• Pagrindinis
  • Sveikata
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Natūralūs vaistai
    • Saugok sveikatą!
    • Sveikatos politika ir naujovės
  • Arčiau gamtos
  • Grožio formulė
  • Harmoninga pora
  • Ekologiška aplinka
  • Minčių terapija
  • Mokslo atradimai
  • Pirmoji pagalba
  • Sveika mityba
  • Tėvai ir vaikas
  • Vaizdo reportažai
Sveikatos sodas
Sveikatos sodas
  • Titulinis
  • Sveikata
    • Saugok sveikatą!
    • Ligos ir gydymo patirtis
    • Sveikatos politika ir naujovės
    • Natūralūs vaistai
    • Sveika mityba
    • Grožio formulė
    • Mokslo atradimai
    • Pirmoji pagalba
  • Santykiai
    • Minčių terapija
    • Harmoninga pora
    • Tėvai ir vaikas
  • Ekologiška aplinka
  • Arčiau gamtos
  • Vaizdo reportažai
Pagrindinis
Saugok sveikatą!

Pavasario sulaukusiose daržovėse būna mažiau nitratų

2014 20 vasario
Pavasario sulaukusiose daržovėse būna mažiau nitratų

Po pažaliavusia luobele – toksinas solaninas

Žiemos pabaigoje ir pavasarį iš visų daržovių bene atidžiausiai maistui reikėtų ruošti bulves. Mat pradėjus dygti ir pažaliavus bulvei, susidaro sveikatai pavojingas toksinas solaninas. Ši kancerogeninė medžiaga gali sukelti vėžinius susirgimus, skrandžio ir kvėpavimo organų veiklos sutrikimus. Ypač didelė solanino koncentracija susikaupia po pažaliavusia bulvių luobele. Tad tą bulvės vietą reikėtų storiau nulupti arba tokių daržovių visai nesirinkti maistui. Solanino kiekis sumažėja maždaug 40 proc., kai daržovės yra troškinamos garuose arba apdorojamos verdančiu vandeniu.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė pabrėžia, kad labai svarbu pašalinti pradėjusios dygti bulvės ūglius. Juos reikėtų ne tik nuskabyti, bet ir išpjauti nedidelę dalį bulvės ties ūglio vieta.

Dygstančių morkų kotai taip pat pažaliuoja. Tą vietą būtina nupjauti, o likusi daržovės dalis yra saugi, ją galima drąsiai valgyti. Vis dėlto visų daržovių su didesniais ūgliais, maistui nereikėtų vartoti.

SXC.hu – Alicia Solario nuotr.
Pažaliavusiomis ir sudygusiomis daržovėmis draudžiama prekiauti

A.Drumstienė atkreipia dėmesį, kad nei pažaliavusios, nei sudygusios daržovės negali būti parduodamos. „Daugelis prekybininkų jas apipurškia specialia medžiaga, kad nedygtų. Tačiau jeigu ši konservuojanti medžiaga naudojama tiksliai kaip nurodo gamintojas, neviršijamos leistinos koncentracijos, žmogaus sveikatai pavojaus nekelia“, – pabrėžia specialistė.

Norint, kad namuose bulvės ir morkos kuo ilgiau nepradėtų dygti, nepažaliuotų ir nesuvystų, reikia jas tinkamai laikyti. Geriausia – vėsioje, tamsioje vietoje, medinėse arba popierinėse dėžėse, bet ne polietileniniuose maišeliuose.

„Nedidelius daržovių kiekius galima laikyti šaldytuve, tačiau svarbu, kad čia nesikauptų perteklinė drėgmė ir taip pat nedėti į plastikinius maišelius. Neturint tinkamų sąlygų joms laikyti, nereikėtų iškarto daug pirkti. Neverta bulvių ar morkų atsargomis apsirūpinti kelioms savaitėms į priekį“, – teigia A.Drumstienė.

 “Sveikatos sodo” arch. nuotr.

Iki pavasario išsilaikiusiose daržovėse nitratų mažiau nei ką tik nuėmus derlių

šylant orui daržovės ir vaisiai apvysta, tačiau dėl to suprastėja tik jų išvaizda, o maistinė vertė beveik nenukenčia. Vartojant tokius produktus sveikatai pavojus dažniausiai nekyla. „Pavyzdžiui, pavytusias bulves ar obuolius ūkininkai gali ir pardavinėti, nes tokių produktų tik odelė susiraukšlėjusi, o vitaminų bei mineralinių medžiagų juose ne mažiau nei puikią išvaizdą išlaikiusiuose produktuose“, – sako A. Drumstienė.

VMVT Maisto skyriaus specialistė pabrėžia, kad iki pavasario išsilaikiusias daržoves galima drąsiai valgyti ir dėl to, jog jose yra kur kas mažiau nitratų nei ką tik nuėmus derlių. Mat šių medžiagų per žiemą natūraliai sumažėja. Daugiausiai nitratų būna ką tik subrendusiose daržovėse, jų kiekiai skiriasi įvairiose augalo dalyse: lapuose susikaupia daugiau, stiebuose ir gumbuose mažiau.

O štai papuvusių vaisių ir daržovių reikėtų vengti. „Nerekomenduojama pirkti ir vartoti nei bulvių, morkų, kopūstų, svogūnų, kitų daržovių, nei vaisių, pažeistų puvinio. Tokiuose produktuose gali įsiveisti grybeliai ir sukelti žmogui apsinuodijimą. Be to, jei puvėsis susidaro net nedideliame plotelyje, visas vaisius ar daržovė yra neskani ir gali būti nesaugi“, – primena A.Drumstienė.

VMVT inf.

SXC.hu -Patrycja Cieszkowska nuotr.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Panašūs straipsniai
Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

Vakarėlių liūtams ir aktyviai sportuojantiems: kaip pasirūpinti savo širdimi?

2022 6 gegužės
Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

Visagalis vitaminas D – ko apie jį dar nežinote?

2022 25 kovo
Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

Nestandartiniai sveikatinimosi būdai – kokie populiariausi

2022 22 vasario
Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

Vitaminų perdozavimo grėsmės: nežaiskite vaistininkų

2022 21 sausio
Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

Juos privaloma valgyti: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

2022 7 sausio
Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

Rytinis kavos puodelis – ne vienintelis būdas pabusti

2021 17 gruodžio
Apie mus

„Kuo arčiau Gamtos, tuo daugiau sveikatos!“, – taip žvelgia sveiko gyvenimo būdo ir medicinos portalas „Sveikatos sodas“, savo veiklą pradėjęs 2006 metais.

Naujausi įrašai
  • Dylantys dantys – odontologas pataria, kaip to išvengti
  • Rankos nykštį atkūrė iš kojos piršto
  • Gurkštelti tikrumo: pabandykite arbatos puodelyje atrasti ypatingą Kretos dvasią
  • Rauginti daržoves galima net miesto namų virtuvėje – svarbiausia žinoti vieną principą
  • Vynuogių sezonas: kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Informacija
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumas
© UAB "Informacijos linija"
Interneto svetainių kūrimas Interneto svetainių kūrimas