• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Saugok sveikatą!

Kokius ledus pasirinksime?

2013 7 birželio
Kokius ledus pasirinksime?

Apibendrinus daugiau kaip 500 patikrinimų duomenis pripažinta, kad naujam valgomųjų ledų sezonui pasiruošta – 85 % patikrinimų metu nenustatyta jokių ledų ženklinimo, saugos ar kokybės pažeidimų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiosios specialistės Antonina Greičiuvienės teigimu, iš viso buvo patikrinta 516 valgomųjų ledų siuntų, o tai – apie 41 tūkst. įvairių pavadinimų ledų porcijų. „Kaip ir kasmet, dažniausiai patikrinimų metu nustatyti ženklinimo bei laikymo sąlygų pažeidimai. Etiketėse buvo pateikiama tikrųjų receptūrų neatspindinti produktų sudėties informacija, pasitaikė etikečių nevalstybine kalba. Kai kurios etiketės buvo išmargintos įvairiais paveikslėliais, neturinčiais nieko bendro su valgomųjų ledų sudėtimi.

Pavyzdžiui, lenkiški ledai buvo paženklinti kaip „grietininiai“, tuo tarpu jų gamybai naudotas ne tik vanduo, bet ir augaliniai riebalai, kurių tikruose grietininiuose leduose negali būti. Taip pat nustatyta atvejų, kai ledai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis ir deformavosi, prarado prekinę išvaizdą, dėl to kilo grėsmė ir jų saugai,“ – sakė Antonina Greičiuvienė.

Patikrinimų metu, 8 atvejais neleista ledų tiekti į rinką, 11 atvejų uždrausta prekiauti deformuotais valgomaisiais ledais. Už nustatytus pažeidimus buvo taikytos administracinio poveikio priemonės.

Pasak A. Greičiuvienės, vartotojai gali pasirinkti ledus pagal šiuo metu galiojančią klasifikaciją. Jei į ledus dedami tik pieno riebalai ir baltymai, jie priklauso I grupei ir vadinami grietininiais arba pieniniais. Tokių ledų riebumas gali būti nuo 8 iki 2,5 %, jų etiketėse paprastai būna parašyta ,,Grietininiai ledai”. Tokių ledų sudėtyje pieno riebalai negali būti pakeisti augaliniais riebalais.

Riebūs ledai, ant kurių nėra užrašo „Grietininiai” reiškia, kad leduose dalis pieno riebalų pakeista augaliniais riebalais, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į ledų sudedamųjų dalių sąrašą.

Populiarumą Europoje ir Lietuvoje užkariavo ir vaisiniai ledai, kurie skirstomi į sorbetą ir šerbetą. Sorbetas – tai ledai be riebalų, o šerbeto sudėtyje paprastai būna iki 2,5 %. Šie ledai gerai atgaivina karštą dieną, juos gali rinktis tie, kuriems nelabai patinka pienas ar grietinė. Tradiciškai pavadinimas ,,Plombyras” tapatinamas su riebiais valgomaisiais ledais, tačiau tokiuose leduose pieno riebalai gali būti pakeisti aliejais arba įvairių augalinių riebalų mišiniais, kurie leidžia pagaminti pigesnį produktą.

,,Gaila, kad galvojant tik apie produktų kainą, pamirštamos senos pieniškų ledų gamybos tradicijos, skonis ir maistingumas. Šiuo metu didžioji dalis mūsų šalies rinkoje parduodamų ledų pagaminti su augaliniais riebalais. Todėl vartotojai, norėdami pasirinkti ne tik skanų, bet ir didesnės maistinės vertės produktą, turėtų išsinagrinėti informaciją etiketėse apie jų sudėtį. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad ledai – šaltas produktas, todėl vartotojai, o ypač vaikai, turi palaipsniui pratintis valgyti didesnius šio deserto kiekius ”, – komentavo specialistė.

Jei nupirkti ledai savo kokybe netenkina vartotojo arba pateikti klaidingai paženklinti, galima kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40403.

SXC.hu – Michael Illuchine nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

2022 6 gegužės
Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

2022 25 kovo
Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

2022 22 vasario
Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

2022 21 sausio
Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

2022 7 sausio
Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

2021 17 gruodžio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas