• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Svarbiausi prieskoniai ir žolelės: su kuo derinti, kad atsiskleistų tikroji nauda

2021 3 gegužės
Svarbiausi prieskoniai ir žolelės: su kuo derinti, kad atsiskleistų tikroji nauda

Kol oras daržininkyste užsiimti nėra itin malonus, sėjos sezonas įsibėgėja, o įvairiausių prieskoninių augalų ir žolelių galima pasėti ne tik darže, bet ir ant palangės. Šviežios žolelės ne tik džiugins pavasariška žaluma, bet taip pat suteiks patiekalams reikiamų skonio akcentų bei papildys racioną vitaminais.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad prieskoninės žolelės ir prieskoniai ne tik padeda improvizuoti bei suteikti patiekalams išraiškingą skonį, bet taip pat turi ir daug naudingų savybių, papildo organizmą vitaminais.

Petražolės. Šios prieskoninės žolelės itin tinka įvairių patiekalų ruošimui. Petražolės praturtina patiekalus ryškiu skoniu ir aromatu. Jose esanti folio rūgštis yra vienas svarbiausių B grupės vitaminų, kuris naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai.

„Šviežios petražolės dažnai naudojamos ir maistui dekoruoti, suteikia žalią akcentą. Jos labai tinka vartoti šviežios, nes atrodo gaiviai ir patiekalui suteikia ryškaus skonio ir savito kvapo“, – sako J. Sabaitienė.

Rozmarinas. Iš Viduržemio jūros regiono kilęs rozmarinas iki šiol išlieka svarbiu šio regiono virtuvės prieskoniu. Jis naudojamas tiek šviežias, tiek džiovintas, tačiau aitrus, kiek kartokas skonis neleidžia užmiršti, kad rozmariną verta naudoti saikingai.

Anot J. Sabaitienės,  rozmarinas tinka ruošiant sriubas, jūros gėrybes, mėsos patiekalus, tokias daržoves kaip pomidorai, baklažanai, cukinijos. Rozmarinas puikiai dera su bulvėmis. O siekiant išsaugoti autentišką rozmarino kvapą ir skonį, šviežią rozmarino šakelę reikėtų į patiekalą įmesti prieš pat gamybos pabaigą.

Pixabay.com/Different_Perspective nuotr.

Bazilikai. Šis prieskonis nėra nelepus ir puikiai auga lietuviškomis sąlygomis. Jis itin populiarus dėl skoninių ir gydomųjų savybių. Bazilikų lapeliuose itin daug vitamino K. Taip pat bazilikai pasižymi antibakterinėmis savybėmis – juose esantys eteriniai aliejai kartu su kitomis medžiagomis stabdo bakterijų ir mikrobų dauginimąsi.

„Šviežių bazilikų panaudojimo galimybės yra beveik neišsemiamos – jie tinka įvairiuose padažuose, kepiniuose, makaronų ar mėsos patiekalams. Taip pat galima gerti ir bazilikų arbatą, ji labai tinka, jei sustoja virškinimas“, – pataria J. Sabaitienė.

Raudonėliai. Tai iš Azijos kilusi prieskoninė žolelė, suteikianti gaivaus aromato bei išraiškingo skonio patiekalams: troškiniams, mėsai, žuviai, sriubai, makaronams, padažams, bulvių gaminiams. Juos itin mėgsta Prancūzijos, Italijos, Ispanijos virtuvės šefai, taip pat Meksikos kulinarai. Ant palangės raudonėliai gerai auga, jei palangė yra saulėtoje pusėje.

Raudonėliai puikiai dera su pomidorais, todėl dažnai juo gardinama čili ar pomidorų sriuba, picos, makaronų padažas iš pomidorų. Raudonėliai šiek tiek primena bazilikus ar mairūnus, tačiau jų skonis ryškesnis, stipresnis. Jei siekiate švelnesnio skonio prieskonio, J. Sabaitienė siūlo rinktis ne džiovintus, o šviežius raudonėlius.

 Čiobreliai. Itin kvapnaus aromato čiobrelis virtuvėje naudojamas ir dėl savo suteikiamų skoninių savybių. Jis itin tinka mėsos, žuvies, paukštienos, daržovių patiekalams paskaninti. Taip pat dera marinuojant mėsą kepimui ant grilio, ruošiant sriubas ir padažus, juo gardinami ankštinių daržovių patiekalai.

Pikantiško skonio čiobrelis neužgožia kitų prieskonių ir žolelių aromatų, todėl gali būti drąsiai naudojamas įvairiuose mišiniuose. O norint išsaugoti visas naudingąsias šio prieskonio savybes, „Iki“ ekspertė rekomenduoja čiobrelius susmulkinti prieš pat dedant į patiekalą.

Ciberžolė. Nors namuose jos užsiauginti gal ir nepavys, ciberžolės turėtų būti kiekvienoje virtuvėje. Be galo aromatinga ciberžolė patiekalams suteikia ypatingą skonį ir spalvą. Ji itin mėgstama Indijoje, kur naudojama ruošiant įvairius karius. Šioje šalyje ji netgi vadinama „indiškuoju šafranu“. Ji taip pat dera su humusu, ciberžolė puikiai pagardins užtepėles, omletus, ryžius, keptas daržoves, daržovių troškinius bei sriubas.

Pixabay.com nuotr.

Šį prieskonį taip pat mėgsta sveikos mitybos entuziastai visame pasaulyje: ji turi priešuždegiminių ir antioksidantinių savybių, padeda virškinimui, stiprina kraujagyslių sistemą.

Cinamonas. Cinamono gimtinė – tolimoji Šri Lanka, kurioje šis prieskonis auginamas jau daugiau nei 5000 metų bei laikomas vienu seniausių prieskonių žemėje.

Įprasta cinamono skonį jausti desertiniuose kepiniuose, košėse ar blynuose, juo dažniausiai gardinami obuolių pyragai ar kava. Vis tik specialistė siūlo į šį prieskonį pažvelgti kitaip bei atrasti naujas jo skonines savybes. J. Sabaitienė neabejoja – šis prieskonis puikiai tiks ir ruošiant kepsnius ant grilio – marinuojant vištieną ar avieną.

Pixabay.com/maxmann nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas