• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Sveika mityba

Žolininkas: senovėje kavą ruošdavo iš įvairiausių sėklų ar šakniavaisių

2013 15 lapkričio
Žolininkas: senovėje kavą ruošdavo iš įvairiausių sėklų ar šakniavaisių

Kiaulpienių šaknų kava veiksmingesnė

Anykščiuose gyvenantis žolininkas Ramūnas Daugelavičius pataria vietoj mums įprastinės tradicinės pupelių kavos rinktis kiaulpienių šaknų kavą. Ji neturi kofeino, bet tonizuoja geriau negu pupelių kava. Ir, kas svarbiausia, neturi neigiamo poveikio organizmui.

Vartojant kavą vertėtų prisiminti ir poveikį aplinkai – mokslininkai skaičiuoja, jog vienam kavos puodeliui reikalingą kavos pupelių kiekį auginant, renkant ir išvežiojant po įvairias šalis suvartojama apie 130 litrų vandens. Vietinės natūraliai pievose augančios žaliavos, tokios kaip kiaulpienės, nereikia toli transportuoti ir specialiai auginti.

„Pavyzdžiui, Indijoje, kur yra galybė vaistingųjų augalų, jinai (kiaulpienė, – red. past.) įeina į šešetuką pačių vertingiausių pagal paveikumą. Vertinami ir žiedai, ir lapai, ir šaknys. Į šaknis augalas prieš žiemą kaip į kokią laikmeną sudeda saugot visas vertingas ir geriausias augalo savybes“,- sako R. Daugelavičius.

Iš tiesų, kiaulpienių naudingumą patvirtina ir moksliniai tyrimai. Jose yra vitaminų C, E, A, taip pat geležies, kalcio, fosforo, inulino.

Kiaulpienių šaknyse yra iki 40 proc. inulino, naudingos maistinės skaidulos. Jos skonis yra šiek tiek salsvas, todėl ir ši kava yra salstelėjusi. Inulinas mažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda reguliuoti žarnyno mikrofloros sudėtį, šalinti iš organizmo toksinus ir kenksmingas medžiagas.

Pasak žolininko R. Daugelavičiaus, kiaulpienių šaknų kavos skonis primena įprastą kavą. Nors pienės yra karčios, bet jų kava yra mažiau karti negu iš kavos pupelių užplikoma kava.

„Truputį turi kitokį atspalvį, bet turi ir kartumo, kadangi pakepinta. Apskritai, lapuose yra daugiau kartumo negu šaknyse, šaknyse yra ir kartumo, ir saldumo, o žiemai šaknyse susikaupia saldumas“,- sako žolininkas.

SXC.hu – Brandon Keim nuotr.

Paprasta paruošti ir nieko nekainuoja

R. Daugelavičius sako, kad paruošti kiaulpienių šaknų kavą galime kiekvienas iš mūsų ir tai nėra sudėtinga. Tereikia suskubti iki šalnų jų prisikasti. Tuomet jas gerai nuvalyti, kad neliktų žemių, nuplauti šaltu vandeniu. Paskui susmulkinti, sumalti ir išdžiovinti. Džiovinti jas galima pavėsyje, vėdinamoje patalpoje arba orkaitėje, ne aukštesnėje kaip 40-50 °C laipsnių temperatūroje.

O jau prieš pat vartojimą jas dar labiau susmulkint, šviežiai paskrudinti ant keptuvės, be jokio aliejaus ir užsiplikyti. „Į puodelį reikia dėti vieną šaukštelį ir užsiplikyti verdančiu vandeniu, pastovi keletą minučių ir puikiausiai pritraukia. Kas lieka kiaulpienių šaknų kavos nuosėdos galima sunaudoti maistui, salotoms, sriubai, troškiniui“, – pataria žolininkas.

Anykštėnas rekomenduoja pienių kavą paskaninti medumi. „Kaip šokolade gražiai dera cukrus su kakava, tai yra salsumas su kartumu, juk vien cukrus, vien saldumas nėra taip skanu, kaip suderinti šitie du skoniai. Kiaulpienių kavos kartumas su medaus saldumu puikiai dera. Paragavom, netgi neišmirkusių sausų smulkintų šaknų su medumi – puikiai! Skanu ir kvapnu, eiliniam skoniui labiau įprasta, kaip šokoladas“, – tikino R. Daugelavičius.

Gilių kava – stiprybės šaltinis

SXC.hu –Mira Pavlakovic nuotr.

Tiesa, labiau mums įprasta kava, kurią dar mūsų seneliai gėrė – tai gilių kava. Tačiau ji, pasak R. Daugelavičiaus, netonizuoja kaip kiaulpienių šaknų kava, tik maitina. Senoliai sakydavo, kad gilių kava duoda ąžuolo sveikatą. Ji buvo skiriama išsekusiems po ligų, pervargusiems po darbų ar mokslų, tinka esant mažakraujystei ar kaulų išretėjimui. Be to, gilių kava yra labai skani.

„Ją mėgsta ir vaikai, ir suaugę. Nebuvo nei vieno žmogaus, kad pasakytų: neskanu. Jinai daroma balinta, su grietinėle arba pienu per pusę. Paruošus ją kaip kavą, tuo tradiciniu senoviniu būdu, ji kvepia kaip sausainis“,- sako R. Daugelavičius.

Kartu žolininkas gailisi, kad žmonės tartum prarado atmintį. Esą kaip antibiotikai medicinoje išstūmė natūralias gydymosi priemones, taip pupelių kava išstūmė kitas kavų rūšis. O kavą, pasirodo, galima paruošti iš įvairiausių šaknų, sėklų ar šakniavaisių, jas paskrudinus.

Pats R. Daugelavičius sako yra ragavęs kavą iš erškėtuogių sėklų, traukažolės šaknų, morkų, burokėlių kavos.

„Mūsų senoliai žinojo, kaip prasimaitint, žinojo, jei spėjai pasikast varnalėšų sėklų ir šaknų, tą žiemą jau bado nebus“, – dalinasi senolių išmintimi anykštėnas.

Giedrė Daugirdaitė

SXC.hu -Samuel Ascaso Piqueras nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2022 2 rugsėjo
Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

Dietologė: norite iš maisto gauti džiaugsmą – subalansuokite mitybą

2021 27 rugsėjo
Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

2021 14 rugsėjo
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

2021 13 rugsėjo
Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai

2021 2 rugsėjo
Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

Tai, ką pamiršome per vasarą – dietologės patarimai sveikesnei mitybai ir geresnėms kūno linijoms

2021 31 rugpjūčio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas