Prieš patekdami ant mūsų stalo, grikiai garinami, džiovinami ir kepinami. Ir daugelis šeimininkių prieš virdamos grikius, juos pakaitina sausoje keptuvėje, kad košė būtų nesulipusi ir skaniai kvepėtų. Šitaip paruošti grūdai, žinoma, skanūs, tačiau kažin kiek juose lieka naudingųjų medžiagų?
Mada kepinti grikius atsirado maždaug 6-ajame XX a. dešimtmetyje – sovietų pramonininkai tokį grūdų apdirbimo būdą nusižiūrėjo nuo amerikiečių. Iki tol visi valgė žalius grikius. Jų vėl galima įsigyti ūkininkų turgeliuose ir sveiko maisto parduotuvėse. Tokie grūdai, sudrėkinti ir palikti šiltai, per naktį sudygs. O sudygę grūdai turi dvigubai daugiau veikliųjų medžiagų.
Tad kuo grikiai naudingi? Juose yra apie 13 proc. baltymų, kuriuos organizmas lengvai pasisavina, mat jų amino rūgštys tinkamai subalansuotos. Grikiai turi žemą glikemijos indeksą, todėl jų pavalgęs ilgai būni sotus ir netunki. Taip pat jie turi nemažai rutino, kuris stiprina kraujagyslių sieneles, mažina arterinį kraujo spaudimą ir reguliuoja širdies darbą. Grikiai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, vadinasi, juos valgydami galėsime išvengti insulto ir infarkto.
Viename puodelyje grikių yra penktadalis dienos normos maistinių skaidulų. Jos būtinos, kad normaliai veiktų skrandis ir žarnynas. Yra ir naudingųjų nesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6, kurių žmogaus organizmas negamina. Grikius galime drąsiai valgyti ir todėl, kad dar niekas jų genetiškai nemodifikavo, priešingai nei sojas, kukurūzus ir ryžius.
Kaip paruošti žalius grikius? Sveikiausia – užpilti šaltu vandeniu, palikti per naktį, kad išbrinktų, ryte perlieti karštu vandeniu ir valgyti su salotomis. Bet iš jų galima pagaminti ir kitokių skanių patiekalų.
Pirklių košė
350–400 g stambiais gabalėliais pjaustytos kiaulienos, 1 svogūnas, 1 morka, pusė saldžiojo pipiro, šlakelis aliejaus, 2 šaukšteliai neaštraus pomidorų padažo, 1 sultinio kubelis, 200 g grikių, druska, pipirai, krapai.
Grikius nuplaukite ir supilkite ant švaraus rankšluosčio, kad nuvarvėtų. Išrinkite pajuodusius grūdus. Aliejuje apkepkite mėsą, kol paraus, pasūdykite, užbarstykite pipirų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, saldųjį pipirą ir sutarkuotą morką. Įpilkite pomidorų padažo. Jei jūsų prikaistuvis gilus, galite jame virti ir grikius, jei ne, viską verskite į puodą, suberkite grikius, užpilkite sultinio – skysčio turi būti per pirštą daugiau nei grikių. Troškinkite ant mažos ugnies 20–25 minutes, kol grikiai sugers skystį. Po to, išjunkite ugnį ir palikite pastovėti 10–15 minučių. Prieš patiekdami, užbarstykite žalumynų. Ypač skanu su raugintais pomidorais.
Grikiai su kepenėlėmis ir grybais
400 g veršio kepenėlių, 200 g grybų, 1 svogūnas, 250 ml mėsos sultinio, 100 ml grietinės, 1 stiklinė grikių, druska, juodieji pipirai, laurų lapai.
Grikius nuplaukite, užpilkite vandeniu ir virkite. Po kiek laiko pasūdykite. Išjunkite ugnį, kol grikiai ne visai išvirę, bet vandens jau nebėra. Kepenėles nuplaukite, išpjaustykite plėves, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir apkepkite svieste. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, kepkite su kepenėlėmis, kol taps peršviečiamas. Supjaustykite ir sudėkite į keptuvę grybus. Baigdami kepti įdėkite šaukštą grietinės. Nukelkite nuo ugnies ir pasūdykite, suberkite pipirus, laurų lapus. Viską verskite į puodą su grikiais ir užpilkite sultiniu. Kiškite pusvalandžiui į iki 180 °C įkaitintą orkaitę.
Plekšnė arba otas su grikiais ir grietinėlės padažu
500 g plekšnės arba oto, 25 g miltų, 60 g augalinio aliejaus, geriausia saulėgrąžų, 30 g sviesto, 50 g fermentinio sūrio, 600 g grikių, 500 g grietinėlės, petražolės, krapai, druska.
Supjaustykite žuvį, pasūdykite, apvoliokite miltuos ir iškepkite aliejuje. Prikaistuvyje išlydykite sviestą, suberkite grikius, ant viršaus sudėkite žuvį. Užpilkite grietinėle, pabarstykite tarkuotu sūriu ir pašaukite į orkaitę. Kai iškeps, apibarstykite žalumynais.
Grikinė duona
2 stiklinės pieno, 4 stiklinės grikių miltų, 1 šaukštelis jogurto, 3 nubraukti šaukšteliai sodos, 1 stiklinė lydyto sviesto, 0,5 šaukštelio druskos, 0,75 šaukštelio cukraus, skaldyti graikiški riešutai.
Sumaišykite pieną, jogurtą, sviestą ir riešutus. Atskirai sumaišykite miltus, sodą, druską ir cukrų. Tuomet supilkite pieną į miltus ir užmaišykite tešlą. Ji bus lipni. Supilkite tešlą į riebalais išteptą kepimo formą ir pašaukite į iki 200 °C įkaitusią orkaitę. Kepkite 30–45 minutes, kol pluta taps tvirta ir ims eižėti.
Grikių užkepėlė su obuoliais
250 g grikių, 100 g varškės, 3 dideli obuoliai, 50 g razinų, 3 šaukštai grietinės, 2 kiaušiniai, cukraus ir citrinų sulčių pagal skonį, 100 g sviesto, šaukštelis vanilinio cukraus, maltas cinamonas.
Sutrinkite arba sumalkite varškę. Du obuolius supjaustykite kubeliais. Grikius iš virkite apie 20 minučių, išvirę įdėkite 70 g sviesto. Sudėkite varškę, su cukrumi išplaktus kiaušinius, obuolius, išmirkytas razinas, supilkite grietinę, suberkite cukrų, cinamoną ir gerai išmaišykite. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 10 minučių. Iš likusio obuolio išimkite sėklalizdžius, supjaustykite plonais griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis. Užkepėlę atvėsinkite. Prieš patiekdami papuoškite obuolio griežinėliais.
Grikinis tortas
750 ml riebios grietinėlės, 6 šaukštai klevų sirupo, 350 g spanguolių uogienės, 6 kiaušiniai, 125 g medaus, pusės citrinos žievelės, 175 g grikių miltų, 1 pakelis želatinos, 2–3 šaukšteliai citrinų sulčių.
2 kiaušinius su 3–4 šaukštais karšto vandens plakite elektriniu plaktuvu didžiausiu greičiu. Plakdami dalimis sudėkite citrinos žievelę ir medų, jei jis sukietėjęs, pašildykite. Vėl plakite apie 3 minutes. Suberkite trečdalį miltų ir suplakite lėta eiga. Pakartokite procedūrą, kol subersite visus miltus. Supilkite tešlą į apskritą riebalais išteptą formą. Rinkitės tokią, kurios sienelės išsiardo. Kepkite 30–35 minutes 180–200 °C orkaitėje. Iškart perkelkite kepinį ant metalinių grotelių. Kai atauš, supjaustykite į tris apskritus gabalus.
Pagaminkite kremą: užpilkite želatiną 3 šaukšteliais šalto vandens ir palikite 10 minučių, kad išburktų. Tuomet pašildykite, kad želatina ištirptų. Supilkite citrinų sultis ir klevų sirupą. Išplakite grietinėlę ir atsargiai sumaišykite su želatina. Ketvirtį kremo supilkite į konditerinį švirkštą su žvaigždučių formos antgaliu.
Pusę spanguolių uogienės paskleiskite ant apatinio kepinio gabalo ir užliekite trečdaliu kremo. Ant viršaus uždėkite antrą kepinio gabalą, truputį paspauskite. Sutepkite likusia uogiene (pusę šaukštelio palikite papuošimui) ir trečdaliu kremo. Uždėkite trečią gabalą ir užtepkite likusį kremą. Papuoškite kremu, kuris yra švirkšte, padarydami žvaigždutes. Pagyvinkite uogienės taškeliais.
www.sveikatossodas.lt nuotr.