikų ląstelių augimą bei mažina riziką susirgti vėžiu.

Kadangi turi daug kalio druskų, morkos – puikus maistas sergantiesiems širdies bei kraujagyslių ligomis, ateroskleroze, kenčiantiesiems nuo per didelio spaudimo.

Gydant aterosklerozę, koronarinį nepakankamumą su stenokardijos požymiais, naudojamas morkų sėklų ekstraktas daukarinas. Šis preparatas pasižymi geru spazmolitiniu veikimu ir plečia širdies kraujagysles.

Morkų sultys sveika esant kepenų bei inkstų sutrikimams, skatina smėlio bei nedidelių akmenukų pasišalinimą sergant inkstų akmenlige, valo kepenis.

Morkos reguliuoja angliavandenių apykaitą, gerina virškinimą, laisvina vidurius, gydo hemorojų.

Mokslininkai neseniai išsiaiškino, kad turinčios daug fitoncidų morkos veika ligas sukeliančią mikroflorą panašiai kaip česnakai ar svogūnai.

Morkos vartojamos esant regėjimo sutrikimams, viršutinių kvėpavimo takų katarui, stomatitui ir burnos ertmės uždegimams. Morkų sultimis su medumi skalaujama gerklė sergant angina.

Liaudies medicinoje smulkiai tarkuotų morkų bei jų sulčių kompresais gydomi nudegimai, nušalimai, žaizdos bei opos.

Morkų negalima valgyti sergant plonosios žarnos uždegimu, skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opa. Nuo per didelio morkų bei jų sulčių kiekio delnų ir pėdų oda gali tapti gelsva, net oranžinė. Tai rodo, kad organizmas neperdirba karotino ir vitamino A pertekliaus. Nuo penkių stiklinių morkų sulčių per dieną oda jau gali pradėti gelsti. Dažniausiai taip nutinka vaikams, nes suaugusio žmogaus kepenys karotiną perdirba, o jo perteklių iš organizmo pašalina.

Vitaminas A, dar vadinamas grožio vitaminu, daro morkas pagrindine gamtos kosmetikos priemone. Jei reguliariai gersite šviežias morkų sultis, atrodysite sveikai. Be to, iš morkų galima pasidaryti puikių veido kaukių.

Bet kokio tipo odai (laikoma 20 min., nuplaunama šiltu vandeniu)

Trys tarkuotos šviesiai rožinės morkos, šaukštelis krakmolo arba bulvių košės, pusė trynio.

Tarkuotą morką sumaišyti su šaukštu pieno.

Dvi tarkuotos šviesios morkos, trynys, keli lašai aliejaus.

Trys dalys morkų sulčių, viena dalis citrinos sulčių. Sausą ir normalią odą prieš tepant kaukę patepti kremu.

Sausai odai

Išvirti ir sutrinti 2-3 dideles morkas, sumaišyti su medumi.

šaukštelį morkų sulčių arba tarkuotą morką sumaišyti su šaukšteliu varškės ir šaukšteliu grietinėlės.

Riebiai odai

Tarkuotą morką sudėti ant marlės arba ją sudrėkinti morkų sultyse ir dėti ant veido. Dedant tokią kaukę du tris kartus per savaitę visą mėnesį oda įgaus švelniai rusvą atspalvį.

Tarkuotos morkos padeda ir persideginus saulėje.

Sutarkuoti morką, sumaišyti iki putų išplaktą baltymą ir įberti miltų tiek, kad pasidarytų košelė.

Plaukams

Jei lėtai auga plaukai, į galvos odą reikia įtrinti morkų bei citrinos sulčių mišinį. Plaukai, be visa kita, ir gražiai blizgės.

Parengė Liepa EGLINSKYTĖ

“Panevėžio balsas”

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas